Περιγραφή

Τι είδους γονιός είμαι; Τι σημαίνει να είναι κανείς σωστός γονιός; Πώς θα ήθελα να είναι η σχέση που δημιουργώ με τα παιδιά μου; Τι γονιός θα ήθελα να είμαι; Η γονεϊκότητα είναι ένας απ’ τους πιο σύνθετους ρόλους που καλείται ένας άνθρωπος να παίξει. Τη στιγμή που ένα παιδί έρχεται στον κόσμο, όλα πλέον είναι διαφορετικά. Καθημερινότητα, συνήθειες, επιθυμίες, σχέσεις, επιλογές, όλα αλλάζουν, κάνοντας εκ των πραγμάτων το παιδί κέντρο αναφοράς της ζωής.

Παρόλα αυτά, οι γονείς εξακολουθούν να είναι άνθρωποι. Με ιστορίες ζωής, με ανάγκες, με σχέσεις, με μια ζωή που τρέχει πέρα απ’ τη γονεϊκότητα. Και με μια εσωτερική ταυτότητα & ύπαρξη που εξελίσσεται, αναπτύσσεται, μεταμορφώνεται στην πορεία της ζωής.
Άνθρωπος & Γονιός. Γονεϊκότητα και Εαυτός. Το μονοπάτι του να είναι κανείς γονιός μπορεί να αποτελέσει μια ουσιαστική εμπειρία στη ζωή ενός ανθρώπου. Το να καταφέρει ένας άνθρωπος να μην εγκαταλείψει την ταυτότητά του όταν γίνεται γονιός, μα να την εμπλουτίσει και να την μεταμορφώσει μπορεί να δημιουργήσει ένα γονιό που ζει την εμπειρία της γέννησης και του μεγαλώματος ενός παιδιού σαν ένα ταξίδι συναρπαστικό!

Σ’ αυτή την πρωτότυπη σειρά από το Project Parenting η Αφροδίτη Πριμικύρη, Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μας καλεί να αναζητήσουμε το νήμα που συνδέει τους ρόλους εντός μας. Καλεί τον Εαυτό και το Γονιό εντός μας να συνομιλήσουν σε μια συνάντηση αυτογνωσίας, εξέλιξης, απλότητας. Μια συνάντηση που οδηγεί σε ουσιαστική, γεμάτη νόημα, άσκηση της γονεϊκότητάς μας και μας κάνει όχι αυτομάτως αποτελεσματικούς γονείς, μα σίγουρα συνειδητούς! Από εκεί και πέρα, απ’ τη στιγμή της συνειδητότητας και μετά, όλα είναι εφικτά!

Στόχοι

  1. Μαθαίνω να διερευνώ τι σημαίνει για εμένα γονεϊκότητα
  2. Αφουγκράζομαι, ορίζω, δημιουργώ το πώς θα ήθελα να είμαι ως γονέας
  3. Πέρα απ’ το ρόλο του γονιού, εξακολουθώ να είμαι ένας άνθρωπος που ζει και αναπτύσσεται. Πώς μπορώ να βοηθήσω την υπόλοιπη ζωή μου να συνεχίσει και να εξελιχθεί παράλληλα και ταυτόχρονα με τη γονεϊκότητα;
  4. Η άσκηση της γονεϊκότητας μπορεί να γίνει μέρος μιας δημιουργικής ανάπτυξης του εαυτού μας, μιας ζωντανής και ουσιαστικής σχέσης με τα παιδιά και το σύντροφό μας, μια συνειδητή πράξη πέρα από την τυχαιότητα, τη μάθηση, τις πεποιθήσεις, τις όποιες τραυματικές μας εμπειρίες.
  5. Συνειδητός γονιός ίσον αποτελεσματικός γονιός. Ισορροπημένος άνθρωπος ίσον χαρούμενος άνθρωπος. Χαρούμενος άνθρωπος ίσον αποτελεσματικός γονιός. Παιχνίδι λέξεων, που κρύβει μια απλή αλήθεια: Όταν ο άνθρωπος ζει και εξελίσσεται ουσιαστικά και ασκεί με ίδιο τρόπο τη γονεϊκότητά του, οι πιθανότητες να είναι αποτελεσματικός γονιός και άνθρωπος ευτυχισμένος αυξάνονται. Το ίδιο και η εμπειρία του Κόσμου και της Ζωής που θα προσφέρει στα παιδιά του. Γιατί, ας μην ξεχνάμε, τα παιδιά μας μαθαίνουν πολλά περισσότερα απ’ τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας και πολύ λιγότερα απ’ αυτά που τους λέμε και τα διδάσκουμε!

Αφροδίτη Πριμικύρη

Αφροδίτη Πριμικύρη

Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια

Η Αφροδίτη Πριμικύρη, πτυχιούχος του Προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Κλινική Ψυχολογία από το ΕΚΠΑ, πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών του ΑΠΘ και πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια & σύμβουλος σταδιοδρομίας και επαγγελματικού προσανατολισμού είναι μέλος της ομάδας μας, υπηρετώντας τις ιδέες της Σύνδεσης, της Αυτογνωσίας, του Μοιράσματος και της Συνάντησης των ανθρώπων, οι οποίες σε όλα τα επίπεδα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας!

Διαβάστε περισσότερα