Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Γονεϊκές ενοχές: Μήπως αγαπάω το ένα παιδί περισσότερο από το άλλο;

Ένας βασικός κανόνας της γονεϊκότητας είναι ότι οι γονείς αγαπάμε όλα μας τα παιδιά το ίδιο. Όμως, πολύ συχνά όσο και αν οι γονείς θέλουν να πιστεύουν ότι έτσι είναι, μπορεί να δείχνουν την αγάπη τους με διαφορετικό τρόπο σε κάθε παιδί, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε δυσαρέσκεια από το λιγότερο «ευνοημένο» παιδί.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν έναν γονιό να έχει μεγαλύτερη «αδυναμία» σε ένα από τα παιδιά του. Το φύλο και η ηλικία είναι σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι από αυτούς. Η φάση που περνάει ένα παιδί, το πόσο «εύκολο» ή «δύσκολο» είναι στα μάτια του γονιού του μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που ένας γονιός αντιμετωπίζει το παιδί του. 

Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που γονείς δείχνουν μεγαλύτερη αδυναμία στο παιδί που καθρεφτίζει τα δικά τους ενδιαφέροντα, στο παιδί που τους μοιάζει με λίγα λόγια. 

Ποια συναισθήματα μπορεί να δημιουργηθούν στη σχέση ανάμεσα στα αδέρφια;

Τα παιδιά φυσικά καταλαβαίνουν αμέσως ότι ο γονιός δείχνει, ακόμη και λίγο, μεγαλύτερη προσοχή σε ένα από τα παιδιά. Σε κάποιες περιπτώσεις τα παιδιά που αισθάνονται λιγότερο ευνοημένα, δείχνουν μεγάλο ζήλο σε πράγματα που πιστεύουν ότι μπορεί να κάνουν τους γονείς τους περήφανα και άρα να είναι αποδεκτά, όπως για παράδειγμα στα μαθήματά ή σε κάποιο άθλημα που συνήθως ενδιαφέρει τον γονιό. Το συναίσθημα που δημιουργείται σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετά πιεστικό και δύσκολο στη διαχείριση και δεν είναι λίγες οι φορές που τα παιδιά στρέφονται και ενάντια στο πιο «ευνοημένο» αδερφάκι τους εκφράζοντας θυμό και ζήλια. Σε κάθε περίπτωση το αίσθημα κατωτερότητας που μπορεί να δημιουργηθεί σε ένα παιδί από τους ίδιους τους γονείς, είναι πιθανό να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση μεγαλώνοντας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ενήλικη ζωή του. 

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τις ενοχές που μου δημιουργεί η αποδοχή μιας τέτοιας συμπεριφοράς; Είναι φυσιολογικό;

Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα θέμα ταμπού, καθώς οι γονείς που νιώθουν έτσι, σχεδόν ποτέ δεν θα το παραδεχτούν, αν και νιώθουν έντονες τύψεις για αυτό. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να αποδεχτούμε ότι αυτό συμβαίνει και να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τους λόγους που μπορεί να μας οδηγεί σε αυτή την προτίμηση. Όταν καταλάβουμε γιατί νιώθουμε έτσι, θα μπορέσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις όποιες ενοχές μας δημιουργεί αυτή η παραδοχή. Το σημαντικότερο όμως, όταν έχουμε αυτή την αυτογνωσία, είναι να είμαστε σίγουροι πως η συμπεριφορά μας είναι ίδια προς όλα μας τα παιδιά και πως η όποια προτίμησή μας δεν δημιουργεί διαφορετικούς κανόνες ή προνόμια ανάμεσα στα αδέρφια. Εξάλλου η όποια προσωρινή ή μη προτίμηση δεν έχει να κάνει με την αγάπη που δείχνουμε στα παιδιά μας. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό να θυμόμαστε και το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε στα παιδιά μας προκειμένου να μην υπάρχουν επιπτώσεις στη μεταξύ τους σχέση αλλά και στην αυτοπεποίθησή τους. 

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο για τις γονεϊκές ενοχές;

  • Σε αυτό το βίντεο μιλάμε για τις γονεϊκές ενοχές που δημιουργεί η παραδοχή ότι ως γονείς δείχνουμε προτίμηση στο ένα από τα παιδιά μας.
  • Πού οφείλεται αυτή η προτίμηση;
  • Αγαπάω το ένα μου παιδί περισότερο από το άλλο;
  • Πώς θα αντιμετωπίσω τις ενοχές μου;
  • Πώς θα ελέγξω τη συμπεριφορά μου απέναντι στα παιδιά μου ώστε να μην κάνω διακρίσεις;
  • Τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στο παιδί που νιώθει λιγότερο ευνοημένο; 

http://edition.cnn.com/2011/LIVING/07/05/parents.favorite.child/index.html

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/lets-reconnect/201809/why-most-parents-really-do-have-favorite-child

Danielle Dick, Ph.D. Κάθε παιδί είναι μοναδικό… και χρειάζεται την ανατροφή οπυ του ταιριάζει, Εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, 2022

Γίνε μέλος σήμερα
Εύη Σταθάτου

Εύη Σταθάτου

Πιστοποιημένη Parent Coach

Η Εύη Σταθάτου είναι Πιστοποιημένη Parent Coach. Έχει ιδρύσει το myTwinsGr, έχει απασχοληθεί πολλά χρόνια στον τομέα του Μάρκετινγκ και της Επικοινωνίας και τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με τους γονείς ως Πιστοποιημένη Parent Coach. Το όνειρό της είναι να υποστηρίξει όσους περισσότερους γονείς μπορεί στο ταξίδι της γονεικότητας και να τους βοηθήσει να επικοινωνήσουν και να συνδεθούν πραγματικά με τα παιδιά τους

Διαβάστε περισσότερα