Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Γίνεται ο αποθηλασμός δυσκολότερος εάν θηλάζω για πολύ καιρό το παιδί μου;

Γίνεται ο αποθηλασμός δυσκολότερος εάν θηλάζω για πολύ καιρό;

Γνωρίζεις για όλα τα οφέλη του θηλασμού και θες να θηλάσεις το μωρό σου για πολύ καιρό.

Όμως ανησυχείς ότι μετά ο αποθηλασμός θα είναι πολύ δυσκολότερος.Είναι φυσιολογικό να νιώθεις ανάμεικτα συναισθήματα κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού. Είναι σημαντικό να εκφράζεις αυτά τα συναισθήματα και να βρίσκεις τρόπους να διατηρείς την επικοινωνία και την εγγύτητα με το παιδί σου.

Εάν έχεις ανησυχίες για τον αποθηλασμό στο μέλλον, μπορείς να εξετάσεις τη δημιουργία μιας ομαλής μετάβασης.

Εναλλακτικά, γνωρίζεις για το φυσικό αποθηλασμό;

Γίνεται ο αποθηλασμός δυσκολότερος εάν θηλάζω για πολύ καιρό;

Τι είναι ο φυσικός αποθηλασμός;

Ο φυσικός αποθηλασμός αναφέρεται στη φυσιολογική διαδικασία μέσω της οποίας το παιδί σταδιακά σταματά να θηλάζει από τη μητέρα του. Αυτή η διαδικασία συνήθως συμβαίνει όταν το παιδί αρχίζει να εισέρχεται σε νέα στάδια ανάπτυξης και δεν εξαρτάται πλέον τόσο πολύ από το θηλασμό για τη διατροφή, την ανακούφιση ή τη συναισθηματική σύνδεση.

Ο φυσικός αποθηλασμός είναι μια φυσιολογική μετάβαση που συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου και την ανάπτυξη του παιδιού. Καθώς το παιδί αρχίζει να κατανοεί και να ανταποκρίνεται σε νέες ανάγκες και ερεθίσματα, η σημασία του θηλασμού μπορεί να μειωθεί φυσιολογικά.

Ο φυσικός αποθηλασμός μπορεί να ξεκινήσει όταν το παιδί αρχίζει να εισέρχεται σε στάδια όπως η εισαγωγή στη στερεά τροφή, η ανάπτυξη της δικής του αυτονομίας και εξερεύνησης, καθώς και η ανάπτυξη συναισθηματικής ανεξαρτησίας. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, οπότε ο ρυθμός του φυσικού αποθηλασμού μπορεί να διαφέρει.

Θα αποδυναμωθεί ο συναισθηματικός δεσμός με το παιδί μου;

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο αποθηλασμός είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και δεν συνεπάγεται ότι ο δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού αλλάζει ή αποδυναμώνεται. Ο αποθηλασμός μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η συναισθηματική σύνδεση και να δημιουργηθούν νέοι τρόποι αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της φυσιολογικής μετάβασης, είναι σημαντικό να προσφέρεις στο παιδί σου υποστήριξη, κατανόηση και αγάπη. Η αναγνώριση των αναγκών του και η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για την εξερεύνηση και την ανάπτυξή του είναι βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του φυσικού αποθηλασμού.

Αφροδίτη Κονδύλη

  1. International Lactation Consultant Association (ILCA). (2012). Core Curriculum For Lactation Consultant Practice (3rd revised εκδ.). United States: Jones and Bartlett Publishers, Inc.
  2. Riordan, J., & Wambach, K. (2009). Breastfeeding And Human Lactation 4th Edition (4th εκδ.). Jones & Bartlett Learning.
  3. Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού. (2015). Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για Επαγγελματίες Υγείας. (Ι. Αντωνιάδου- Κουμάτου, & Α. Σοφιανού, Επιμ.) Αθήνα, Ελλάδα.
Γίνε μέλος σήμερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα