Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Γιατί να κάνεις θεατρικό παιχνίδι με το παιδί σου;

Θεατρικό παιχνίδι…. Και η μαγεία ξεκινά! Το Θεατρικό Παιχνίδι αποτελεί ένα μέσο ενεργοποίησης και απελευθέρωσης της φαντασίας του παιδιού. Το παιδί μέσα από αυτό το είδος παιχνιδιού προσεγγίζει το θεατρικό φαινόμενο – το οποίο δεν είναι μόνο η παράσταση – και δια μέσου του Θεάτρου και του παιχνιδιού μυείται σε αυτό, εκφράζεται, δημιουργεί, αποκτώντας θεατρική αίσθηση και παιδεία. Παράλληλα, αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας και καλλιέργειας των ανθρωπίνων σχέσεων (Κουρετζής). 

Γιατί τα ξεχνάμε όλα όταν μπαίνουμε σε αυτό το χώρο όπου όλα μοιάζουν πιθανά; Πώς λειτουργεί και πώς αναπτύσσεται ένα θεατρικό παιχνίδι. Σε αυτό το βίντεο, μέσα από τη συζήτησή μας θα καταφέρουμε να σας παρασύρουμε με το μαγικό χαλί σε μια περιοχή που παιδιά και ενήλικες χαίρονται να εξερευνούν. Εκεί όπου ένα ξυλαράκι γίνεται μαγικό ραβδί, μια καρέκλα μεταμορφώνεται σε σπηλιά και από μυρμήγκια εύκολα γινόμαστε γίγαντες. 

Σας περιμένουμε για να μοιραστούμε τη σπουδαιότητα αυτής της μεθόδου και να διερευνήσουμε το πώς οι διαστάσεις και τα συστατικά του θεατρικού παιχνιδιού μπορούν να συμβάλλουν στον εμπλουτισμό της οικογενειακής ζωής και στην ενδυνάμωση της σχέσης μας με τα παιδιά!

Ερωτήσεις που θα απαντηθούν σχετικά με το θεατρικό παιχνίδι:

 1. Τι είναι το θεατρικό παιχνίδι;
 2. Ποιες πτυχές καλλιεργούνται μέσα από τη διεργασία του θεατρικού παιχνιδιού;
 3. Πώς θα μπορούσε να μας αφορά στο σπίτι αυτό το είδος παιχνιδιού;
 4. Ποια είναι τα βασικά του συστατικά; Πώς μπορεί να υλοποιηθεί;
 5. Θεατρικό παιχνίδι και παιδαγωγική πράξη: πού συναντιούνται και πώς;
 6. Παραδείγματα, ιδέες για καθημερινή πρακτική

 • Κουρετζής, Λ. Το θεατρικό παιχνίδι, Καστανιώτης
 • Άλκηστις (1984), Το αυτοσχέδιο θέατρο στο σχολείο, Προετοιμασία για δραματοποίηση, Εκδόσεις  Άλκηστις, Αθήνα.
 • Γκόβας Ν. (2003), Για ένα νεανικό δημιουργικό θέατρο, Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Αθήνα 
 • Αυδή Α., Χατζηγεωργίου Μ. (2007), Η τέχνη του Δράματος στην εκπαίδευση, 48 προτάσεις για εργαστήρια θεατρικής αγωγής, Εκδόσεις: Μεταίχμιο, Αθήνα. 
 • Σέξτου Π. (2007), Πρακτικές εφαρμογές θεάτρου στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Εκδόσεις Καστανιώτης, Αθήνα.
 • Ανωγιαννάκη, Κ. Ένα δέντρο για τις 4 εποχές του χρόνου, Μεταίχμιο
 • Ανωγιαννάκη Κ., Γνωρίζω το σώμα μου μέσα από την Τέχνη, Μεταίχμιο
Γίνε μέλος σήμερα
Βίκυ Βάββα

Βίκυ Βάββα

Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλος γονέων, Ψυχοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Γονέων και ψυχοθεραπεύτρια, Βίκυ Βάββα. Χαιρόμαστε τόσο πολύ που θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας.

Διαβάστε περισσότερα