Βίντεο
“Μαμά μπαμπά τι είναι σεξ;”
Γιατί είναι η σεξουαλικότητα ταμπού; Όλα όσα θέλεις να μάθεις για τη σεξουαλική αγωγή
Είναι αλήθεια ότι η ιδέα της σεξουαλικής εκπαίδευσης έχει «ταλαιπωρηθεί» πολύ στη χώρα μας για πολλές δεκαετίες. Τα παιδιά δηλώνουν ότι οι γονείς δεν συζητούν μαζί τους και ο ρόλος του σχολείου παραμένει αμφιλεγόμενος. Γιατί ένα τέτοιο θέμα όπως η σεξουαλικότητα και η σεξουαλική αγωγή να είναι ταμπού;
Μια ιστορική αναδρομή
Ήταν το μακρινό 1964 όταν ο Ευάγγελος Παπανούτσος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας τότε, μίλησε πρώτος για την ανάγκη ένταξης του αντικειμένου στο σχολικό πρόγραμμα. Από τότε παρά κάποιες προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία είκοσι χρόνια, για παράδειγμα η συμπερίληψη του θέματος της Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης στο Αναλυτικό Πρόγραμμα και των δύο εκπαιδευτικών βαθμίδων, η συγγραφή βιβλίων «Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και Διαφυλικών Σχέσεων», αλλά και η ανάρτηση ορισμένων προτεινόμενων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), τα αποτελέσματα που αφορούν την εφαρμογή προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής στην τάξη είναι ιδιαίτερα πενιχρά, καθώς όπως αποτυπώνεται ερευνητικά λιγότερο από 3% των σχολικών προγραμμάτων αγωγής υγείας αφορούν τη σεξουαλική αγωγή. Αυτή η στατιστική αποτύπωση τη φετινή χρονιά θα αλλάξει καθώς το Υπουργείο Παιδείας ορίζει πλέον τη σεξουαλική εκπαίδευση ως «υποχρεωτική» μέσα από τα νέα εργαστήρια δεξιοτήτων.
Γιατί είναι όμως η σεξουαλικότητα ταμπού;
Το ερώτημα όμως παραμένει. Αρκεί η υποχρεωτικότητα του αντικειμένου για να ενταχθεί η σεξουαλική αγωγή στην εκπαιδευτική διαδικασία; Τι ρόλο παίζει η έννοια του «ταμπού» όσον αφορά τη συζήτηση για την υλοποίηση (ή μη), τέτοιων προγραμμάτων στο σχολείο και φυσικά στην επικοινωνία για τα ίδια θέματα στην οικογένεια;
Τι θα δεις σε αυτό το βίντεο σχετικά με τη σεξουαλικότητα και τη σεξουαλική αγωγή;
Η Μαργαρίτα Γερούκη, π. Σχολική Σύμβουλος, συγγραφέας του σχολικού εγχειριδίου για τη σεξουαλική αγωγή «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» και συνδημιουργό του σωματείου Α.ΞΕ.Π.Τ (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα) με την καλεσμένη της σε αυτή την εκπομπή μοιράζονται μια πολύχρονη συνεργασία ως Σχολικοί Σύμβουλοι. Μοιράζονται την εμπειρία της συστηματικής εφαρμογής ενός καινοτόμου και βραβευμένου προγράμματος σεξουαλικής αγωγής, το «Παίζω με το Φρίξο» σε νηπιαγωγεία της περιφερειακής ενότητας Χανίων. Μοιράζονται τέλος και πάνω από όλα, την αγάπη και αφοσίωση στο όραμα μιας καλύτερης εκπαίδευσης για τα παιδιά μας (και αυτά που έχουμε στο σπίτι και αυτά που έχουμε στις τάξεις).
Ας βάλουμε τέλος στο ταμπού της σεξουαλικής αγωγής
Μαζί θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τους τρεις βασικούς λόγους που εμποδίζουν την εφαρμογή των προγραμμάτων σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο αλλά και τους λόγους για τους οποίους η οικογένεια δε φαίνεται να αναλαμβάνει ενεργότερο ρόλο.
Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην καλύτερη επικοινωνία ανάμεσα στο σπίτι και το σχολείο για τα θέματα σεξουαλικότητας και σεξουαλικής αγωγής.
Στο βίντεο συζητάμε παρέα με τη Μαργαρίτα Γερούκη, Σχολική Σύμβουλο & Εκπαιδευτικό, mgerouki@gmail.com και τη Ζέτα Δούκα, Ηθοποιό.
Γερούκη, Μ., Βιταλάκη, Ε., Τριαματάκη, Α., Μαυράκη, Δ. (2020). Παίζω με το Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις – Ένα πρόγραμμα σεξουαλικής αγωγής για την προσχολική και την πρώτη σχολική ηλικία. Εκδ. ΠΑΤΑΚΗΣ. (βραβείο Αριστείας και Καινοτομίας προγράμματος Σεξουαλικής Αγωγής 2019 – Παγκόσμιος Οργανισμός για τη Σεξουαλική Υγεία)
Gerouki, M., Vitalaki, E., Triamataki, A., Mayraki, D., (2019) What parents have to say on a sex education program implementation. In Alain Giami & Erick Janssen (2019: 609) Abstracts for the 24th Congress of the World Association for Sexual Health (WAS), International Journal of Sexual Health, 31:sup1, 1-627, DOI: 10.1080/19317611.2019.1661941
Γερούκη, Μ. & Καμαράτου, Ε. (2015). Ποιος φοβάται το γυμνό; Πολυτροπικές κειμενικές αναπαραστάσεις του σώματος στα σχολικά εγχειρίδια Δημοτικού και Γυμνασίου. Στο Μ. Πουρκός (επιμ) Η απούσα παρουσία του σώματος και του βιώματος στις διαδικασίες εκπαίδευσης, μάθησης και ανάπτυξης, σελ. 383-403. Αθήνα: Τόπος
Γερούκη, Μ. (2011). Η Σεξουαλική Αγωγή στο Σχολείο. Θεωρία και πράξη – Οι απόψεις των εκπαιδευτικών. Αθήνα: Εκδόσεις Μαραθιά.
Gerouki, M. (2009b). Enhancing children’s well-being. The role of sex and relationships education. A case study from Greece. In de Souza, M.; Francis, L.J.; O’Higgins-Norman, J.; Scott, D. (Eds.) The International Handbook on Education for Spirituality, Care and Wellbeing (pp. 1189-1206). Springer Netherlands.
Gerouki, M. (2009a). “Innovations” on-hold: Sex Education in the Greek primary schools. Health Education Vol. 109, No 1, pp. 49-65.