Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Περιγεννητικό πένθος: ορισμός και ανάγκη αναγνώρισής του

Επεισόδιο 2

Αντιμετωπίζοντας απώλεια εγκυμοσύνης: Μια άσκηση εισπνοής

Επεισόδιο 3

Αντιμετωπίζοντας απώλεια εγκυμοσύνης: Μια άσκηση εκπνοής

Φροντίδα εαυτού μετά από απώλεια εγκυμοσύνης

Περιγεννητικό πένθος: ορισμός και ανάγκη αναγνώρισής του

Περιγεννητικό είναι το πένθος που βιώνεται σε σχέση με μια εγκυμοσύνη. Αγγίζει τις περιπτώσεις απώλειας-διακοπής κύησης σε οποιοδήποτε στάδιο (εβδομάδα ή τρίμηνο) και με οποιοδήποτε τρόπο, καθώς και την νεογνική απώλεια αλλά και περιπτώσεις υπογονιμότητας και προωρότητας. Έχουμε αρχίσει να μιλάμε τα τελευταία χρόνια για το πένθος αυτό γιατί μέχρι πρότινος δεν αναγνωριζόταν, και οι άνθρωποι που το βίωναν δεν είχαν τη στήριξη που χρειάζονταν, κάτι που δειλά-δειλά έχει αρχίσει να αλλάζει.

Αναπνοή και φροντίδα εαυτού στο πένθος μετά από απώλεια εγκυμοσύνης

Η αυτοφροντίδα μετά από μια απώλεια εγκυμοσύνης μοιάζει πολύ με την αναπνοή. Εμπεριέχει και αυτή ένα είδος εισπνοής-εκπνοής: εισπνοή είναι οι στιγμές που μένουμε μόνοι και διαχειριζόμαστε με αυθεντικότητα το βίωμα της απώλειας του μωρού μας, και εκπνοή είναι οι στιγμές που αφηνόμαστε στη στοργική αγκαλιά των άλλων ανθρώπων, της κοινότητας. Και χρειάζονται και τα δύο, υπάρχουν και τα δύο, δεν υφίσταται αναπνοή χωρίς εισπνοή και εκπνοή, εναλλασσόμενες η καθεμία στον δικό μας, μοναδικό ρυθμό.

Μα δεν είναι πιο σημαντικό να μιλάμε για το μωρό μας που πέθανε, παρά να μένουμε μόνοι με τον πόνο μας;

Στο περιγεννητικό πένθος, είτε αυτό αφορά αποβολή, θνησιγένεια, παλίνδρομη κύηση, διακοπή εγκυμοσύνης, νεογνική απώλεια, προωρότητα ή υπογονιμότητα, είναι εξαιρετικά σημαντικό να αρχίσουμε να μιλάμε για τις εμπειρίες αυτές, αυτό άλλωστε “φωνάζουν” όλες οι οργανώσεις που ασχολούνται με το περιγεννητικό πένθος παγκόσμια, και όχι τυχαία: έτσι θα σπάσει το ταμπού, και θα αντικρίζουμε τα βιώματα αυτά με ανοιχτωσιά και με σεβασμό στην επίδραση που έχουν στις ζωές των ανθρώπων. Και ενώ μιλάμε για αυτά, επικοινωνούμε, μπαίνουμε σε ομάδες, βιώνουμε το πένθος μας συλλογικά, μαζί με άλλους ανθρώπους, θεραπευόμαστε μέσα από την δύναμη και τη στήριξη του Μαζί.

Όμως όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού, μένουμε μόνοι με την απώλεια. Μόνοι με τον πόνο, και αυτό είναι κάτι που δεν είναι απαραίτητα και πάντα αρνητικό: Χρειαζόμαστε τις στιγμές ενδοσκόπησης, τις στιγμές παρατήρησης του εαυτού, πώς αντιδρά και πώς χειρίζεται τα δύσκολα συναισθήματα. Μέσα από αυτή την “μαθητεία”, ανακαλύπτουμε κομμάτια μας που ίσως δεν είχαμε ξαναδεί, συνδεόμαστε με το σώμα μας, ρίχνουμε ρυθμούς και παρατηρούμε τον νέο εαυτό, τον εαυτό μετά την απώλεια, να αναδύεται μέσα από τις δυσκολίες.

Χρειαζόμαστε εξίσου την ζωτική εκπνοή της κοινότητας και την ανανεωτική εισπνοή της ιδιωτικής μας ζωής προκειμένου το πένθος μας να κινηθεί, να εξελιχθεί. Η θεραπεία μας,  η φροντίδα του εαυτού βρίσκεται σε κάθε μικρή “συστολή” και “διαστολή”.

Αντιμετωπίζοντας απώλεια εγκυμοσύνης: Μια άσκηση εισπνοής

Πώς μπορούμε στην πράξη να φροντίσουμε τον εαυτό όταν είμαστε μόνοι με το πένθος μας; Μια ενδυναμωτική άσκηση – τελετουργικό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας, περνώντας από όλα τα σημεία του σώματος, στεκόμενοι λίγο παραπάνω σε αυτά που νιώθουμε ότι χρειάζονται περισσότερη στοργή.

Αντιμετωπίζοντας απώλεια εγκυμοσύνης: Μια άσκηση εκπνοής

Μια άσκηση εκπνοής που μπορούμε να κάνουμε και να ωφεληθούμε από την ευεργετική επίδραση και φροντίδα της ομάδας, είναι να βρεθούμε οι άνθρωποι που μας επηρεάζει το συγκεκριμένο πένθος -ή άνθρωποι που έχουν βιώσει αντίστοιχες εμπειρίες- σε κύκλο, και να μοιραστούμε τις σκέψεις, τα συναισθήματά μας, να ανάψουμε κεριά, να διαβάσουμε ποιήματα, να τραγουδήσουμε, να κάνουμε ό,τι μας ταιριάζει και μας φέρνει κοντά μέσα από την απώλεια.

Στόχοι βίντεο για την φροντίδα εαυτού μετά από απώλεια εγκυμοσύνης

  • γνωριμία με την έννοια του περιγεννητικού πένθους και τη σημασία αναγνώρισής του
  • κατανόηση της διαδικασίας πένθους ως μιας εναλλαγής ανάμεσα σε εξωστρέφεια και εσωστρέφεια εαυτού
  • να μάθουμε πρακτικούς τρόπους να φροντίζουμε τον εαυτό μας μετά από μια περιγεννητική απώλεια

Weller, F. (2015). The Wild Edge of Sorrow: Rituals of Renewal and the Sacred Work of Grief. Berkeley, California: North Atlantic Books.

Limbo, R., Kobler, K. (2013). Meaningful Moments: Ritual and Reflection when a child dies. United States of America: Gundersen Medical Foundation.

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Μαρία Στραγαλινού

Μαρία Στραγαλινού

Βοηθός μητρότητας περιγεννητικού πένθους

Η ομάδα με τους επαγγελματίες μεγαλώνει ακόμα περισσότερο! Χαιρόμαστε πολύ που θα έχουμε μαζί μας τη Μαρία Στραγαλινού, Βοηθό μητρότητας περιγεννητικού πένθους.

Διαβάστε περισσότερα