Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Επιλογές γέννας: Πού μπορώ να γεννήσω;

Επιλογές γέννας: Πού μπορώ να γεννήσω;

Μαθαίνεις πως είσαι έγκυος… Πώς οραματίζεσαι τον τοκετό σου; Έχεις επιλογές ή είναι μονόδρομος; Στην Ελλάδα το 2022 οι περισσότερες γυναίκες και οι οικογένειές τους έχουν την επιλογή να γεννήσουν είτε στο σπίτι τους είτε σε ιδιωτικό είτε σε δημόσιο μαιευτήριο. Ή ακόμα και ένας συνδυασμός των παραπάνω! Το ήξερες; Ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τις επιλογές σου. Ας δούμε τι επιλογές γέννας έχεις και πού μπορείς να γεννήσεις!

Επιλογές γέννας και επαγγελματίες

Οι γυναίκες από αρχαιοτάτων χρόνων γεννούσαν τα παιδιά τους στο οικείο τους περιβάλλον με την υποστήριξη των μαιών της κοινότητας. Οι μαίες ήταν και είναι οι πλέον κατάλληλοι επαγγελματίες υγείας για την υγιή κύηση και τον φυσικό τοκετό. Μετά την δεκαετία του 1960 ο τοκετός ιδρυματοποιήθηκε και από ένα ιδιωτικό οικογενειακό συμβάν μετατράπηκε σε μια ιατρική πράξη η οποία έχρηζε ιατρικής παρακολούθησης και νοσηλείας σε δομές υγείας. (1,2) Πλέον γεννούν μόνο περίπου 1% τον γυναικών στο σπίτι, αν και δεν συλλέγονται συστηματικά στατιστικά (3).

Άλλαξε όμως κάτι στην ικανότητα των γυναικών να γεννούν;

Οι δομές υγείας χωρίζονται σε δημόσιες και ιδιωτικές. Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζεις για τις επιλογές αυτές πριν πάρεις αυτήν τη μεγάλη απόφαση. Μαζί μας θα γνωρίσεις τις προδιαγραφές και τις συνθήκες ενός τοκετού στο σπίτι.

Πού μπορώ να γεννήσω;

Τι ερωτήσεις απαντάμε σχετικά με τις επιλογές γέννας;

Είναι ρεαλιστική επιλογή για όλες τις γυναίκες; Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να τηρούνται και πόσο ασφαλές είναι; Ποιο είναι το αναμενόμενο κόστος για κάθε επιλογή; Τι να περιμένω εν μέσω πανδημίας; Θα γνωρίζω τους ανθρώπους που θα με υποστηρίξουν στον τοκετό μου; Επιτρέπεται να με συνοδεύσει ο/η σύντροφός μου;

Είμαστε εδώ να σου παρουσιάσουμε όλες τις επιλογές που έχεις αναφορικά με το περιβάλλον του τοκετού σου έτσι ώστε να μπορείς να πάρεις μια ενημερωμένη απόφαση και απαντάμε σε όλες σου τις ερωτήσεις.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τον τοκετό σου;

Το περιβάλλον, οι συνθήκες, οι πρακτικές, οι επαγγελματίες υγείας και οι άνθρωποι που θα σε υποστηρίξουν παίζουν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του τοκετού σου και στο πώς θα τον βιώσεις.  Έχεις τη δυνατότητα επιλογής και διαμόρφωσης των συνθηκών που θα επικρατούν. Βάλε συνειδητοποιημένα και ενημερωμένα τα θεμέλια για τη μετάβασή σου στη γονεϊκότητα. Εξ’ άλλου πρόκειται για τα πρώτα γενέθλιά του παιδιού σου!

Στο Βίντεο συζητάμε παρέα με τη Δήμητρα Κουτουμάνου, Μαία info@dimitra.life και τη Φαίη Αλεβίζου, Μαία faye.alevizou@gmail.com

 • Tsiou, C., Traditional healing in Likorrahi in the early 20th century. Journal of advanced nursing, 2001. 36(2): p. 274-281.
 • Sapountzi-Krepia , D., et al., Mothers’ experiences of pregnancy, labour and childbirth: a qualitative study in Northern Greece. Int J Nurs Pract, 2011. 17(6): p. 583-90.
 • Kontoyannis, M. and C. Katsetos, What influences women in Athens to choose home birth? British Journal of Midwifery, 2008. 16(1): p. 44-48.
 • Nusbaum, J., Childbirth in modern Athens: the transition from homebirth to hospital birth. Penn Bioeth J, 2006. 2(2): p. 33-7.
 • Kightley, R., Delivering choice: where to birth? British Journal of Midwifery, 2007. 15(8): p. 475-478.
 • Hadjigeorgiou, E., et al., Women’s perceptions of their right to choose the place of childbirth: an integrative review. Midwifery, 2012. 28(3): p. 380-390.
 • Birthplace in England Collaborative, G., et al., Perinatal and maternal outcomes by planned place of birth for healthy with low risk pregnancies: the Birthplace in England national prospective cohort study. Br Med J, 2011. 343: p. d7400.
 • NICE, Intrapartum care for healthy women and babies. NICE guidelines [CG190]. National Institute for Health and Care Excellence. 2014, London: RCOG Press.
 • genna.gr. Συγκριτικοί πίνακες τιμών μαιευτηρίων για φυσιολογικό τοκετό ή καισαρική τομή με ΕΟΠΥΥ και ΟΓΑ. 2019; http://www.genna.gr/pinakes-me-kostos-toketou-se-oles-tis-klinikes/
 • Επίδομα τοκετού https://epidomagennisis.gr
 • Coxon, K., J. Sandall, and N.J. Fulop, To what extent are women free to choose where to give birth? How discourses of risk, blame and responsibility influence birth place decisions. Health, Risk & Society, 2014. 16(1): p. 51-67 17p.
 • Επίδομα τοκετού κατ’οίκον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. – Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (eopyy.gov.gr)
Γίνε μέλος σήμερα
Δήμητρα Κουτουμάνου

Δήμητρα Κουτουμάνου

Ελεύθερη Επαγγελματίας Μαία

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των επαγγελματιών μας τη Δήμητρα Κουτουμάνου, ελεύθερη επαγγελματίας μαία από τη Γερμανία. Όραμα της είναι να συμβάλλει μέσα από την εκπαίδευση και τη σύνδεση σε μια πιο υγιή και ανθρώπινη κουλτούρα γύρω από τη γέννα. Ο τοκετός στο σπίτι είναι η μεγάλη της αγάπη όπως και η ανεξάρτητη μαιευτική γενικότερα. Πιστεύει πως κάθε γυναίκα πρέπει να έχει διαθέσιμες, ενημερωμένες και ελεύθερες επιλογές ως προς το περιβάλλον και την υποστήριξη του τοκετού της. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα
Φαίη Αλεβίζου

Φαίη Αλεβίζου

Μαία

Η Φαίη Αλεβίζου είναι μαία. Το όνειρο της είναι οι οικογένειες να υποδέχονται τα παιδιά τους ενδυναμωμένες κάνοντας την καλύτερη δυνατή αρχή για το μεγαλύτερο ταξίδι της ζωής τους, την γονεϊκότητα.

Διαβάστε περισσότερα