Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Τι είναι η επεισοδιακή υπερφαγία;

Επεισόδιο 2

Ποια είναι τα συμπτώματα της επεισοδιακής υπερφαγίας;

Επεισόδιο 3

Ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση της επεισοδιακής υπερφαγίας;

Επεισόδιο 4

Ποιες είναι οι συνέπειες της επεισοδιακής υπερφαγίας στην υγεία;

Επεισόδιο 5

Πώς αντιμετωπίζεται η επεισοδιακή υπερφαγία;

Επεισόδιο 6

Ποιες είναι οι τεχνικές πρόληψης και αντιμετώπισης ενός υπερφαγικού επεισοδίου;

Επεισόδιο 7

5 πρακτικές συμβουλές για να βελτιώσει τον τρόπο σίτισής του κάποιος που έχει επεισοδιακή υπερφαγία

Επεισόδιο 8

Κλείσιμο

Η επεισοδιακή υπερφαγία είναι η πιο συχνή διατροφική διαταραχή στον παγκόσμιο πληθυσμό, μάλιστα τα ποσοστά εμφάνισης διατροφικών διαταραχών έχουν αυξηθεί στη μετά-Covid εποχή. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες αλλά σε σχέση με άλλες διατροφικές διαταραχές βρίσκεται σε υψηλά ποσοστά μεταξύ των ανδρών. Συνδέεται με την εμφάνιση υπέρβαρου και παχυσαρκίας αλλά και με άλλα χρόνια νοσήματα γι’ αυτό και είναι σημαντική η αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

Τι ορίζουμε ως επεισοδιακή υπερφαγία;

Επεισοδιακή υπερφαγία δεν είναι ούτε μια μεγαλύτερη μερίδα φαγητού από ότι συνήθως ούτε η κατανάλωση μιας ολόκληρης σοκολάτας το απόγευμα. Επεισοδιακή υπερφαγία ορίζουμε τη διατροφική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα μέχρι ως ότου το άτομο νιώθει δυσφορία, κατά τα οποία το άτομο νιώθει απώλεια της αίσθησης του ελέγχου. Η συχνότητά της είναι τουλάχιστον 1 επεισόδιο την εβδομάδα για 3 συνεχόμενους μήνες.

Είναι μια διαταραχή που αφορά το φαγητό ή την ψυχολογία;

Εδώ η απάντηση είναι και τα δύο, γι’ αυτό και καλό θα είναι το άτομο να λάβει βοήθεια τόσο από διατροφολόγο όσο και από ψυχολόγο. Μέσα από τη θεραπεία μαθαίνουμε να είμαστε προετοιμασμένοι και θωρακισμένοι ώστε σε συνθήκες έντονου stress να μην καταφύγουμε στο φαγητό. 

Σε αυτή τη σειρά του Project Parenting θα λύσουμε όλες τις απορίες γύρω από την επεισοδιακή υπερφαγία, θα δούμε ποιοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνισή της αλλά και ποιες είναι οι συνέπειες της στην υγεία. Τέλος, θα συζητήσουμε για τον πιο αποτελεσματικό τρόπο θεραπείας και τεχνικές που μπορείς να εφαρμόσεις όταν τρως τα γεύματά σου. 

Στόχοι αυτής της σειράς:

  • Η αναγνώριση των συμπτωμάτων της επεισοδιακής υπερφαγίας
  • Η κατανόηση των παραγόντων που μπορούν να σε οδηγούν σε επεισόδια υπερφαγίας
  • Πώς η επεισοδιακή υπερφαγία μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου;
  • Ποια είναι η πιο επιτυχημένη μέθοδος θεραπείας
  • Πόσο σημαντική είναι η συνεργασία διατροφολόγου – ψυχολόγου
  • Τεχνικές και εργαλεία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της επεισοδιακής υπερφαγίας

Guerdjikova, A. I., Mori, N., Casuto, L. S., & McElroy, S. L. (2017). Binge Eating Disorder. The Psychiatric clinics of North America, 40(2), 255–266. https://doi.org/10.1016/j.psc.2017.01.003

Agüera, Z., Lozano-Madrid, M., Mallorquí-Bagué, N., Jiménez-Murcia, S., Menchón, J. M., & Fernández-Aranda, F. (2021). A review of binge eating disorder and obesity. Übersicht zu Binge-eating und Adipositas. Neuropsychiatrie : Klinik, Diagnostik, Therapie und Rehabilitation : Organ der Gesellschaft Osterreichischer Nervenarzte und Psychiater, 35(2), 57–67. https://doi.org/10.1007/s40211-020-00346-w

Taquet, M., Geddes, J., Luciano, S., & Harrison, P. (2022). Incidence and outcomes of eating disorders during the COVID-19 pandemic. The British Journal of Psychiatry, 220(5), 262-264. doi:10.1192/bjp.2021.105

Γίνε μέλος σήμερα
Ευαγγελία Αυγεράκη

Ευαγγελία Αυγεράκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc

«Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Ευαγγελία Αυγεράκη Διαιτολόγο Διατροφολόγο, MSc Κλινική διατροφή. Διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο Nutri Me στο Νέο Ψυχικό και βασικός της στόχος είναι σε βοηθήσει να χτίσεις μια ισορροπημένη σχέση με τη διατροφή σου και να θέσεις γερά θεμέλια στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σου. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας! #projectparenting»

Διαβάστε περισσότερα