Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting

Επεισόδιο 1

Ενοχές: Μπορώ να ζήσω χωρίς αυτές;

Κάθε φορά που θέλουμε να είμαστε ως γονείς καλοί, σωστοί, αξιέπαινοι σε αυτό που κάνουμε, ελλοχεύει η πιθανότητα να μην το κάνουμε καλά ή να μπορούσαμε να τα καταφέρουμε και καλύτερα. Η πιθανότητα του λάθους ή η περίπτωση του όχι αρκετά σωστού βασανίζει τους γονείς και τους φορτώνει με ενοχές! 

Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις ενοχές μέσα στον γονεϊκό μου ρόλο;

Τι να προσέξεις στη σχέση σου με τις ενοχές;

Ο γονεϊκός ρόλος είναι πολλές φορές μια στρεσογόνα εμπειρία ακόμη και από την περίοδο της κύησης όπου η πληροφόρηση για όλα όσα έρχονται και χρειάζεται να ανταπεξέλθεις ακούγονται πάρα πολλά και συχνά δεν νιώθεις έτοιμος και ψύχραιμος να τα αντιμετωπίσεις. Αυτή η μεγάλη δυσκολία δημιουργεί χώρο στις ενοχές να εισβάλουν στο γονεϊκό ρόλο και να κυριεύσουν τις σκέψεις του γονέα. Να θυμάσαι ότι οι ενοχές λειτουργούν σαν ρουφήχτρα! Ρουφάνε τη σκέψη σου σε ότι έχει ήδη γίνει, άρα στο παρελθόν και σε κυριεύουν για το τι μπορεί να φέρουν οι πράξεις σου ως συνέπειες έπειτα, άρα στο μέλλον. Οι ενοχές λοιπόν σου αποσπούν τη προσοχή από το να είσαι στο παρόν!

Οι γονεϊκές προσδοκίες ενισχύουν τον ερχομό των ενοχών

Κάθε γονιός ελπίζει να μπορεί να είναι ο καλύτερος γονιός για το παιδί του, συχνά φαντάζεται ότι θα γίνει καλύτερος γονιός και από τους γονείς που ο ίδιος είχε ή από τους γύρω γονείς και με όλα αυτά που θα ήθελα να είμαι αλλά ίσως να μην μπορώ να είμαι δημιουργώ υψηλές προσδοκίες. Τι κακό έχουν οι προσδοκίες; Οι προσδοκίες δημιουργούν ελπίδες μεγαλύτερες από τα αποτελέσματα που μπορούν να έρθουν και αυτό φέρνει απογοήτευση. Άρα το κακό που έχουν οι προσδοκίες είναι ότι μου δείχνουν ότι δεν τα κατάφερα όσο καλά φαντάστηκα ότι θα μπορούσα να τα καταφέρω και σε αυτό το σημείο ξεπηδούν οι ενοχές, γιατί δεν ήμουν τόσο καλός γονιός όσο θα ήθελα….

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο για τη σχέση σου με τις ενοχές;

  • Τι είναι οι ενοχές.
  • Χρειάζεται για νιώθω ενοχές ως γονέας;
  • Πώς μπορώ να διαχειριστώ τις ενοχές μου.
  • Πώς μπορώ να καταλάβω και να αναγνωρίσω ότι βιώνω ενοχές.
  • Αν έχουν χρησιμότητα οι ενοχές στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.
  • Πώς η γονεϊκή αυτονομία και καλοπέραση σχετίζεται με τις ενοχές.

Bruce H. Lipton (2015). The Biology of Belief : Unleashing the Power of Consciousness, Matter & Miracles, Publisher Hay House UK Ltd, ISBN13: 9781781805473

Deb Dana (2020). Polyvagal Exercises for Safety and Connection : 50 Client-Centered Practices, Publisher WW Norton & Co, ISBN13: 9780393713855

Γίνε μέλος σήμερα
Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα