Βίντεο
Γίνε μέλος του Project Parenting!
Ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού
Ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού
Ο αποθηλασμός μπορεί να αποτελέσει μια πολύτιμη ευκαιρία για την ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού
Αν και η μετάβαση από το θηλασμό σε άλλους τρόπους τροφοδοσίας μπορεί να φαίνεται προκλητική, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείς να συνεχίσεις να ενισχύεις τον δεσμό σας με το παιδί σου:
Επικοινωνία: Συνομίλησε με το παιδί σου σχετικά με τη διαδικασία του αποθηλασμού. Αν είναι μεγαλο αρκετά, μπορείς να εξηγήσεις με απλά λόγια τι συμβαίνει και γιατί. Ενθάρρυνε το παιδί να δείξει τα συναισθήματά του και να θέσει ερωτήσεις, τις οποίες θα ακούσεις προσεκτικά και θα απαντήσεις με κατανόηση.
Χρόνος ποιότητας: Διατήρησε τις στιγμές ποιότητας με το παιδί σου. Αφιέρωσε χρόνο για παιχνίδια, ανάγνωση βιβλίων, κοινές δραστηριότητες και αγκαλιές. Αυτές οι στιγμές δημιουργούν μνήμες και ενισχύουν το δεσμό σας.
Συναισθηματική υποστήριξη: Κατανόησε τις συναισθηματικές ανάγκες του παιδιού σου κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού. Μπορεί να νιώθει μικρή απώλεια ή αβεβαιότητα. Εξέφρασε την αγάπη, την ασφάλεια και την υποστήριξή σου.
Δημιουργία νέων στιγμών: Δημιουργήστε μαζί νέες στιγμές που να αποτελούν μοναδικές εμπειρίες για εσένα και το παιδί σου. Αυτές οι εμπειρίες μπορούν να περιλαμβάνουν επισκέψεις σε πάρκα, μουσεία, περιπάτους, γεύματα και παιχνίδια.
Αγκαλιές και φροντίδα: Συνέχισε να προσφέρεις φυσική επαφή και αγκαλιές. Η φροντίδα και η αγάπη είναι πάντα απαραίτητες για την ενίσχυση του συναισθηματικού δεσμού.
Αναγνώριση των επιδόσεων: Επιβράβευσε τα επιτεύγματα του παιδιού σου, είτε αυτά είναι μικρά επιτεύγματα, όπως το να μοιραστεί τα συναισθήματά του, είτε μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ανάπτυξή του.
Εκδηλώσεις αγάπης: Εξέφρασε την αγάπη σου και την εκτίμησή σου προς το παιδί σου. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι είσαι πάντα δίπλα του, ανεξαρτήτως των αλλαγών που συμβαίνουν.
Κράτησε ενεργή τη σύνδεσή σας με το παιδί.
Εκμεταλλεύσου κάθε στιγμή για αγκαλιές, γλυκόλογα, σωματική επαφή (χορό, μασάζ, κυνηγητό), διάβασμα, ιστορίες και οτιδήποτε σας κάνει να περνάτε ωραία μαζί. Προσφερε πρώτηι συχνά αγκαλιά. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι και με τις οδηγίες που δίνονται για αποφυγή σωματικής εγγύτητας με το παιδί για να μην “θυμάται” τον θηλασμό, η αγκαλιά του προσφέρει την ασφάλεια και τη σύνδεση για να διαχειριστεί τις αλλαγές.
- Davis, A., Coleman, C., & Kramer, R. (2021). Parenting styles and types: Breastfeeding attitudes in a large sample of mothers. Midwifery, 103, 103142.
- Tharner, A., Luijk, M. P., Raat, H., Ijzendoorn, M. H., Bakermans-Kranenburg, M. J., Moll, H. A., Jaddoe, V. W., Hofman, A., Verhulst, F. C., & Tiemeier, H. (2012). Breastfeeding and its relation to maternal sensitivity and infant attachment. Journal of developmental and behavioral pediatrics : JDBP, 33(5), 396–404.
- Gibbs, B. G., Forste, R., & Lybbert, E. (2018). Breastfeeding, Parenting, and Infant Attachment Behaviors. Maternal and child health journal, 22(4), 579–588.
- Britton, J. R., Britton, H. L., & Gronwaldt, V. (2006). Breastfeeding, sensitivity, and attachment. Pediatrics, 118(5), e1436–e1443.
- Dettwyler K. A. (2004). When to wean: biological versus cultural perspectives. Clinical obstetrics and gynecology, 47(3), 712–723.
- Dettwyler K. A. (2001). Duration of breast feeding and adult arterial distensibility. Humans are primates, designed to breast feed for years not months. BMJ (Clinical research ed.), 323(7314), 689–693.
- Dettwyler K. A. (1996). Cultural bias and weaning. MCN. The American journal of maternal child nursing, 21(3), 122. https://doi.org/10.1097/00005721-199605000-00003
- Rees, Corinne. “Childhood attachment.” The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners vol. 57,544 (2007): 920-2.


Αφροδίτη Κονδύλη
PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού
Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...
Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting
Συντακτική ομάδα

Σε συνεργασία με:
Κύκλος
Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!
Διαβάστε περισσότερα