Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Είναι εφαρμόσιμη η vegan διατροφή σε βρέφη;

Επεισόδιο 2

Είναι απαραίτητα τα συμπληρώματα;

Επεισόδιο 3

Πόσο είναι μια μερίδα; Πόσο φαγητό χρειάζεται ένα βρέφος;

Επεισόδιο 4

Το κρέας είναι απαραίτητο για το σίδηρο;

Επεισόδιο 5

Τα γαλακτοκομικά είναι απαραίτητα για το ασβέστιο;

Επεισόδιο 6

Αν ακολουθήσουμε vegan διατροφή, μπορούμε να κάνουμε BLW;

Επεισόδιο 7

Ιδέες γευμάτων για vegan βρέφη

Επεισόδιο 8

Κλείσιμο

Tο βρέφος είναι έτοιμο να δεχτεί τροφή όταν είναι σε θέση να κάθεται μόνο του, να ελέγχει τις κινήσεις του κεφαλιού και όταν το σωματικό του βάρος έχει διπλασιαστεί. Αυτό συμβαίνει περίπου στους 6 μήνες. 

Αυτή η περίοδος απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς, καθώς δεν θέλουν να λείπει από τη διατροφή του τίποτα!

Τι συμβαίνει όμως αν οι φροντιστές ακολουθούν μια χορτοφαγική/vegan διατροφή; Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι μια τέτοια διατροφή μπορεί να εφαρμοστεί σε βρέφη και μάλιστα επιτυχώς;

Η vegan διατροφή είναι μια φυτική διατροφή που αποκλείει το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα αυγά, το μέλι, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και οποιαδήποτε άλλα ζωικά προϊόντα. Επομένως, πρέπει να εξετάσουμε εάν είναι κατάλληλη για το εκάστοτε παιδί, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του παιδιού αν το διαιτολόγιο είναι ελλιπές.

Μια καλά σχεδιασμένη vegan διατροφή πλούσια σε φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη, ρύζι, τρόφιμα με βάση τα δημητριακά όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης μαζί με εμπλουτισμένα τρόφιμα και συμπληρώματα μπορεί να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για καλή υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν απαραίτητα λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και  φυτικές ίνες. (Information for patients NHS Lanarkshire Nutrition and Dietetic Department) 

Ο θηλασμός ΠΡΕΠΕΙ να συνεχιστεί μέχρι τον 12ο μήνα. Και είναι ωφέλιμος και μετά το έτος, μέχρι η μαμά και το παιδί να αποθηλάσουν ήπια.

Μέσα από αυτή τη σειρά θα δώσουμε όλα τα εργαλεία που χρειάζεται ένας γονέας ώστε να θρέψει το μωρό του σωστά, ακόμη κι αν αποφασίσει να μην του δώσει κρέας ή ζωικά παράγωγα.

American Dietetic Association. Feeding Vegetarian and Vegan Infants and Toddlers. 2019

Caring for Infants and Children Following Alternative Dietary Patterns. Ferrara P, Corsello G, et al. J Pediatr. 2017

Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Βρέφη, Παιδιά και Εφήβους σελ 45

Vegetarian and Vegan Weaning of the Infant: How Common and How Evidence-Based? A Population-Based Survey and Narrative Review. 2020

Position paper on vegetarian diets from the working group of the Italian Society of Human Nutrition. 2017

Raising Children on a Vegan Diet: Parents’ Opinion on Problems in Everyday Life. 2021

Luciana Baroni et al. Nutrients 2019. Vegan Nutrition for Mothers and Children: Practical Tools for Healthcare Providers.

Luciana Baroni. Int. J. Nutr. 2015 Vegetarianism in food-based dietary guidelines.

Luciana Baroni, et al. 2019. Planning Well-Balanced Vegetarian Diets in Infants, Children, and Adolescents: The VegPlate Junior

Γίνε μέλος σήμερα
Σοφία Κανέλλου

Σοφία Κανέλλου

Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc - Feeding Therapist

Η Σοφία Κανέλλου είναι Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc. Πραγματοποιεί το όνειρό της απενοχοποιώντας τους γονείς από την ευθύνη του καθημερινού ΤΕΛΕΙΟΥ φαγητού. Σκοπός της είναι ολοένα και περισσότεροι μικροί και μεγάλοι άνθρωποι να τρέφονται απλά, θρεπτικά, οικολογικά, με σεβασμό στη φύση, τον πλανήτη και τα ζώα.

Διαβάστε περισσότερα