Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Εφηβεία και Συγκρούσεις: Πώς να τις διαχειριστώ;

Εφηβεία: ένας καινούριος κόσμος έτοιμος να εξερευνηθεί… μια πρόσκληση για έξοδο από τη ζεστή φωλιά και τη ζώνη ασφαλείας… Είναι ώρα να φύγουν και είναι ώρα να τις/τους αφήσουμε. Πώς όμως θα ανοίξουμε χώρο, διατηρώντας ακόμη και μέσα από τη σύγκρουση, ζωντανή και ενεργή τη σχέση μας μαζί τους; 

Σε αυτό το βίντεο θα συζητήσουμε δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν τη συντριπτική πλειοψηφία των γονιών με έφηβες και εφήβους:

  1. Τι ακριβώς αντιπροσωπεύει η εφηβεία και γιατί συχνά συμβαίνουν συγκρούσεις;
  2. Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν τις συγκρούσεις και να διατηρήσουν μια υγιή σχέση με τους εφήβους τους;

Μέσα από αυτό το βίντεο, θέλουμε να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα και βαθύτερα τη φύση των εφηβικών διεργασιών, τις ιδιαιτερότητες αυτού του αναπτυξιακού ορόσημου, τις προκλήσεις της μετάβασης αυτής για όλους του εμπλεκόμενους και φυσικά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτές τις αναταράξεις για να γνωρίσουμε καλύτερα τα παιδιά μας, τον εαυτό μας και να αναπτύξουμε τη μεταξύ μας σχέση. Θα προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση τους, να δούμε μέσα από τα μάτια τους, ώστε να επιστρέψουμε στη δική μας θέση με την απαραίτητη σταθερότητα, κατανόηση και επίγνωση. 

Προσδοκούμε ότι παρακολουθώντας το βίντεο, θα έχετε εμπλουτιστεί ως προς τα εξής:

  • Θα γνωρίζετε τι να περιμένετε σε επίπεδο συναισθηματικής έκφρασης και συμπεριφοράς από τα έφηβα παιδιά σας.
  • Πιθανώς θα διευρύνετε την οπτική σας ως προς κάποιες εφηβικές εκδηλώσεις, αναγνωρίζοντας όχι μόνο τη «φυσιολογικότητά» τους αλλά και την αναγκαιότητά τους.
  • Θα συνδεθείτε και θα αναστοχαστείτε γύρω από τις δικές σας προσδοκίες σχετικά με το εφηβικό πέρασμα (άρα και γύρω από το δικό σας αντίστοιχο πέρασμα).
  • Θα πάρετε ιδέες και πρακτικές για την ενδυνάμωση της σχέσης σας με τις έφηβες και τους εφήβους.
  • Θα ακούσετε βοηθητικά πράγματα για τη διαχείριση των συγκρούσεων σε αυτή τη φάση. Επίσης θα ακούσετε και ποιες πρακτικές είναι μη βοηθητικές και για ποιους λόγους. 

Πώς να μιλάτε στους εφήβους ώστε να σας ακούν και πώς να τους ακούτε ώστε να σας μιλούν;, εκδ. Πατάκη

Πώς να μιλήσετε στους γονείς σας για…., εκδ. ΕΨΥΠΕ

Η δύναμη και ο πλούτος του εφηβικού εγκεφάλου, εκδ. Κάκτος

Γονείς & Έφηβοι, εκδ. Θυμάρι

Γίνε μέλος σήμερα
Βίκυ Βάββα

Βίκυ Βάββα

Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλος γονέων, Ψυχοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Παιγνιοθεραπεύτρια, Σύμβουλο Γονέων και ψυχοθεραπεύτρια, Βίκυ Βάββα. Χαιρόμαστε τόσο πολύ που θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας.

Διαβάστε περισσότερα
Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος

Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD και πιστοποιημένη εισηγήτρια σεμιναρίων διαχείρισης του στρες, με βάση τις αρχές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Βased Stress Reduction) και ανάπτυξης της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης στα φυσικά περιβάλλοντα των παιδιών (Τhe Hanen Method). Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος & Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD. Με κίνητρο την ανάγκη της να υποστηρίξεις τα παιδιά στην ανακάλυψη και την αποδοχή της πραγματικής τους φύσης, ξεκίνησε να μελετά τον εγκέφαλο, τις διεργασίες γνωστικής ανάπτυξης, τη σύνδεση νου-καρδιάς, τον γονεϊκό ρόλο και τις οικογενειακές δυναμικές. Aπό αυτήν τη σκοπιά, προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στον καθένα που επιθυμεί να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του και να αγκαλιάσει τη ζωή. Παράλληλα με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες διδάσκει σε διαφορετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ψυχολογίας σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου και παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και επαγγελματίες πρώτης παιδικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα