Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Ο κύκλος ο σωστός

Επεισόδιο 2

Τα ντόνατς των λέξεων

Επεισόδιο 3

Μια σακούλα λέξεις

Επεισόδιο 4

Βρες τον δρόμο σου

Επεισόδιο 5

Πώς τελειώνει;

Έπειτα από δύο χρόνια αποχής από την ουσιαστική και διά ζώσης εκπαίδευση, η φετινή χρονιά ήταν η πρώτη που κληθήκαμε ως εκπαιδευτικοί, γονείς αλλά και παιδιά να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες συνθήκες της μάθησης και πολλά από τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στις εξετάσεις. Πάμε να βρούμε λοιπόν μαζί τρόπους με τους οποίους το παιδί θα θυμηθεί αυτά που έμαθε και θα τα αξιοποιήσει αποτελεσματικά. Οι δραστηριότητες που θα παρουσιαστούν αποσκοπούν στην Κινητοποίηση του συναισθηματικού, γνωστικού και Ψυχικού κόσμου του παιδιού. Με άλλα λόγια είναι δραστηριότητες που βοηθούν το παιδί να μάθει μέσα από το παιχνίδι!

Πρακτικές δραστηριότητες για να μάθει το παιδί μέσα από το παιχνίδι

Ο κύκλος ο σωστός

Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστούμε ένα μεγάλο χαρτόνι ή μικρότερα χρωματιστά χαρτόνια Α4 πάνω στα οποία θα γράψουμε με παχύ μαύρο μαρκαδόρο λέξεις, κάθε μια από τις οποίες θα έχει ένα λάθος. 

Με χαρτόνι επίσης θα δημιουργήσουμε έναν φακό ντετέκτιβ τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να βρούμε το «λάθος» στις λέξεις! Προαιρετικά μπορούμε να έχουμε και μαρκαδόρο άλλου χρώματος για να «μαρκάρουμε» ό,τι θέλουμε να θυμόμαστε.

Τι θα μάθει το παιδί μέσα από αυτή τη δραστηριότητα;

Είναι κατάλληλη για την ορθογραφία!

Τα ντόνατς των λέξεων

Εδώ θα παίζουμε με τις καταλήξεις των ρημάτων και των μετόχων. Μπορούμε να σχεδιάσουμε τα δικά μας ντόνατς αν θέλουμε διαφορετικά μπορούμε να εκτυπώσουμε! Ένα ντόνατ ολόκληρο ισοδυναμεί με το γράμμα «ο», ενώ ένα κομμένο στην μέση με το «ω».

Τι θα μάθει το παιδί μέσα από αυτή τη δραστηριότητα;

Και αυτή η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για την ορθογραφία, ιδιαίτερα για τις καταλήξεις των λέξεων.

Μια σακούλα λέξεις 

Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστούμε μόνο μια διαφανή σακούλα φύλαξης τροφίμων που έχουμε στο σπίτι, ένα χαρτόνι και τον φακό που φτιάξαμε στην πρώτη δραστηριότητα. 

Μπορούμε να γράφουμε και να σβήνουμε όσες φορές θέλουμε πάνω στην σακούλα αυτή. 

Τι θα μάθει το παιδί μέσα από αυτή τη δραστηριότητα;

Ιδανική δραστηριότητα για γραφή και ανάγνωση!

Βρες τον δρόμο σου

Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστούμε 3 πλαστικά ποτήρια, ξυλάκια παγωτού ή ακόμα καλύτερα έγχρωμα ξυλάκια του εμπορίου και τις γνώσεις μας! Αν έχουμε έγχρωμα ξυλάκια επιλέγουμε ποιο χρώμα αντιστοιχεί σε ποια θεωρία. 

Μπορούμε να επιλέξουμε τη θεωρία με τα γένη των επιθέτων και των ουσιαστικών, των χρόνων των ρημάτων, των εγκλίσεων ή οποία άλλη θέλουμε. Σκοπός είναι να «χτιστεί» ένας δρόμος από το πρώτο ξυλάκι μέχρι το σωστό ποτήρι! 

Τι θα μάθει το παιδί μέσα από αυτή τη δραστηριότητα;

Αυτή η δραστηριότητα είναι κατάλληλη για την εκμάθηση της γραμματικής. 

Πώς τελειώνει;

Για τη δραστηριότητα αυτή θα χρειαστούμε μερικά ξυλάκια κατασκευής πάνω στα οποία μπορούμε να γράψουμε καταλήξεις ρημάτων, ουσιαστικών, επιθέτων, τα άρθρα. Θα χρειαστούμε επίσης και μερικές κόλλες χαρτί Α4 πάνω στις οποίες θα γράψουμε με έναν μαρκαδόρο λέξεις αφήνοντας ορισμένα κενά. Κάθε ξυλάκι θα έχει γραμμένο πάνω ένα φωνήεν, ένα σύμφωνο, έναν δίφθογγο και το παιδί θα πρέπει να επιλέξει πού θα ταιριάξει κάθε ξυλάκι. 

Τι θα μάθει το παιδί μέσα από αυτή τη δραστηριότητα;

Η δραστηριότητα αυτή μπορεί να απευθύνεται και σε παιδιά γυμνασίου, κυρίως της πρώτης και της δευτέρας, όπου μαθαίνουμε τα βασικά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Αλλιώς είναι κατάλληλη για παιδιά δημοτικού για να μάθουν τις καταλήξεις των λέξεων

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Φρέρια Παπαθανασίου

Φρέρια Παπαθανασίου

Εκπαιδευτικός, Φιλόλογος

Η Φρέρια Παπαθανασίου είναι φιλόλογος του κλασικού τομέα και εργάζεται με αγάπη και πάθος για το αντικείμενό της. Στόχος της είναι να προσεγγίζει το μάθημά πολύπλευρα και να παρέχει ποικίλα ερεθίσματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν, προκειμένου το γνωστικό αντικείμενο να αγαπηθεί. Επιδιώκει να συνδεθεί στενά ο γονέας με τη μαθησιακή διαδικασία, χωρίς πιέσεις, αλλά με τρόπο δημιουργικό που θα γεφυρώσει το χάσμα γονέα- παιδιού στην καθημερινή μελέτη και θα εκμηδενίσει τις συγκρούσεις.

Διαβάστε περισσότερα