Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Τι είναι η μέθοδος Μοντεσσόρι;

Επεισόδιο 2

Πώς μπορώ να εφαρμόσω τη μέθοδο Μοντεσσόρι στο σπίτι μου;

Επεισόδιο 3

Πώς να διαμορφώσω την κουζίνα μου με βάση τη μέθοδο Μοντεσσόρι;

Επεισόδιο 4

Πώς να διαμορφώσω το υπνοδωμάτιο του παιδιού μου, με βάση τη μέθοδο Μοντεσσόρι;

Επεισόδιο 5

Πώς να διαμορφώσω το σαλόνι μου με βάση τη μέθοδο Μοντεσσόρι;

Επεισόδιο 6

Κλείσιμο

Δημιουργώντας ένα Μοντεσσοριανό περιβάλλον στο σπίτι: Πρακτικές συμβουλές και ιδέες για τους γονείς.

Τι είναι η μέθοδος Μοντεσσόρι;

Η μέθοδος Μοντεσσόρι αναπτύχθηκε στις αρχές του 1900 από τη Μαρία Μοντεσσόρι. Είναι μια μέθοδος εκμάθησης των παιδιών που πηγάζει από το γεγονός ότι τα παιδιά είναι ικανά να αρχίσουν την μαθησιακή τους εμπειρία μόνα τους.

Τα παιδιά για να μάθουν πρέπει να προκληθούν σωματικά, νοητικά, κοινωνικά και συναισθηματικά.

Πώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα Μοντεσσοριανό περιβάλλον στο σπίτι:

Για να μεταφέρετε το φιλοσοφία αυτή στο σπίτι αρκεί μια αλλαγή στη νοοτροπία σας. Τα παιδιά, ακόμα και τα μικρά, είναι ικανά για πολλά παραπάνω πράγματα απ’ ότι νομίζουμε. Απλοποιώντας το περιβάλλον, επιτρέπουμε στο παιδί να καταλάβει τι περιμένουμε από αυτό. Με ενθάρρυνση ακόμα και τα μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν να επιστρέφουν πράγματα στη θέση τους και να συμμαζεύουν.

Σε αυτό βοηθούν πολύ τα ανοιχτά τύπου έπιπλα -όπως τα ράφια – και οι δίσκοι -αντί για καλάθια – για την αποθήκευση. Με τα ανοιχτά έπιπλα τα παιδιά μπορούν  να δουν καθαρά τι περιέχει μέσα και να έχουν εύκολη πρόσβαση για να διαλέξουν τι θέλουν αλλά και για να τα επιστρέψουν στην αρχική τους θέση. Τα ράφια πρέπει να είναι στο οπτικό ύψος των παιδιών. Η κατηγοριοποίηση επίσης βοηθάει πολύ για να ξέρουν τα παιδιά που πάει το κάθε τι.

Μια βασική φράση στη Μοντεσσόρι είναι – Μια θέση για τα πάντα, για να έχουν τα πάντα μια θέση.

Θα πρέπει να υπάρχουν λίγα παιχνίδια, βιβλία και εργαλεία διαθέσιμα και να εναλλάσσονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να κρατάμε το ενδιαφέρον του παιδιού ενεργό.

Το πιο σημαντικό είναι τα πάντα να είναι προσβάσιμα στα παιδιά.

Η σειρά αυτή έχει σκοπό την ανάλυση της Μοντεσσοριανής μεθόδου και πώς μπορούμε να τη μεταφέρουμε και να την ακολουθήσουμε στην καθημερινότητα μας, σαν οικογένεια.

Websites 

What Is Montessori Parenting; – Montessori Up!

What is Montessori Parenting; 8 Tips for Success with Babies to Teens (themontessorisite.com)

Quotes | Association Montessori Internationale (montessori-ami.org)

Βιβλία

Μοντεσσόρι από 3 εως 6 ετών 

Μάθε με πως να το κάνω μόνο μου

Σαρλότ Πουσέν ISBN 978-618-02-1807-7

Το περιεχόμενο της σειράς βασίζεται στη γνώσει και την εμπειρία του επαγγελματία. Για περισσότερες ερωτήσεις, άφησέ μας το σχόλιό σου.

Γίνε μέλος σήμερα
Ροσέλ Κωνσταντινίδου

Ροσέλ Κωνσταντινίδου

Παιδαγωγός, Ειδικευμένος Σύμβουλος Μοντεσσόρι και Σχεδιασμού Δωματίου

Η Ροσέλ Κωνσταντινίδου είναι παιδαγωγός, με εμπειριά στο χώρο της παιδαδωγικής πάνω απο 15 χρόνια. Κάνοντας πλέον 3 παιδιά δικά της και αναγνωρίζοντας πόσο εύκολα μπορείς να χαθείς στη καθημερινότητα και στην φροντίδα των παιδιών σου, χάνεις τον εαυτό σου και την μεγαλύτερη εικόνα. Θέλει να βοηθήσει γονείς να καταλάβουν ποσο απλά μπορείς να στήσεις το σπίτι σου ή το χώρο του παιδιού και με τη βοήθεια τις Μοντεσσοριανής φιλοσοφίας διαπαιδαγώγησης και του BLW να κάνεις τη δικια σου καθημερινότητα και τη ζώη των παιδιών σου πιο εύκολη! Να μεγαλώσουμε τα παιδια μας σε ενα περιβάλλον ηρεμο, λειτουργικό και γεμάτο ευκαιριες για μάθηση, πάντα με γνώμονα την αγάπη για το παιδί και την εξέλιξη του!

Διαβάστε περισσότερα