Βίντεο

Εισαγωγή

Διεκδικώ τη γέννα μου

Επεισόδιο 1

26/04/21 Διεκδικώ τη γέννα μου: Εισαγωγή στη μαιευτική βία

Επεισόδιο 2

10/05/21 Γέννα & Μαιευτική βία: Μια ιστορική αναδρομή

Επεισόδιο 3

24/05/21 Υπάρχει μαιευτική βία στην Ελλάδα του σήμερα;

Επεισόδιο 4

07/06/21 Ποιες οι συνθήκες γέννας στον υπόλοιπο κόσμο;

Επεισόδιο 5

05/07/21 Οι μορφές της μαιευτικής βίας πριν την εγκυμοσύνη

Επεισόδιο 6

30/08/21 Μαιευτική βία στην περίοδο της εγκυμοσύνης

Επεισόδιο 7

13/09/21 Παρεμβάσεις στον Τοκετό: Πρόκληση Τοκετού

Επεισόδιο 8

27/09/21 Παρεμβάσεις στον Τοκετό: Καισαρική Τομή

Επεισόδιο 9

11/10/21 Εισαγωγή στο νοσοκομείο: Πρακτικές & Συνθήκες Πώς επηρεάζουν τον τοκετό;

Επεισόδιο 10

25/10/21 Διαχείριση του πόνου στον τοκετό

Επεισόδιο 11

8/11/21 Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το 1ο στάδιο τοκετού

Επεισόδιο 12

22/11/21 Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το 2ο στάδιο τοκετού

Επεισόδιο 13

6/12/21 3ο στάδιο τοκετού

Επεισόδιο 14

17/1/22 Θηλασμός: Άλλη μια απώλεια λόγω μαιευτικής βίας;

Επεισόδιο 15

28/2/22 Παθολογία στην εγκυμοσύνη και μαιευτική βία

Επεισόδιο 16

14/3/22 Παρουσία ή απουσία του συντρόφου στη γέννα & μαιευτική βία: Τον αγγίζει, τον αφορά, γιατί;

Επεισόδιο 17

14/4/22 Τοκετός στο σπίτι και μαιευτική βία

Σε αυτή τη σειρά εκπομπών – αφιέρωμα με τίτλο «Διεκδικώ τη γέννα μου», γινόμαστε η αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο! Λαμβάνουμε πρωτοβουλία για την αναγνώριση του περιγεννητικού τραύματος και την πρόληψή του μέσα από την ενημέρωση σχετικά με την μαιευτική βία.

Γενικές πληροφορίες για τη μαιευτική βία

Η γέννα είναι ένα κοσμογονικό καθημερινό γεγονός. Ίσως η μοναδική εμπειρία που είναι τόσο συνηθισμένη και ταυτόχρονα σχεδόν εξωπραγματική: η γέννηση ενός ολότελα νέου ανθρώπου μέσα από έναν άλλο άνθρωπο! Μια ευτυχισμένη γέννα είναι το πιο καθοριστικό και ενδυναμωτικό γεγονός στη ζωή δύο ανθρώπων: του μωρού και της μητέρας! Και όμως στις μέρες μας, μια ευτυχισμένη γέννα δεν είναι και τόσο συνηθισμένο γεγονός.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Όλο και συχνότερα οι Γυναίκες αντιλαμβάνονται ότι η δύσκολη ή και δυσάρεστη εμπειρία γέννας που είχαν δεν οφειλόταν στη φύση της ίδιας της γέννας αλλά στο ότι ο τοκετός τους ήταν τραυματικός.

Αυτή η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες και τα μωρά τους, δεν μας έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα ιστορικών, κοινωνικών, πολιτικών και επιστημονικών διεργασιών και εξέλιξης μερικών χιλιάδων ετών. Ευτυχώς η δυναμική αυτή συνεχώς εξελίσσεται. Ο κόσμος αλλάζει, τον αλλάζουμε εμείς οι Γυναίκες και όλοι οι συνοδοιπόροι μας: σύντροφοι, συνάνθρωποι, επαγγελματίες περιγεννητικής υγείας και φροντίδας, επιστήμονες κάθε κλάδου. Αγωνιζόμαστε και εργαζόμαστε ακούραστα με αφοσίωση για μια κοινωνία με παιδιά που γεννιούνται με σεβασμό και γυναίκες που απολαμβάνουν τη γέννα τους και την θυμούνται με αγαλλίαση!

Σε αυτή την εκπομπή για τη μαιευτική βία:

  • Κατανοούμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε και αναπαράγεται η μαιευτική βία.
  • Κινούμαστε ανάμεσα στο βίωμα και την τεκμηρίωση με επιστημονικά δεδομένα προσκαλώντας γυναίκες και επαγγελματίες.
  • Φωτίζουμε σκοτεινές πτυχές αντιεπιστημονικών πρακτικών που έχουν βαφτιστεί «κανονικότητα» καθώς και τους τρόπους με τους οποίους επιβάλλονται.
  • Παρουσιάζουμε τα δικαιώματα και τις επιλογές των Γυναικών και των οικογενειών τους. Έτσι ώστε αυτά να αποτελούν σημεία αναφοράς για τη διεκδίκηση τοκετών με σεβασμό και ειρήνη. 
  • Προσφέρουμε έμπνευση και πληροφορία σχετικά με επανορθωτικές πρακτικές για το περιγεννητικό τραύμα του μωρού και της μητέρας.

Δημιουργούμε μια μεγάλη αγκαλιά που μας χωράει όλες, ανεξάρτητα από το πώς γεννήσαμε και γιατί. Μια αγκαλιά αγάπης, κατανόησης, αποδοχής, φροντίδας και ενδυνάμωσης για εμάς, τα παιδιά και τις οικογένειές μας, για την κοινωνία μας.

Όλυ Πατσούρα

Όλυ Πατσούρα

Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Όλυ Πατσούρα, Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια και Βιολόγο. Το όνειρό της είναι... "να δημιουργούμε μαζί έναν κόσμο αγάπης, σύνδεσης και ισορροπίας για όλους τους ανθρώπους, θεραπευμένο από τις συνέπειες του μοναχικού τραύματος".

Διαβάστε περισσότερα
Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα
Ηλέκτρα Οικονομίδου

Ηλέκτρα Οικονομίδου

Μαία, Χοροθεραπεύτρια DRLST

Η Ηλέκτρα Οικονομίδου είναι Μαία και Χοροθεραπεύτρια DRLST. Έχει σπουδάσει μαιευτική και έχει πολυετή εμπειρία σαν μαία και έχει επίση ιδρύσει το Birth Engineering.

Διαβάστε περισσότερα
Ιωάννα Βαλιώτη

Ιωάννα Βαλιώτη

Εισηγήτρια Γιόγκα, Μαία

Η Ιωάννα Βαλιώτη είναι Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια και πιστοποιημένη εισηγήτρια yoga και περιγεννητικής yoga απο την Yoga Alliance USA και έχει εργαστεί τα τελευταία 13 χρόνια με γυναίκες στην εγκυμοσύνη και στην λοχεία. Εξειδικεύεται στην προετοιμασία των εγκύων - ζευγαριών για τον τοκετό και την γονεικότητα μέσω της yoga και βιωματικών σεμιναρίων αλλά και στην αποκατάσταση του σώματος μετά τον τοκετό με ήπιες και επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές. Είναι υπέρμαχος του φυσικού και φυσιολογικού τοκετού και προάγει μέσα απο την προσέγγιση της την πνευματικότητα και την ιερότητα του τοκετού.

Διαβάστε περισσότερα