Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Διαζύγιο: Πώς επηρεάζει το συναισθηματικό κόσμο των παιδιών και πώς μπορούμε να το κάνουμε ομαλά; 

To διαζύγιο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία μιας οικογένειας και μπορεί να έχει βαθύ συναισθηματικό αντίκτυπο στα παιδιά. Τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν και να προσαρμοστούν στην κρίση που περνάει η οικογένειά τους με το χωρισμό των γονέων τους. Η οικογένεια έτσι όπως την είχαν μάθει μέχρι εκείνη τη στιγμή παύει να υπάρχει και διαμορφώνεται η νέα της μορφή. Από το ένα στα δύο σπίτια.

Είναι προφανές ότι μια τόσο μεγάλη αλλαγή  συνεπάγεται συναισθηματικές επιπτώσεις για όλα τα μέλη της οικογένειας. Η κατανόηση αυτών των συναισθηματικών επιπτώσεων και η υιοθέτηση στρατηγικών για μια ομαλή μετάβαση είναι ζωτικής σημασίας για τους γονείς, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις αρνητικές συνέπειες του διαζυγίου στα παιδιά τους.

Συναισθηματικά, τα παιδιά συνήθως βιώνουν πληθώρα συναισθημάτων πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χωρισμό των γονέων τους, όπως θλίψη, σύγχυση, θυμό και αγωνία. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να εκδηλωθούν με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στη συμπεριφορά, την ακαδημαϊκή απόδοση και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Συχνά, τα παιδιά νιώθουν ότι εκείνα ευθύνονται για το χωρισμό των γονιών τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ενοχής και χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Οι γονείς διαδραματίζουν τον πιο κρίσιμο ρόλο στο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αντιμετωπίσουν συναισθηματικά το χωρισμό.

Στόχος του βίντεο είναι να κατανοήσουν οι γονείς πώς αισθάνονται τα παιδιά όταν εκείνοι χωρίζουν και πώς μπορούν να εξασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση από το γάμο στο χωρισμό με αναφορά σε συγκεκριμένα βήματα.

Ειδικότερα, στο βίντεο θα απαντηθούν τα εξής ερωτήματα:

  1. Πώς αισθάνονται τα παιδιά όταν οι γονείς τους χωρίζουν;
  2. Ποιο είναι το πρώτο βήμα που χρειάζεται να κάνουν οι γονείς όταν αποφασίζουν να χωρίσουν;
  3. Πότε ανακοινώνεται ο χωρισμός στα παιδιά;
  4. Τι πρέπει να έχει αποφασιστεί πριν ανακοινωθεί ο χωρισμός στα παιδιά;
  5. Πώς φτιάχνουμε το πρόγραμμα των παιδιών ανάμεσα στα σπίτια των γονέων;
  6. Πώς θα γίνει η ανακοίνωση του χωρισμού στα παιδιά; Τι χρειάζεται να αναφέρουν οι γονείς στα παιδιά;
  7. Πώς θα διαχειριστούν οι γονείς μετά το χωρισμό τις από κοινού αποφάσεις για την ανατροφή και τη φροντίδα των παιδιών τους;
Γίνε μέλος σήμερα
Μάρθα Μαρκάκη

Μάρθα Μαρκάκη

Coach Διαζυγίου, Δικηγόρος, Parenting Coach, Οικογενειακή Διαμεσολαβήτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Μάρθα Μαρκάκη. Είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό Δίκαιο, εξειδικευμένη στο οικογενειακό δίκαιο και στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια σε αστικές, οικογενειακές και εμπορικές διαφορές (IMC Canada, ΥΔ), έχει μετεκπαιδευτεί στις διαπραγματεύσεις στο Harvard Law School (Program on Νegotiation) και έχει διαπιστευτεί ως Διαπραγματεύτρια (Harvard Law School, Academy of Professional Negotiators).

Διαβάστε περισσότερα