Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting

Επεισόδιο 1

Διατήρησε την ψυχραιμία σου στα tantrums σε δημόσιο χώρο

Η νηπιακή ηλικία είναι γεμάτη έντονα συναισθήματα, και αυτά συχνά δεν αφορούν μόνο τους μικρούς μας ανθρώπους αλλά και τους γονείς. Τι συμβαίνει λοιπόν όταν όλα τα μεγάλα και δύσκολα συμβαίνουν έξω από τον ασφαλή χώρο του σπιτιού μας; Το να αντιμετωπίσει κανείς ένα ξέσπασμα θυμού σε δημόσιο χώρο αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για πάρα πολλούς γονείς για πάρα πολλούς και διαφορετικούς λόγους.  

Τι είναι αυτό που μας δυσκολεύει;

Για πολλά παιδιά τα πολλαπλά ερεθίσματα, οι αλλαγές στη ρουτίνα μπορεί να είναι αφορμές για περισσότερα ξεσπάσματα. Από την άλλη η δική μας έκθεση στα μάτια των πολλών, η κριτική, τα δικά μας βιώματα, αλλά και πολλά επικρατούντα κοινωνικά στερεότυπα, μπορούν εύκολα να μας κάνουν να χάσουμε το στόχο και την εστίασή μας σε αυτό που συμβαίνει στο παιδί μας εκείνη την στιγμή. Το αποτέλεσμα συχνά είναι να δυσκολευόμαστε πολύ στο να διαχειριστούμε αυτές τις έντονες καταστάσεις σε δημόσιο χώρο.

Οι προσδοκίες μας είναι ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο.

Τι περιμένω από το παιδί μου, αλλά κυρίως τι περιμένω από εμένα; Που στοχεύω και τι θέλω να επιτύχω την ώρα της κρίσης; Προσπαθώ να γίνω αποδοτικός όσον αφορά το παιδί μου ή τους τρίτους γύρω μου; Τι είναι αυτό που με κάνει να χάνω πιο εύκολα την ψυχραιμία μου;

Υπάρχει άραγε μαγική συνταγή;

Η ιδανική λύση μπορεί να είναι κάθε φορά διαφορετική, αυτό που χρειάζεται να αναγνωρίσουμε είναι ο μακροπρόθεσμος στόχος μας. Πως μαθαίνω σταδιακά να διαχειρίζομαι και να διατηρώ την ψυχραιμία μου, όχι μέσα από μαγικές συνταγές αλλά μέσα από την αλληλεπίδραση και την ενσυνειδητότητα όσων συμβαίνουν σε τέτοιες στιγμές.

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο για το πώς να διατηρείς την ψυχραιμία σου στα ξεσπάσματα σε δημόσιο χώρο

  • Τι μπορεί να προκαλεί περισσότερα ξεσπάσματα σε ένα δημόσιο χώρο;
  • Τι θα βοηθήσει να προλαμβάνω τα ξεσπάσματα;
  • Τι συναισθήματα προκαλούνται στο παιδί και στους γονείς;
  • Πώς μπορώ να βοηθήσω τον εαυτό μου να μην φτάνω στα όρια μου;
  • Ποιες είναι οι συνθήκες που με δυσκολεύουν;
  • Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου;
  • Τι είναι το επαναλαμβανόμενο βίωμα και πως μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά;
  • Γίνεται να εστιάσω στη σύνδεση και στο συναίσθημα σε αυτές τις συνθήκες;

Attached at the Heart: Eight Proven Parenting Principles for Raising Connected and Compassionate Children (from Preconception to Five Years) Barbara Nicholson, Lysa A. Parker

Siegel, E. Daniel, and Tina Payna Bryson. “The whole brain child: 12 revolutionary strategies to nurture your child’s development mind.” (2011).

Edelstein, R. S., Alexander, K. W., Shaver, P. R., Schaaf, J. M., Quas, J. A., Lovas, G. S., & Goodman, G. S. (2004). Adult attachment style and parental responsiveness during a stressful event. Attachment & human development, 6(1), 31–52.

Siegel, Daniel J. The developing mind: How relationships and the brain interact to shape who we are. Guilford Publications, 2020.

Siegel, Dan J. “Developing an Attachment Aware Behaviour Regulation Policy.” Retrieved on 13 (2018): 21.

Sisterhen LL, Wy PAW. Temper Tantrums. 2023 Feb 4. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 31335006.

Γίνε μέλος σήμερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα