Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Διαμάχες με το παιδί και πώς να τις διαχειριστούμε με ενσυναίσθηση

Καθημερινά ως γονείς αντιμετωπίζουμε πάρα πολλές προκλήσεις και μπαίνουμε σε διαμάχες με το παιδί μας. Από τις πιο απλές καθημερινές δυσκολίες όπως πόσο θα φάει, πόση ώρα θα κάτσει στην τηλεόραση, θέλω αυτό το παιχνίδι ή και όταν καταλήγουμε σε έντονες  εκρήξεις θυμού (tantrums), η καθημερινότητα πολλές φορές μοιάζει δύσκολη.

Γιατί δημιουργούνται διαμάχες με το παιδί;

Η γονεϊκότητα όμως δεν είναι μόνο ένας ρόλος αλλά είναι η δημιουργία μιας σχέσης μεταξύ γονέα και παιδιού. Αυτή η σχέση που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι μια σχέση που στηρίζεται στον σεβασμό, στην αποδοχή και στην ασφάλεια. 

Για αυτό ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό τελικά να δούμε ποιες είναι οι δύσκολες στιγμές μας στην καθημερινότητα με το παιδί. Τι είναι αυτό που πραγματικά μας δυσκολεύει και καταλήγουμε σε διαμάχες;

Γιατί αναστατωνόμαστε τόσο με την άρνησή και τον θυμό του, καταλήγοντας σε διαμάχες με το παιδί;

Πώς μπορούμε αντί να προχωράμε σε διαμάχη και να οδηγούμαστε στην καταπίεση να βοηθήσουμε να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα τους τα παιδιά και να τα διαχειρίζονται . 

Πώς και γιατί προκύπτουν αυτές οι διαμάχες και φυσικά πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε με έναν τρόπο που θα διατηρήσουμε τον ασφαλή δεσμό με το παιδί μας.

Διαχείριση της διαμάχης με ενσυναίσθηση

Με τις παλαιότερες μεθόδους διαπαιδαγώγησης συνήθως οι γονείς ήμασταν σε σχέση ισχύος και εξουσίας και παρατηρούσαμε την αντίδραση των παιδιών στις ηλικίες της εφηβείας. Σήμερα όμως προσπαθώντας να αλλάξουμε αυτού του είδους τη σχέση με τα παιδιά μας και εστιάζοντας σε μια διαφορετική γονεϊκότητα μπορούμε να προλάβουμε πολλές διαμάχες, μπορούμε να διαχειριστούμε πολύ καλύτερα κάποιες δυσκολίες στην σχέση μας όπως και να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να διαχειρίζονται και τα ίδια τις δικές τους ‘μάχες’.

-Naomi Aldort.(2005) Αναθρέφοντας τα παιδιά μας αναθρέφουμε τον εαυτό μας(ΜαΪα Παπαγιανόπουλου μετ.) Αθήνα. Αλκυών

-Shefali Tsabary(2010). The conscious parent. London . Hoddler &Stoughton

-Jesper Juul .(2018) Το ικανό σου το παιδί(Μαρία Τσάτση, Δήμητρα Χριστοφορίδου, Οζενί Αθανασιάδου. Λίνα Βαρότση μετ.) Θεσσαλονίκη  Εκδόσεις Πουά

– Ντάνιελ ΤΖ. Σίγκελ, M.D & Τίνα Πεϋν ΜπράΫσον, Ph.D.(2018) Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό του (Αντωνία Γουναροπούλου, Τάνια Καβαλιέρου μετ.) Αθήνα Πατάκη

Γίνε μέλος σήμερα
Έλενα Κοντογιάννη

Έλενα Κοντογιάννη

Εκπαιδεύτρια Γονέων Attachment Parenting, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Κοντογιάννη, είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας (Προσωποκεντρική) και σύμβουλος γονέων. Εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομικές συνεδρίες, ομάδες, συνεδρίες σε γονείς και σεμινάρια γονεϊκότητας. Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.

Διαβάστε περισσότερα