Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Διαλογισμός αναπνοής

Τι είναι ο διαλογισμός;

Ο διαλογισμός είναι μια πνευματική πρακτική που συχνά σχετίζεται με το meditation (μετάφραση: διαλογισμός, σκέψη, συλλογισμός) και τον πνευματικό εμβαθυντικό εσωτερικό διάλογο. Σε γενικές γραμμές, περιγράφει μια διαδικασία όπου κάποιος εστιάζει το μυαλό του σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, ιδέα, σκέψη ή αίσθηση, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, τη χαλάρωση ή την εσωτερική αναζήτηση.

Ο διαλογισμός έχει πολλές μορφές και πρακτικές, ανάλογα με την πνευματική παράδοση, τη φιλοσοφία ή την προσωπική προτίμηση. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τη συγκέντρωση σε μια συγκεκριμένη σκέψη ή λέξη (όπως μια μάντρα), την παρατήρηση της αναπνοής, την ανάλυση σκέψεων και συναισθημάτων, την εξάσκηση σε αίσθηση παρουσίας στο παρόν, και πολλές άλλες.

Ο διαλογισμός συνδέεται συχνά με την προσπάθεια επίτευξης εσωτερικής γαλήνης, αύξησης της συνειδητότητας, ενδυνάμωσης της αυτοσυνείδησης και αντιμετώπισης του στρες. Πολλοί άνθρωποι επίσης αναζητούν το διαλογισμό ως μέσο για πνευματική ανάπτυξη, αυτογνωσία και επίτευξη ευημερίας.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο διαλογισμός είναι μια πρακτική που απαιτεί χρόνο, αφοσίωση και εξάσκηση. Οι επιδράσεις του μπορεί να διαφέρουν ανάμεσα στα άτομα, αλλά πολλοί ισχυρίζονται ότι έχει θετικά αποτελέσματα για την ψυχολογική και σωματική ευεξία.

Τι είναι ο διαλογισμός αναπνοής;

Είναι ένας από τους βασικότερους διαλογισμούς ενσυνειδητότητας, που βασίζεται στην παρακολούθηση και επαναφορά της προσοχής στην αέναη κίνηση της αναπνοής.

Η παρακολούθηση και η επαναφορά στην αναπνοή εξασκεί την ικανότητά μας να κατευθύνουμε την προσοχή μας, στο ερέθισμα που σηματοδοτεί την ζωτικότητά μας και ενοποιεί σώμα και πνεύμα. Η αναπνοή είναι θεραπευτικό εργαλείο που μας επαναφέρει στην ηρεμία, μας προστατεύει από το στρες και τα αρνητικά συναισθήματα, και μας βοηθάει να εξασκήσουμε τη συγκέντρωσή μας.

Πότε και πώς να τον εξασκώ;

Όποτε βρεις χρόνο, ακόμη και καθημερινά (για τουλάχιστον μια εβδομάδα). Οποτεδήποτε νιώθεις ταραχή και ότι χάνεσαι στο τρένο των σκέψεών σου.

Πώς πραγματοποιείται; Σε καθιστή στάση. Μπορείς να συνεχίσεις και μετά το πέρας των ηχητικών οδηγιών.

  • Bögels, S.M., Lehtonen, A., & Restifo, K. (2010). Mindful Parenting in Mental Health Care. Mindfulness (N Y); 1(2): 107-120.
  • Kabat-Ζinn J. (2013). Full catastrophe living: How to cope with stress, pain and illness using mindfulness meditation. Piatkus, Eds.
Γίνε μέλος σήμερα
Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ

Οικογενειακή Σύμβουλος, Ψυχολόγος

Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος και Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD και πιστοποιημένη εισηγήτρια σεμιναρίων διαχείρισης του στρες, με βάση τις αρχές της Ενσυνειδητότητας (Mindfulness-Βased Stress Reduction) και ανάπτυξης της επικοινωνίας και της κοινωνικοποίησης στα φυσικά περιβάλλοντα των παιδιών (Τhe Hanen Method). Η Μαρία Δημητροπούλου Λόπεζ είναι Ψυχολόγος & Οικογενειακή Σύμβουλος, PhD. Με κίνητρο την ανάγκη της να υποστηρίξεις τα παιδιά στην ανακάλυψη και την αποδοχή της πραγματικής τους φύσης, ξεκίνησε να μελετά τον εγκέφαλο, τις διεργασίες γνωστικής ανάπτυξης, τη σύνδεση νου-καρδιάς, τον γονεϊκό ρόλο και τις οικογενειακές δυναμικές. Aπό αυτήν τη σκοπιά, προσπαθεί να βρίσκεται δίπλα στον καθένα που επιθυμεί να ανακαλύψει τον πραγματικό εαυτό του και να αγκαλιάσει τη ζωή. Παράλληλα με την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες διδάσκει σε διαφορετικά προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα ψυχολογίας σε πανεπιστήμια της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Κύπρου και παρέχει επιμορφωτικά σεμινάρια για γονείς και επαγγελματίες πρώτης παιδικής ηλικίας σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα