Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Χοροθεραπεία για εγκύους Birth Dance

Επεισόδιο 2

Πώς βοηθά η χοροθεραπεία την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη σύνδεση με το μωρό;

Επεισόδιο 3

Συνδέσου με το σώμα σου! 10’ πρακτική

Επεισόδιο 4

Ακολούθησε τον ρυθμό! Άσκηση χοροθεραπείας

Αναζητάς μια μορφή άσκησης για την εγκυμοσύνη που θα σε βοηθήσει να συνδεθείς με το μωρό σου και παράλληλα θα βρίσκεσαι σε κατάσταση κίνησης; Δοκίμασε τη χοροθεραπεία για εγκύους birth dance!

Τι είναι η Χοροθεραπεία για εγκύους Birth Dance;

Είναι μια προσέγγιση προετοιμασίας του σώματος και του πνεύματος για τη γέννα και τη μητρότητα, με στόχο την ενδυνάμωση την ευεξία και τη μείωση του άγχους και την απόλαυση της εγκυμοσύνης και του τοκετού.
Συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες της άσκησης για την εγκυμοσύνη με τον χορό, τη μουσική, τη χρήση της φωνής και το μοίρασμα με άλλες εγκύους. 

Γιατί χοροθεραπεία για εγκύους και όχι απλά χορός;

Αν και η εγκυμοσύνη θεωρείται μια φυσιολογική διαδικασία, δεν αντιμετωπίζεται ως τέτοια από το δυτικό πολιτισμό. Οι πεποιθήσεις γύρω από την εγκυμοσύνη και τη γέννα βασίζονται στον φόβο και την αγωνία, με αποτέλεσμα η έγκυος να βιώνει περισσότερο το στρες παρά την εμπιστοσύνη στην όλη διαδικασία. 

Η χοροθεραπεία βοηθά στη διατήρηση θετικής ψυχικής υγείας, δηλαδή την ικανότητα διαχείρισης και έκφρασης τόσο των θετικών όσο και των αρνητικών συναισθημάτων που συνοδεύουν κάθε περίοδο μεγάλων αλλαγών, όπως αυτή της εγκυμοσύνης.

Ο χορός σίγουρα βοηθά στην ευεξία και την εκτόνωση. Μέσα από το πρίσμα της χοροθεραπείας όμως προσεγγίζει πιο ολιστικά και σε βάθος αυτή την τόσο σημαντική περίοδο μετάβασης στη μητρότητα.

Πώς με βοηθά η χοροθεραπεία στην εγκυμοσύνη;

Κατ’ αρχήν βοηθά στην ήπια μετάβαση του σώματος στις μεταμορφωτικές αλλαγές της εγκυμοσύνης. Καθώς μεγαλώνει το μωρό στη μήτρα το κέντρο βάρος του σώματος αλλάζει. Αυτό επηρεάζει τη στάση του σώματος, την αναπνοή και την ψυχολογία σου, καθώς μπορεί να προκαλέσει πόνους στην πλάτη, τη μέση και τα ισχία. Η επαφή με το σώμα μέσα από τον χορό το βοηθά να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές και απαλύνει τυχόν μυοσκελετικές ενοχλήσεις.
Νιώθοντας καλά μέσα στο σώμα σου είσαι πιο χαρούμενη και μπορείς να απολαύσεις την εγκυμοσύνη. 

Πώς με προετοιμάζει για τον τοκετό;

Το Birth Dance προσφέρει μια βιωματική εμπειρία που προσομοιάζει τον τοκετό. Στη διάρκεια του μαθήματος ερχόμαστε σε θέσεις και στάσεις ευνοϊκές για τη γέννα (π.χ. στα τέσσερα).  Με τον τρόπο αυτό το σώμα αποκτά οικειότητα με τις θέσεις αυτές και δυναμώνουμε τις αντίστοιχες μυϊκές ομάδες. Πέρα από την ενδυνάμωση και τόνωση του σώματος, οι χοροκινητικές ασκήσεις του Birth Dance με την επανάληψη, τις εναλλαγές του ρυθμού, την άφεση στη ροή της κίνησης δίνουν μια γεύση για την αίσθηση του τοκετού. Έτσι ο εγκέφαλος και το σώμα αποκτά μια βιωματική πληροφορία που μπορεί να ανακληθεί όταν χρειαστεί κατά τη γέννα.(Η2) Πώς βοηθάει στη σύνδεση με το μωρό;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η σύνδεση με το μωρό αν και μπορεί να γίνει κατά την κύηση δεν είναι αυτονόητη και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να πάρει και 6 μήνες μετά τη γέννα. Είναι μια διαδικασία και όχι κάτι που γίνεται αυτόματα.
Η χοροθεραπεία στρέφει την προσοχή της εγκύου προς τα μέσα. Εστιάζει στην ενότητα με το σώμα και στην συνέχεια με το μωρό. 

Ο χορός αποδεδειγμένα βοηθάει (Wilson, 2020) στη σύνδεση με το μωρό.  Στο Birth Dance εστιαζόμαστε λίγο παραπάνω σε αυτό συνδυάζοντας ασκήσεις αναπνοής, ενσυνειδητότητας και οραματισμού σε κάθε μάθημα.

Δεν έχω ξαναχορέψει…

Δεν είναι απαραίτητη καμία προηγούμενη επαφή με το χορό. Στο βίντεο αυτό εξηγούμε πως αν μπορείς να περπατήσεις μπορείς και να χορέψεις. Τα χορευτικά μοτίβα είναι απλά, επαναληπτικά και εύκολα να τα ακολουθήσεις. 

Στόχοι βίντεο:

 • Τι είναι η χοροθεραπεία για εγκύους Birth Dance
  • Πού ωφελεί στην εγκυμοσύνη
  • Πώς βοηθά στον τοκετό
  • Πώς βοηθάει στη σύνδεση με το μωρό
  • Μπορώ να χορέψω και μόνη μου
 • Πρακτικές προτάσεις 
  • Πρωινή χορευτική πρακτική 

Wilson, M. (2020). Creating Attunement in Utero: Dance/Movement Therapy for Women Who Are Incarcerated While Pregnant. https://digitalcommons.lesley.edu/expressive_theses/330

Γίνε μέλος σήμερα
Ηλέκτρα Οικονομίδου

Ηλέκτρα Οικονομίδου

Χοροθεραπεύτρια DRLST, Μαία

Η Ηλέκτρα Οικονομίδου είναι Μαία και Χοροθεραπεύτρια DRLST. Έχει σπουδάσει μαιευτική και έχει πολυετή εμπειρία σαν μαία και έχει επίση ιδρύσει το Birth Engineering.

Διαβάστε περισσότερα
Birth Engineering

Σε συνεργασία με:

Birth Engineering

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα μας το Birth Engineering, που αποτελεί μία προσπάθεια της Ηλέκτρα Οικονομίδου να φέρει επίγνωση, χαρά και εμπιστοσύνη στην κύηση τη γέννα και τη μητρότητα. Ετοιμαστείτε για πολύ όμορφες σειρές σε συνεργασία με το Birth Engineering.

Διαβάστε περισσότερα