Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Χορός: Ένας τρόπος σύνδεσης με το μωρό μου

Χορός: Ένας τρόπος σύνδεσης με το μωρό μου

Πώς ενισχύεται ο δεσμός με το έμβρυο ή το μωρό στον χορό για εγκύους και μαμάδες, αντίστοιχα; Πώς να συνδεθώ με το μωρό μου ξεκινώντας από την περίοδο της εγκυμοσύνης; Ο χορός είνα ένας τρόπος σύνδεσης με το μωρό μου!

Δες το βίντεο και μάθε…

 • Τι σημαίνει δεσμός με το έμβρυο και το μωρό;
 • Πώς να συνδεθείς με το μωρό σου όσο είναι ακόμα στην κοιλιά;
 • Πώς βοηθάει ο χορός στο δεσμό μητέρας – μωρού μετά τη γέννα;

Αυτό το βίντεο απευθύνεται σε γυναίκες που θέλουν να…

 • Απολαύσουν την εγκυμοσύνη τους!
 • Χτίσουν τη σχέση τους με το μωρό ήδη από την κοιλιά!
 • Ενδυναμωθούν συναισθηματικά και σωματικά κατά την εγκυμοσύνη!

Σε αυτό το βίντεο έχουμε μαζί μας την Ηλέκτρα Οικονομίδου, Μαία και Χοροθεραπεύτρια DRLST, για να μας μιλήσει για το…

 • Πώς συνδέεται ο χορός με την περιγεννητική περίοδο.
 • Τι είναι αυτός ο δεσμός για τον οποίο μιλάμε.
 • Πώς αναπτύσσεται ο δεσμός αυτός από την κύηση.
 • Πώς βοηθάει ο χορός στο συναισθηματικό δεσμό με το μωρό.
 • Αν όλοι οι χοροί βοηθούν το ίδιο.

Τι σημαίνει δεσμός με το έμβρυο και το μωρό;

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι η σύνδεση με το μωρό αν και μπορεί να γίνει κατά την κύηση, δεν είναι αυτονόητη και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να πάρει μέχρι και 6 μήνες μετά τη γέννα. Είναι μια ολόκληρη διαδικασία, και όχι κάτι που γίνεται αυτόματα.

Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ψυχολογία της μητέρας, πόσο έτοιμοι ή όχι ήμασταν για αυτό το μωρό, αν έχω εύκολη ή δύσκολη εγκυμοσύνη, αν γνωρίζω ότι μπορώ να συνδεθώ με το μωρό, τον τρόπο γέννησης, τη στήριξη που έχω μεταγεννητικά. Δεν υπάρχει κάποια κλίμακα που να μετράει πόσο δεμένος είσαι με το μωρό. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι ξεκινάει από την κύηση και εξαρτάται από την πρόθεση της μητέρας να συνδεθεί.

Πώς συνδέομαι με το μωρό στην κοιλιά;

Μιλώντας, χαϊδεύοντας την κοιλιά, τραγουδώντας και χορεύοντας. Ο χορός είναι ένας ευχάριστος τρόπος σωματικής και συναισθηματικής ενδυνάμωσης στην εγκυμοσύνη. Προάγει την ευεξία, διαμορφώνει το ενδομήτριο περιβάλλον,  ενώ παράλληλα προετοιμάζει για τον τοκετό και τη μητρότητα. Το κλειδί του χορού βρίσκεται στην επαφή με το σώμα.

Οι αλλαγές του σώματος στην εγκυμοσύνη συνοδεύονται από αρνητικά συναισθήματα. Με το χορό το σώμα ξυπνάει, απελευθερώνεται, δυναμώνει. Οι ευεργετικές ορμόνες που εκλύονται με την κίνηση φέρνουν χαρά και εμπιστοσύνη. Η έγκυος βιώνει τη χαρά, τη γιορτή της ζωής. Αυτό είναι κάτι που ξεχνάμε στις μέρες μας με όλο το στρες και το άγχος γύρω από την κύηση και τον τοκετό.

Εδώ έρχεται η χοροθεραπεία για εγκύους που είναι η μεθοδική χρήση του χορού για τις ανάγκες της εγκυμοσύνης που προωθεί την επαφή με το σώμα και το μωρό. Δεν είναι κάτι που θα κάνεις με ένα απλό συρτάκι!

Πώς βοηθάει ο χορός στο δεσμό μητέρας μωρού μετά τη γέννα;

Στο χορό με μάρσιπο αναπαράγουμε τα ερεθίσματα από το περιβάλλον της μήτρας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα νεογέννητα που προσαρμόζονται στην εξωμήτρια ζωή για τουλάχιστον 3 μήνες μετά τη γέννηση. Το λίκνισμα του χορού παράγει ενδορφίνες τόσο στη μαμά όσο και στο μωρό.

Χορεύοντας, χαιρόμαστε και απολαμβάνουμε την ευεξία και τη χαλάρωση της κίνησης. Το γεγονός ότι μπορούμε να ‘διασκεδάσουμε’ με το νεογέννητό μας είναι πολύ σημαντικό τον πρώτο καιρό.

 • Wilson, M. (2020). Creating Attunement in Utero: Dance/Movement Therapy for Women    Who Are Incarcerated While Pregnant. https://digitalcommons.lesley.edu/expressive_theses/330
 • Wilson, M. (2020). Creating Attunement in Utero: Dance/Movement Therapy for Women Who Are Incarcerated While Pregnant. https://digitalcommons.lesley.edu/expressive_theses/330
Γίνε μέλος σήμερα
Ηλέκτρα Οικονομίδου

Ηλέκτρα Οικονομίδου

Χοροθεραπεύτρια DRLST, Μαία

Η Ηλέκτρα Οικονομίδου είναι Μαία και Χοροθεραπεύτρια DRLST. Έχει σπουδάσει μαιευτική και έχει πολυετή εμπειρία σαν μαία και έχει επίση ιδρύσει το Birth Engineering.

Διαβάστε περισσότερα