Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Μπορώ να αλλάξω στυλ γονεϊκότητας όταν έχει μεγαλώσει το παιδί;

Μπορώ να αλλάξω στυλ γονεϊκότητας όταν έχει μεγαλώσει το παιδί;

Όταν τα παιδιά μας αναπτύσσονται και μεγαλώνουν, εκπληκτικό είναι το πώς εξελίσσεται και η γονεϊκότητά μας. 

Με την πάροδο των χρόνων, είναι φυσικό να αναρωτιόμαστε αν μπορούμε να αλλάξουμε το στυλ μας όπως μεγαλώνει το παιδί μας. 

Η απάντηση είναι φυσικά ναι, μπορούμε να προσαρμόσουμε τον τρόπο μας στον ρόλο των γονιών, ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες ανάγκες των παιδιών μας.

Σε κάθε φάση της ζωής του παιδιού, δημιουργείται μια νέα δυναμική.

Στα πρώτα χρόνια, ο ρόλος μας είναι περισσότερο προσανατολισμένος στη φροντίδα, την ανάπτυξη και την εγκαθίδρυση βασικών αξιών. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και αρχίζει να εξερευνά τον κόσμο, εμείς ως γονείς μπορούμε να προσαρμόσουμε την προσέγγισή μας. Το να τους παρέχουμε την ανεξαρτησία που χρειάζονται για να αναπτύξουν τις δικές τους ικανότητες και αυτοπεποίθηση είναι σημαντικό.

Καθώς μεγαλώνει η ηλικία του παιδιού, μπορεί επίσης να αλλάξουμε τον τρόπο που επικοινωνούμε με αυτά. Μπορούμε να υιοθετήσουμε μια πιο συνεργατική προσέγγιση. Να τα ακούμε με προσοχή, να αναγνωρίζουμε τις απόψεις τους και να τα συμπεριλαμβάνουμε στο διάλογο για την οικογενειακή λειτουργία.

Η αλλαγή του στυλ γονεϊκότητας όταν τα παιδιά μας μεγαλώνουν δεν σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω τις βασικές αξίες μας.

Αντίθετα, προσαρμοζόμαστε στις ανάγκες και τις φάσεις της ζωής τους, παρέχοντάς τους την αγάπη, τη στήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζονται για να αναπτύξουν τη δική τους ταυτότητα και αυτοπεποίθηση.

Το σημαντικό είναι να διατηρήσουμε μια ανοικτή και ευέλικτη νοοτροπία.

Καθώς τα παιδιά μας αναπτύσσονται, οι ανάγκες τους και οι δυνατότητές τους αλλάζουν. Είναι δική μας ευθύνη να προσαρμόζουμε τον τρόπο μας στη νέα πραγματικότητα, διατηρώντας πάντα την αγάπη και το σεβασμό ως κύριες αρχές της γονεϊκότητάς μας.

Μπορεί να απαιτηθεί να εξερευνήσουμε νέες προσεγγίσεις και τεχνικές στη γονεϊκότητά μας, ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες των παιδιών μας. Ενδέχεται να βρεθούμε να αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις, αλλά η ανοικτή νοοτροπία μας θα μας βοηθήσει να βρούμε τους καλύτερους τρόπους να ανταποκριθούμε σε αυτές. 

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και χρειάζεται προσέγγιση που να ταιριάζει στην προσωπικότητα και τις ανάγκες του.

Αφροδίτη Κονδύλη

  1. Shefali Tsabary (2017), The Awakened Family: How to raise empowered, resilient and conscious children, εκδ. Penguin books
  2. Shefali Tsabary (2010), CONSCIOUS PARENT: Transforming Ourselves, Empowering Our Children, εκδ. Namaste pub
  3. Nicole LePera (2021), How To Do The Work, εκδ. Orion Spring
Γίνε μέλος σήμερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα