Βίντεο
Γίνε μέλος του Project Parenting!
Μπορεί ο αποθηλασμός να θεωρηθεί εμπόδιο στο συναισθηματικό δεσμό με το παιδί;
Μπορεί ο αποθηλασμός να θεωρηθεί εμπόδιο στο συναισθηματικό δεσμό με το παιδί;
Θα αποδυναμωθεί ο συναισθηματικός δεσμός με το παιδί μου;
Ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ ενός γονέα και του παιδιού του δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τον αποθηλασμό. Πολλοί παράγοντες συντελούν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση αυτού του δεσμού, και ο αποθηλασμός αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της εξίσου σημαντικής αυτής εικόνας.
Ο αποθηλασμός δεν θεωρείται εμπόδιο στο συναισθηματικό δεσμό με το παιδί.
Η φύση του συναισθηματικού δεσμού που αναπτύσσεται μεταξύ ενός γονέα και του παιδιού του είναι πολυδιάστατη και πολυμορφική. Εξελίσσεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του παιδιού και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι ο αποθηλασμός είναι μια φυσιολογική εξέλιξη και δεν συνεπάγεται ότι ο δεσμός μεταξύ της μητέρας και του παιδιού αλλάζει ή αποδυναμώνεται. Ο αποθηλασμός μπορεί να αποτελέσει μια ευκαιρία για να ενισχυθεί η συναισθηματική σύνδεση και να δημιουργηθούν νέοι τρόποι αλληλεπίδρασης και επικοινωνίας.
Ο αποθηλασμός μπορεί πράγματι να σηματοδοτήσει τη λήξη μιας συγκεκριμένης φάσης στη σχέση θηλασμού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο συναισθηματικός δεσμός χάνεται. Η σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού μεταβαίνει σε νέες φάσεις καθώς το παιδί μεγαλώνει, εξερευνά και αναπτύσσεται.
Ο αποθηλασμός μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μια ευκαιρία να ενισχύσεις το συναισθηματικό δεσμό με το παιδί σου με νέους τρόπους.
Κατά τη διάρκεια της αποθηλαστικής μετάβασης, μπορείς να επικεντρωθείς στην ενίσχυση της επικοινωνίας, της αφοσίωσης και της αγάπης μεταξύ σας. Νέες δραστηριότητες, παιχνίδια και στιγμές κοινής δραστηριότητας μπορούν να βοηθήσουν να διατηρηθεί η συναισθηματική σύνδεση.
Επίσης, η ενίσχυση της αυτονομίας του παιδιού κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός υγιούς και ασφαλούς συναισθηματικού δεσμού. Το παιδί μαθαίνει να αντιμετωπίζει νέες καταστάσεις με αυτοπεποίθηση και να εξερευνά τον κόσμο γύρω του.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να προσαρμόζεται ο αποθηλασμός στις ανάγκες και την πρόοδο του παιδιού σου και να διατηρείς ανοιχτή και συνεχή επικοινωνία μαζί του. Ο συναισθηματικός δεσμός που αναπτύσσεται μεταξύ γονέα και παιδιού είναι ισχυρός και εξελίσσεται μαζί με την ανάπτυξη του παιδιού.
- Davis, A., Coleman, C., & Kramer, R. (2021). Parenting styles and types: Breastfeeding attitudes in a large sample of mothers. Midwifery, 103, 103142.
- Tharner, A., Luijk, M. P., Raat, H., Ijzendoorn, M. H., Bakermans-Kranenburg, M. J., Moll, H. A., Jaddoe, V. W., Hofman, A., Verhulst, F. C., & Tiemeier, H. (2012). Breastfeeding and its relation to maternal sensitivity and infant attachment. Journal of developmental and behavioral pediatrics : JDBP, 33(5), 396–404.
- Gibbs, B. G., Forste, R., & Lybbert, E. (2018). Breastfeeding, Parenting, and Infant Attachment Behaviors. Maternal and child health journal, 22(4), 579–588.
- Britton, J. R., Britton, H. L., & Gronwaldt, V. (2006). Breastfeeding, sensitivity, and attachment. Pediatrics, 118(5), e1436–e1443.
- Dettwyler K. A. (2004). When to wean: biological versus cultural perspectives. Clinical obstetrics and gynecology, 47(3), 712–723.
- Dettwyler K. A. (2001). Duration of breast feeding and adult arterial distensibility. Humans are primates, designed to breast feed for years not months. BMJ (Clinical research ed.), 323(7314), 689–693.
- Dettwyler K. A. (1996). Cultural bias and weaning. MCN. The American journal of maternal child nursing, 21(3), 122. https://doi.org/10.1097/00005721-199605000-00003
- Rees, Corinne. “Childhood attachment.” The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners vol. 57,544 (2007): 920-2.


Αφροδίτη Κονδύλη
PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού
Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...
Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting
Συντακτική ομάδα

Σε συνεργασία με:
Κύκλος
Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!
Διαβάστε περισσότερα