Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Η απώλεια εγκυμοσύνης σήμερα

Επεισόδιο 2

Τα χαρακτηριστικά μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης - IVF

Επεισόδιο 3

Το βίωμα της απώλειας εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική εγκυμοσύνη - IVF

Επεισόδιο 4

Προτάσεις διαχείρισης

Επεισόδιο 5

Κλείσιμο

Η απώλεια εγκυμοσύνης μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση-IVF είναι μια πολυδιάστατη και ιδιαίτερη εμπειρία, που χρήζει φροντίδας και κατανόησης. Συναισθηματικές, οικονομικές, βιολογικές και κοινωνικές παράμετροι επηρεάζουν την διαδικασία και συνθέτουν το τοπίο μιας πορείας που είναι μοναδική για την κάθε γυναίκα και το κάθε ζευγάρι.

Πώς βιώνεται η απώλεια στο IVF;

Η απώλεια εγκυμοσύνης είναι έτσι κι αλλιώς μια εμπειρία-ταμπού στην κοινωνία μας ακόμα. Δεν συζητείται ανοιχτά, και τα ζευγάρια δεν λαμβάνουν την αποδοχή και την κατανόηση που χρειάζονται μετά από μια τέτοια οδυνηρή εμπειρία. Στην διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης δε, που υπάρχει μεγάλη οργάνωση και έλεγχος της διαδικασίας από την αρχή, στάδια συγκεκριμένα που πρέπει να υλοποιηθούν και σημαντική οικονομική επένδυση παράλληλα με την συναισθηματική, μια ενδεχόμενη απώλεια ακουμπά και επηρεάζει όλα τα βήματα της διαδικασίας, τα όνειρα για το μέλλον, τις σχέσεις με τους γύρω, και με τον-την σύντροφό μας.

Τι χαρακτηριστικά έχει μια τέτοια απώλεια και πώς μπορούμε να την διαχειριστούμε;

Η διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης έτσι κι αλλιώς σε βγάζει από μια πιθανή “ανεμελιά” που μπορεί να έχει η διαδικασία μιας φυσικής σύλληψης. Μπαίνεις σε μια τέτοια διαδικασία όπου όλα είναι πιο κωδικοποιημένα, και η Επιστήμη έχει μεγάλο ρόλο. Μια ενδεχόμενη απώλεια έχει βιολογική διάσταση (σχέση με το σώμα), κοινωνική διάσταση (σχέσεις με τους γύρω-με σύντροφο), καθώς και συναισθηματικές και πρακτικές παραμέτρους.

Το αγκάλιασμα και η φροντίδα του εαυτού και του σώματος, οι όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένες σχέσεις με τον-την σύντροφο και τον κοινωνικό περίγυρο, καθώς και η σωστή για τον καθένα αξιοποίηση του χρόνου και των επόμενων επιλογών βοηθούν στο να διαχειριστούμε αποτελεσματικά μια ενδεχόμενη απώλεια.

Τι θα μάθεις στη σειρά αυτή;

Σε αυτή τη σειρά του Project Parenting θα μάθουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης – IVF, πώς βιώνεται μια ενδεχόμενη απώλεια, και τρόπους να την διαχειριστούμε.

Στόχοι αυτής της σειράς είναι:

  • να μάθουμε τι χαρακτηρίζει τις απώλειες εγκυμοσύνης
  • να φωτίσουμε την ιδιαιτερότητα της εμπειρίας μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης
  • να δούμε πώς βιώνεται μια απώλεια μετά από IVF
  • να εξερευνήσουμε τρόπους διαχείρισης στο συναισθηματικό, βιολογικό, κοινωνικό επίπεδο.

Limbo, R., Kobler, K. (2013). Meaningful Moment: Ritual and Reflection when a child dies. USA: Gundersen Medical Foundation.

-Neimeyer, R. (2006). Ν’ αγαπάς και να χάνεις: Αντιμετωπίζοντας την απώλεια. Αθήνα: Εκδόσεις Κριτική.

-Jaffe J., Ourieff Diamond M., Diamond D. (2005). Unsung Lullabies, Understanding and Coping with Infertility. St. Martin’s Griffin, New York

-Quillet C. (2016). Not Pregnant. CreateSpace Independent Publishing Platform, North Charleston, South Carolina

Γίνε μέλος σήμερα
Μαρία Στραγαλινού

Μαρία Στραγαλινού

Βοηθός μητρότητας περιγεννητικού πένθους, Εκπαιδεύτρια πένθους

Η ομάδα με τους επαγγελματίες μεγαλώνει ακόμα περισσότερο! Χαιρόμαστε πολύ που θα έχουμε μαζί μας τη Μαρία Στραγαλινού, Βοηθό μητρότητας περιγεννητικού πένθους.

Διαβάστε περισσότερα
Έλλη Παπαδοπούλου

Έλλη Παπαδοπούλου

Σύμβουλος Γονιμότητας & Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ψυχολόγος

H Ελλη Παπαδοπούλου, είναι Ψυχολόγος (BSc), με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ & πιστοποιημένη NLP Global Trainer & Coach, Μeta-Trauma & PTSD Trainer & Consultant. Ιδιαίτερη εξειδίκευση και πάθος της η Γονιμότητα, η Υπογονιμότητα και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι δημιουργός & ιδρύτρια της HeartFert®, με αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών στο ταξίδι της Γονιμότητας, της Υπογονιμότητας ή άλλων προκλήσεων υγείας, και πέραν αυτών. Tί επιθυμεί να είναι για σένα? Ενημερωμένη και γεμάτη περιέργεια συνταξιδιώτης σου, πάντα με εσένα οδηγό. H Γονιμότητα είναι τρόπος σκέψης και ύπαρξης και το Γόνιμο Mindset εφόδιο ζωής!

Διαβάστε περισσότερα