Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Απώλεια εγκυμοσύνης: Πώς μπορείς να τη διαχειριστείς;

1 στις 4 διαπιστωμένες εγκυμοσύνες καταλήγει σε απώλεια. Ένα μεγάλο ποσοστό, που όμως είναι αντιστρόφως ανάλογο της ορατότητας και της αναγνώρισης που λαμβάνουν  αυτές οι εμπειρίες. Επιπρόσθετα, μιλάμε για βιώματα που πληγώνουν βαθιά την γυναίκα και το ζευγάρι, χωρίς όμως οι άνθρωποι που πενθούν να λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να το περνάνε μόνοι τους και στη σιωπή.  Είναι σημαντικό να αρχίσουμε τα κοιτάμε κατάματα τις εμπειρίες αυτές και να δίνουμε χώρο και χρόνο στους εαυτούς μας να βιώσουμε το περιγεννητικό πένθος με τον τρόπο που μας ταιριάζει, λαμβάνοντας παράλληλα και όποια εξωτερική βοήθεια χρειαζόμαστε.

Απώλεια εγκυμοσύνης: Πώς μπορείς να τη διαχειριστείς;

Στο βίντεο αυτό θα μάθεις πώς μπορείς να διαχειριστείς μια απώλεια εγκυμοσύνης όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμα και ευεργετικά για σένα, έχοντας την στήριξη που σου ταιριάζει, τιμώντας παράλληλα το πέρασμα του μωρού σου, όσο μικρό κι αν ήταν, από τον κόσμο αυτό.

Θα μιλήσουμε για το πριν, για το κατά τη διάρκεια, για το μετά: και για τα τρία στάδια που υπάρχουν σε μια απώλεια εγκυμοσύνης. Είτε μιλάμε για αποβολή, θνησιγένεια, διακοπή κύησης ή νεογνική απώλεια, έχει σημασία να προσπαθήσουμε να φροντίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα, όλα τα στάδια μιας τέτοιας εμπειρίας.

Πιο συγκεκριμένα, θα δούμε:

  • Πώς μπορείς, αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα -π.χ. σε διακοπή κύησης ή σε μια απόξεση, να προετοιμαστείς πριν
  • Πώς μπορείς να βιώσεις την στιγμή της απώλειας όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα
  • Την σημασία και τρόπους που θα βοηθήσουν στην καλή επικοινωνία και σύνδεση του ζευγαριού
  • Την αξία του μοιράσματος και της επικοινωνίας με ανθρώπους που έχουν βιώσει αντίστοιχες εμπειρίες
  • Την σχέση με τους γύρω (φίλους, συγγενείς) και πώς μπορεί αυτή να γίνει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική
  • Σωματικό βίωμα: πώς επηρεάζεται η σχέση μας με το σώμα μετά από μια τέτοια εμπειρία και τι μπορούμε να κάνουμε για να την βελτιώσουμε
  • Πρακτικές προτάσεις διαχείρισης της απώλειας.

Doka, K. (2016).Grief is a Journey: Finding your path through loss. New York: Atria Paperback.

Heustis, J., Jenkins, M. (2005). Companioning at a time of perinatal loss: A guide for Nurses, Physicians, Social Workers, Chaplains and other Bedside Caregivers. Colorado, USA: Companion Press.

Γίνε μέλος σήμερα
Μαρία Στραγαλινού

Μαρία Στραγαλινού

Βοηθός μητρότητας περιγεννητικού πένθους, Εκπαιδεύτρια πένθους

Η ομάδα με τους επαγγελματίες μεγαλώνει ακόμα περισσότερο! Χαιρόμαστε πολύ που θα έχουμε μαζί μας τη Μαρία Στραγαλινού, Βοηθό μητρότητας περιγεννητικού πένθους.

Διαβάστε περισσότερα