Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Από ποια ηλικία να ξεκινήσω να βάζω όρια στο παιδί;

Από ποια ηλικία να ξεκινήσω να βάζω όρια στο παιδί;

Όταν πρόκειται για την ανατροφή των παιδιών σου, το να θέσεις όρια αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της διαδικασίας αυτής.

Στο πλαίσιο της ανατροφής και της εκπαίδευσης των παιδιών, τα όρια χρησιμοποιούνται για να διδάξουν στα παιδιά τα κατάλληλα πλαίσια συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης με τον κόσμο γύρω τους.

Τα όρια διαδραματίζουν έναν καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και στην καθοδήγηση των παιδιών σου καθώς αναπτύσσονται. 

Από ποια ηλικία να ξεκινήσω να βάζω όρια στο παιδί;

Αναρωτιέσαι ίσως, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσεις να θέτεις όρια στο παιδί σου.

Η απάντηση δεν είναι μια αυστηρή ηλικία, αλλά μια προοδευτική διαδικασία που ξεκινά από την πρώτη στιγμή που το παιδί σου έρχεται σε επαφή με τον κόσμο. Καθώς αναπτύσσεται η ικανότητά του να κατανοεί και να ανταποκρίνεται σε ερεθίσματα, μπορείς αργά αλλά σταθερά να αρχίσεις να του παρέχεις κατευθυντήριες αρχές και όρια.

Η θετική διαπαιδαγώγηση προωθεί την ανάπτυξη ενός βαθύ δεσμού με το παιδί σου, που βασίζεται στην αίσθηση της ασφάλειας και της αγάπης.

Καθώς εξελίσσεσαι σε έναν αξιόπιστο φρουρό της ασφάλειάς του, μπορείς να του εξηγήσεις απλά και κατανοητά γιατί κάποιες ενέργειες δεν είναι αποδεκτές. Αντί να επικεντρωθείς στην τιμωρία, επιλέγεις να επικεντρωθείς στην ενίσχυση της καλής συμπεριφοράς και στην ανάπτυξη των αυτο-ρυθμιστικών ικανοτήτων του.

Ένα βήμα-βήμα πλάνο για τη θέση ορίων περιλαμβάνει το να αναγνωρίσεις τα επίπεδα κατανόησης του παιδιού σου, να επικοινωνείς με αγάπη και σεβασμό, και να προσαρμόζεσαι στις εξελίξεις της ανάπτυξής του. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, τα όρια μπορεί να επεκταθούν και να αλλάξουν, πάντα όμως με σκοπό την προώθηση της αυτοπεποίθησης, της ευθύνης και του σεβασμού.

Στο τέλος, η ανάπτυξη των παιδιών σου βασίζεται σε μια ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας και της καθοδήγησης.

Το να θέσεις όρια δεν σημαίνει να περιορίσεις το παιδί, αλλά να του δώσεις τα εργαλεία για να αναπτύξει τον εαυτό του με σεβασμό τόσο προς τον εαυτό του όσο και προς τους άλλους. Και μην ξεχνάς, η πορεία αυτή απαιτεί υπομονή, επικοινωνία και πολλή αγάπη.

Αφροδίτη Κονδύλη

Γίνε μέλος σήμερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα