Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Εισαγωγή

Επεισόδιο 2

Μέθοδοι αντισύλληψης

Επεισόδιο 3

Μέθοδοι αντισύλληψης και καταλληλόλητα

Επεισόδιο 4

Μύθοι & Αλήθειες

Τι ισχύει πραγματικά για την αντισύλληψη;

Παρότι σχεδόν το 100% του πληθυσμού θα χρειαστεί και θα αναζητήσει κάποια μέθοδο αντισύλληψης κάποια στιγμή στην ζωή του και κάποιες αντισυλληπτικές μέθοδοι υπάρχουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια, δυστυχώς μέχρι και σήμερα αναπαράγονται πολλές ανακρίβειες και παρωχημένοι μύθοι σχετικά με την αντισύλληψη. Το γεγονός ότι η σεξουαλική υγεία είναι ακόμα ταμπού στην κοινωνία μας, αλλά και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι νέοι στο να βρουν συμβουλευτική και να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ανεξάρτητα, συμβάλλουν στην ανακύκλωση της «κακής πληροφορίας».

Πού μπορεί κανείς να ενημερωθεί, να εξεταστεί και να λάβει αντισύλληψη;

Η/ο μαία/μαιευτής κι ο/η γυναικολόγος είναι οι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής σε θέματα οικογενειακού προγραμματισμού κι αντισύλληψης ωστόσο σε άλλες δυτικές χώρες ο/η οικογενειακός γιατρός αλλά κι ο/η ουρολόγος- ανδρολόγος μπορούν με ασφάλεια να συμβουλέψουν και να χορηγήσουν / τοποθετήσουν αντισυλληπτικά μέσα και στα δυο φύλα. Σε ειδικές περιπτώσεις μπορεί να αναλάβει μέχρι κι ο/η ενδοκρινολόγος. Οι τόποι παροχής της πρωτοβάθμιας αυτής φροντίδας είναι τα τμήματα οικογενειακού προγραμματισμού νοσοκομείων, τα κέντρα υγείας/ ΤΟΜΥ, τα ιδιωτικά ιατρεία γυναικολόγων και γενικών ιατρών, τα κέντρα μαιών, ΜΚΟ, αλλά και τα φαρμακεία. Κάποιες μέθοδοι αντισύλληψης μπορούν να βρεθούν σε πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ, περίπτερα, καταστήματα καλλυντικών ή/και καταστήματα με ιατρικά αναλώσιμα.

Ποιες είναι οι κατηγορίες αντισύλληψης;

Υπάρχουν διαφόρων ειδών κατηγοριοποιήσεις της αντισύλληψης ανάλογα με το θέμα που εξετάζουμε όπως: μόνιμη, μη μόνιμη, επείγουσα, φραγμού, ορμονική, χειρουργική ή

υψηλής, μέτριας, χαμηλής επιτυχίας κλπ. Μπορεί μια μέθοδος να ανήκει σε παραπάνω από μια κατηγορίες.

Ποια είναι τα είδη αντισύλληψης;

 1. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΧΑΠΙΑ (COMBINED ORAL CONTRACEPTIVES-COC)
 2. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΙΚΑ ΧΑΠΙΑ (PROGESTIN-ONLY PILLS/MINI PILLS)
 3. ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ «ΕΠΟΜΕΝΗΣ» ΜΕΡΑΣ (EMERGENCY CONTRACEPTIVE PILLS)
 4. ΕΝΕΣΙΜΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΗ (PROGESTIN-ONLY INJECTABLES)
 5. ΜΗΝΙΑΙΑ ΕΝΕΣΙΜΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ (MONTHLY INJECTABLES)
 6. ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΟ ΕΠΙΘΕΜΑ (COMBINED PATCH)
 7. ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΟΣ ΚΟΛΠΙΚΟΣ ΔΑΧΤΥΛΙΟΣ (COMBINED VAGINAL RING)
 8. ΠΡΟΓΕΣΤΕΡΟΝΙΚΟΣ ΚΟΛΠΙΚΟΣ ΔΑΧΤΥΛΙΟΣ (PROGESTERONE-RELEASING VAGINAL RING)
 9. ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΑ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ (IMPLANTS)
 10. ΣΠΙΡΑΛ (ΧΩΡΙΣ ΟΡΜΟΝΗ) (COPPER-BEARING INTRAUTERINE DEVICE)
 11. ΣΠΙΡΑΛ (ΜΕ LEVONOGESTREL) (LEVONOGESTREL INTRAUTERINE DEVICE)
 12. ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΗ (FEMALE STERILIZATION)
 13. ΑΝΔΡΙΚΗ ΣΤΕΙΡΩΣΗ (VASECTOMY)
 14. ΑΝΔΡΙΚΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ (MALE CONDOMS)
 15. ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ (FEMALE CONDOMS)
 16. ΣΠΕΡΜΑΤΟΚΤΟΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΦΡΑΓΜΑΤΑ (SPERMICIDES AND DIAPHRAGMS)
 17. ΤΡΑΧΗΛΙΚΑ ΚΑΛΥΜΜΑΤΑ (CERVICAL CAPS)
 18. ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ (FERTILITY AWARENESS METHODS)
 19. ΔΙΑΚΕΚΟΜΜΕΝΗ ΣΥΝΟΥΣΙΑ (WITHDRAWAL)
 20. ΜΕΘΟΔΟΣ ΓΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΜΗΝΟΡΡΟΙΑΣ (LACTATIONAL AMENORRHEA METHOD)

Ποια είδη αντισύλληψης είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα βρίσκουμε εύκολα τα ανδρικά προφυλακτικά, τα αντισυλληπτικά χάπια, τα mini pills, τον συνδυασμένο κολπικό δακτύλιο (Nuvaring), τα σπιράλ χαλκού και προγεστερόνης και φυσικά το χάπι της επόμενης μέρας. Άλλες μέθοδοι όπως το διάφραγμα και το γυναικείο προφυλακτικό ενώ αναφέρονται συχνά, δεν είναι διαθέσιμα παντού και ούτε το κοινό ούτε οι επαγγελματίες υγείας είναι εξοικειωμένοι με αυτές τις μεθόδους. Άλλες μέθοδοι όπως το διαδερμικό αυτοκόλλητο, το εμφύτευμα κι οι ενέσεις είναι απούσες από τη χώρα μας. Σε ό,τι αφορά τις χειρουργικές μεθόδους, δεν είναι διαδεδομένες και συχνά είναι προσβάσιμες μόνο στον ιδιωτικό τομέα.

Αν είμαι ανήλικος/η, μπορώ να έχω πρόσβαση στην συμβουλευτική και την αντισύλληψη;

Δυστυχώς στη χώρα μας υπάρχει τεράστιο κενό σχετικά με την αυτοδιάθεση γενικά αλλά ειδικγια το ζήτημα της αντισύλληψης στους νέους υπάρει σαφές πρόβλημα. Είναι στην καλή διάθεση του επαγγελματία υγείας να δεχτεί ή όχι να συμβουλεύσει ένα ανήλικο άτομο ή ζευγάρι και να προτείνει κάποια μέθοδο αντισύλληψης, την οποία θα μπορεί να προμηθευτέι το άτομο ή το ζευγάρι χωρίς συνταγή από το φαρμακείο. Η παροχή συμβουλευτικής κι ενημέρωσης σε θέματα σεξουαλικής κι αναπαραγωγικής υγείας όπως κι αντισύλληψης είναι προσβάσιμη στα ιδιωτικά κέντρα μαίας όπως επίσης και στις μαίες των κέντρων υγείας της περιοχής σας.

Στόχοι βίντεο:

1. Τι είναι η αντισύλληψη και πώς δουλεύει κάθε μέθοδος.

2. Συχνοί μύθοι και παρεξηγήσεις σχετικά με την αντισύλληψη και τις μεθόδους της.

3. Ευαισθητοποίηση σχετικά με την εκπαίδευση στη σεξουαλική υγεία και την αντισύλληψη των φύλων και όλων των ηλικιών.

4. Ποιος ο ρόλος της μαίας στην παροχή κι ενημέρωση για την αντισύλληψη, παροχή ατομικών κι ομαδικών συνεδριών.

 1. WHO, Family Planning: A Global Handbook for Providers- Evidence-based guidance developed through worldwide collaboration, 3rd edition, 2018.
 2. Gueye A. et al, Belief in Family Planning Myths at the Individual And Community Levels and Modern Contraceptive Use in Urban Africa, Int Perspect Sex Reprod Health. 2015 Dec; 41(4): 191–199.
 3. Parks Jerry, Myths and misconceptions still discourage the use of family planning, 2019, accessed at: https://www.prb.org/resources/myths-misconceptions-still-discourage-use-of family-planning/;fbclid=IwAR1u9RkmgIZf30CUDfbsQ419omEgrAtTnBPx_B5t 5phUdvRXA3Qci08zKc
 4. Lisa M. Williamson et al., “Limits to Modern Contraceptive Use Among Young Women in Developing Countries: A Systematic Review of Qualitative Research,” Reproductive Health 6, no. 1 (2009): 3.
 5. Stephan Lewandowsky et al., “Misinformation and its Correction: Continued Influence and Successful Debiasing,” Psychological Science in the Public Interest 13, no. 3 (2012): 106- 31.
Γίνε μέλος σήμερα
Έρρικα Κοκκόση

Έρρικα Κοκκόση

Ανεξάρτητη Μαία, Εκπαιδευτικός

Η Έρρικα Κοκκόση είναι Ανεξάρτητη Μαία & Εκπαιδευτικός. Στόχος της η φροντίδα που παρέχει να προωθεί, προστατεύει και να υποστηρίζει την ανθρώπινη, αναπαραγωγική, σεξουαλική υγεία αλλά και τα δικαιώματα των γυναικών σεβόμενη την εθνική αλλά και πολιτισμική πολυμορφία. Η φροντίδα που παρέχει η μαία βασίζεται στις ηθικές αρχές της δικαιοσύνης, της ισότητας και του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ενώ η αγάπη, μπορεί να θεωρηθεί ως μηχανισμός που υποβοηθά την δημιουργία, ειδικότερα μακροπρόθεσμων σχέσεων αμοιβαίας αλληλοϋποστήριξης, με σκοπό την εδραίωση αισθημάτων ασφάλειας κι εμπιστοσύνης σε τόσο ευαίσθητες και κρίσιμες περιόδους όπως της εγκυμοσύνης, του τοκετού, της λοχείας, του θηλασμού. Η καθημερινότητά της ως ανεξάρτητη μαία βασίζεται στη μαιευτική τέχνη κι επιστήμη, γαλουχείται όμως από την Αγάπη.

Διαβάστε περισσότερα