Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Άντε, πότε θα κάνετε και ένα αγόρι;

“Άντε πότε θα κάνετε και ένα αγόρι;”

Έχεις ήδη ένα όμορφο και γλυκό κοριτσάκι, ή και δύο. Είναι ένα δώρο της ζωής το καθένα ξεχωριστά. Έχουν δικη τους ξεχωριστή προσωπικότητα, και είναι και τα δύο αξιολάτρευτα. 

Σε ρωτάνε όμως από τον περίγυρό σου “Πότε θα κάνεις και αγοράκι;”, λες και το κοριτσάκι που έχεις ήδη δεν είναι αρκετό.

Είναι σαν να σου λένε να κάνεις τσεκ σε όλα τα κουτάκια

Πρώτα από όλα, όμως, η απόφαση του αν θα κάνεις κι άλλο παιδί είναι καθαρά προσωπική υπόθεση.. 

Και είναι στερεότυπο γιατί συνήθως συνοδεύεται από πολλά άλλα στερεότυπα μαζί:

  1. Ότι ένα παιδί δεν είναι αρκετό. Είναι δική σου υπόθεση αν θα αποφασίσεις να κάνεις κι άλλο παιδί
  2. Ότι το θηλυκό φύλο είναι υποδεέστερο του αρσενικού. Άραγε γιατί δεν ακούμε “Πότε θα κάνετε κι ένα κοριτσάκι” το ίδιο συχνά; 
  3. Ότι το αρσενικό φύλο ή το θυληκό καθορίζονται από συγκεκριμένα ξεχωριστά συμπεριφορές-κουτάκια. Ότι το αγοράκι ντύνεται στα μπλε και παίζει με σούπερ ήρωες και αμάξια, ενώ το κοριτσάκι ντύνεται στα ροζ φρου φρου και παίζει με κούκλες και νοικοκυριό για παράδειγμα.
  4. Αποδίδει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στο κάθε φύλο. Δεν αναγνωρίζεται η πιθανότητα και η δυνατότητα το κάθε παιδί να έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, ζωηρό μπορεί να είναι και το κορίτσι και το αγόρι. 
  5. Προδιαθέτει ότι το παιδί θα συμπεριφερθεί με συγκεκριμένο τρόπο: αντρικά ή γυναικεία, και φαίνεται σαν να μην μπορεί να αποκλίνει από αυτές τις προκαθορισμένες συμπεριφορές. Και τι γίνεται αν ένα αγόρι επιδεικνύει “γυναικεία” χαρακτηριστικά ή συμπεριφορές; Απογοητευόμαστε;

H Ελλη Παπαδοπούλου, που μας μιλάει για το στερεότυπο, είναι Ψυχολόγος (BSc), με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ & πιστοποιημένη NLP Global Trainer & Coach, Μeta-Trauma & PTSD Trainer & Consultant. Ιδιαίτερη εξειδίκευση και πάθος της η Γονιμότητα, η Υπογονιμότητα και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή.

Είναι δημιουργός & ιδρύτρια της HeartFert®, με αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών στο ταξίδι της Γονιμότητας, της Υπογονιμότητας ή άλλων προκλήσεων υγείας, και πέραν αυτών. Tί επιθυμεί να είναι για σένα; Ενημερωμένη και γεμάτη περιέργεια συνταξιδιώτης σου, πάντα με εσένα οδηγό. H Γονιμότητα είναι τρόπος σκέψης και ύπαρξης και το Γόνιμο Mindset εφόδιο ζωής!

Γίνε μέλος σήμερα
Έλλη Παπαδοπούλου

Έλλη Παπαδοπούλου

Σύμβουλος Γονιμότητας & Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Ψυχολόγος

H Ελλη Παπαδοπούλου, είναι Ψυχολόγος (BSc), με μεταπτυχιακές σπουδές ΜΒΑ & πιστοποιημένη NLP Global Trainer & Coach, Μeta-Trauma & PTSD Trainer & Consultant. Ιδιαίτερη εξειδίκευση και πάθος της η Γονιμότητα, η Υπογονιμότητα και η Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Είναι δημιουργός & ιδρύτρια της HeartFert®, με αποστολή την ψυχοκοινωνική υποστήριξη ατόμων, ζευγαριών και οικογενειών στο ταξίδι της Γονιμότητας, της Υπογονιμότητας ή άλλων προκλήσεων υγείας, και πέραν αυτών. Tί επιθυμεί να είναι για σένα? Ενημερωμένη και γεμάτη περιέργεια συνταξιδιώτης σου, πάντα με εσένα οδηγό. H Γονιμότητα είναι τρόπος σκέψης και ύπαρξης και το Γόνιμο Mindset εφόδιο ζωής!

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα