Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Αναπτυξιακά στάδια

Η φράση «ευαίσθητες περίοδοι» συχνά φέρνει στον νου πολλών τις σκέψεις των κυκλοθυμικών εφήβων, αλλά στην πραγματικότητα αναφέρεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία τα ενδιαφέροντα ενός παιδιού επικεντρώνονται στην ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης δεξιότητας ή μιας συγκεκριμένης γνωστικής θεματολογίας. Με άλλα λόγια, οι ευαίσθητες περίοδοι είναι τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού σου!

Πότε είναι οι ευαίσθητες περίοδοι ή τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού σου;

Σύμφωνα με τη Θεωρία Μοντεσσόρι, οι πιο σημαντικές ευαίσθητες περίοδοι προκύπτουν από τη γέννηση έως και την ηλικία των έξι ετών. Οι ευαίσθητες περίοδοι αναφέρονται επίσης ως παράθυρα ευκαιριών ή αναπτυξιακά ορόσημα. Κατά τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής τους, τα παιδιά περνούν από πέντε κύριες κατηγορίες ευαίσθητων περιόδων, όπως: τάξη, γλώσσα, αισθητηριακές δεξιότητες, κίνηση και κοινωνικές δεξιότητες. Κάθε ευαίσθητη περίοδος διαρκεί τόσο όσο είναι απαραίτητο, ώστε ένα παιδί να ολοκληρώσει ένα συγκεκριμένο στάδιο στην ανάπτυξή του. Αυτές οι περίοδοι ιδιαίτερης ευαισθησίας για κάποιο συγκεκριμένο επίτευγμα είναι προσωρινές και ξεθωριάζουν μόλις επιτευχθεί ο στόχος.

Είναι δύσκολο να αναγνωρίσεις τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού σου;

Η αναγνώριση των ευαίσθητων περιόδων στην ανάπτυξη του παιδιού σας μπορεί να είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το παιδί σας θέλει να επαναλαμβάνει το ίδιο τραγούδι ή την ίδια ιστορία ένα εκατομμύριο φορές; Μπορεί να σας τρελαίνει, αλλά αυτή είναι βασική ένδειξη ότι το παιδί καταδεικνύει το ενδιαφέρον του και βρίσκεται εν τω μέσω ευαίσθητης περιόδου κατάκτησης κάποιου στόχου.

Άλλα χαρακτηριστικά των ευαίσθητων περιόδων μπορεί να περιλαμβάνουν μίμηση, έντονη συγκέντρωση. Το να διακόψετε την δραστηριότητα ενός παιδιού, ενώ βρίσκεται στη μέση μιας έντονης ευαίσθητης περιόδου, μπορεί να οδηγήσει σε μια ισχυρή συναισθηματική αντίδραση, όπως ένα έντονο επεισόδιο θυμού. Αν διαταράξετε μια ρουτίνα που ένα παιδί προσπαθεί να κατανοήσει και να κατακτήσει, όπως το ντύσιμο, μερικά παιδιά θα καταρρεύσουν συναισθηματικά. 

Τι θα μάθεις στο βίντεο με την Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη, Εκπαιδευτικό, Πιστοποιημένη Βοηθό Μοντεσσοριανής τάξης (3-6 ετών), Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Γαλουχίας:

  • Να αναγνωρίζεις τα αναπτυξιακά στάδια και ανάγκες του παιδιού σου
  • Πώς να υποστηρίζεις πρακτικά τις τάσεις και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σου

  • Crain, William. Θεωρίες Ανάπτυξης: Έννοιες και Εφαρμογές. 5η έκδοση, Pearson Prentice Hall. 2005.
  • David L. “Μέθοδος Montessori (Montessori).” Μαθησιακές θεωρίες. 1 Φεβρουαρίου 2016. https://www.learning-theories.com/montessori-method-montessori.html
  • Stoll Lillard, Angeline. Montessori: Η Επιστήμη πίσω από τη μεγαλοφυία. Πανεπιστημιακός Τύπος της Οξφόρδης, 2017.
  • Ινστιτούτο Montessori της Αμερικής. “Μοντεσσόρι.” https://mia-world.org/montessori/#1529791310039-c7800811-8c9f

“Στάδια ανάπτυξης και πώς μαθαίνουν τα παιδιά.” http://ageofmontessori.org/stages-of-development-how-children-learn/

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη

Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη

Εκπαιδευτικός, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Γαλουχίας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Κωνσταντίνα Φραντζεσκάκη. Είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Γαλουχίας, Εκπαιδευτικός, Ειδική Παιδαγωγός. Επιθυμεί να είναι κοντά σε νέες οικογένειες από την έλευση του νέου μέλους & την αρχή του ταξιδιού, παρέχοντας ενημέρωση & πρακτική υποστήριξη σε όλη αυτή την πορεία εξέλιξης του παιδιού στα πρώτα χρόνια ζωής του.

Διαβάστε περισσότερα