Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές

Επεισόδιο 2

Νευρική ανορεξία

Επεισόδιο 3

Νευρική Βουλιμία

Επεισόδιο 4

Άλλες διατροφικές διαταραχές

Επεισόδιο 5

Επίλογος

Τι είναι οι διατροφικές διαταραχές;

Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι πολύπλοκες διαταραχές που χαρακτηρίζονται από υπερβολική ενασχόληση του εφήβου με το βάρος και το σχήμα του σώματος, οδηγώντας σε επικίνδυνες συμπεριφορές, όπως αυστηρές δίαιτες, υπεργυμναστική, εκκαθαριστικές μεθόδους ή υπερκατανάλωση τροφής.

Ποιες είναι οι διατροφικές διαταραχές;

Υπάρχουν 3 είδη διατροφικών διαταραχών, σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυχιατρική Ομοσπονδία:

  • Νευρική ανορεξία
  • Νευρική Βουλιμία
  • Μη αλλιώς προσδιοριζόμενες Διατροφικές Διαταραχές (Other Specified Feeding or Eating Disorder)

Ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στην υγεία του ατόμου;

Eπηρεάζουν τη σωματική και ψυχική υγεία του ατόμου, μειώνοντας τελικά την ποιότητα ζωής του.

Σε πολλές περιπτώσεις, μια διατροφική διαταραχή που δεν αντιμετωπίζεται μπορεί να αφήσει μόνιμα προβλήματα υγείας, ενώ η ανορεξία μπορεί να οδηγήσει και στον θάνατο.

Όσον αφορά στην ψυχική υγεία, τα άτομα με διατροφικες διαταραχές συχνά βιώνουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχος, φοβίες κ.α., καταστάσεις που δυσκολεύουν και την κοινωνική τους ζωή.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία θα πρέπει να πληροί το άτομο ώστε να διαγνωστεί η διατροφική διαταραχή.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει από τον ιατρό, το διαιτολόγο ή τον ψυχολόγο, βάσει των συγκεκριμένων κριτηρίων, με τη λήψη ενός καλού ιστορικού και με τη βοήθεια ορισμένων τεστ που έχουν σχεδιαστεί γι’ αυτό το λόγο.

Γιατί πρέπει να ενδιαφέρουν τους γονείς;

Περίπου 1 στα 10 άτομα πάσχει από μια διατροφική διαταραχή, η οποία συνήθως δεν διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται, με αποτέλεσμα να το ταλαιπωρεί κατά τη διάρκεια όλης της ζωής του.

Αυτό που θέλω να τονίσω σε αυτό το σημείο, είναι ότι στη συντριπτική πλειοψηφία, οι διατροφικές διαταραχές κάνουν την εμφάνιση τους στην εφηβεία. Έτσι, εάν οι γονείς είναι ενημερωμένοι μπορούν να τις αναγνωρίσουν και να ζητήσουν βοήθεια. 

Όσο πιο έγκαιρη είναι η διάγνωση και άμεση η αντιμετώπιση της, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα πετυχημένης ανάρρωσης.

Θα συζητήσουμε σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές:

Διατροφικές διαταραχές: Τι είναι, ποιες είναι, από τι προκαλούνται, σε ποια ηλικία ξεκινούν, σε ποιο φύλο εμφανίζονται;

Νευρική Ανορεξία: Τι είναι, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου, πώς γίνεται η διάγνωση, πώς αντιμετωπίζεται, ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας;

Νευρική βουλιμία: Τι είναι, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου, πώς γίνεται η διάγνωση, πώς αντιμετωπίζεται, ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας;

Αδηφαγική διαταραχή: Τι είναι, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου, πώς γίνεται η διάγνωση, πώς αντιμετωπίζεται, ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας;

Άλλες διατροφικές διαταραχές: Ποιες είναι, πώς αντιμετωπίζονται;

https://eating-disorders.org.uk/information/facts-about-eating-disorders/

Arcelus, Jon et al. “Mortality rates in patients with anorexia nervosa and other eating disorders. A meta-analysis of 36 studies.” Archives of general psychiatry 68,7 (2011): 724-31. https://doi.org/10.1001/archgenpsychiatry.2011.74

Γίνε μέλος σήμερα
Ολυμπία Βλασερού

Ολυμπία Βλασερού

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Η Ολυμπία Βλασερού έχει πτυχίο Διατροφής- Διαιτολογίας, από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Διαβάστε περισσότερα