Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Ποιος ο ρόλος του γονιού στο παιχνίδι;

Επεισόδιο 2

Το παιχνίδι βοηθάει στη σύνδεση μεταξύ γονέα και παιδιού;

Επεισόδιο 3

Πρέπει να αφήνω το παιδί μου να κερδίζει πάντα;

Επεισόδιο 4

Είναι το παιχνίδι ποιοτικός χρόνος με το παιδί;

Επεισόδιο 5

Πόση ώρα χρειάζεται να παίξω με το παιδί μου;

Επεισόδιο 6

Είναι καλύτερο να παίζουμε με πολλά παιχνίδια ή με λίγα;

Επεισόδιο 7

Χρειάζεται να παίζω με το παιδί μου αν δεν θέλω;

Επεισόδιο 8

Ιδέες οργάνωσης παιχνιδιού

Επεισόδιο 9

Κλείσιμο

Η σειρά αυτή δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την Ανέμη και το γύρισμα έγινε στο κατάστημα της Ανέμης στο Χαλάνδρι!
Η Ανέμη είναι μια εταιρεία εισαγωγής και κατασκευής παιχνιδιών! Επιλέγει προϊόντα τα οποία έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και ξεχωρίζουν όχι μόνο για την καλαισθησία τους αλλά και την ποιότητα και εκπαιδευτική τους αξία. Στόχος της είναι τα παιχνίδια της να οξύνουν την περιέργεια και την φαντασία του παιδιού και να το βοηθήσουν να ανακαλύψει τον εαυτό του και την προσωπικότητα του μέσα από το παιχνίδι.

Περιγραφή σειράς:

Το παιχνίδι είναι ένας κόσμος μαγικός που μέσα του χωράει μικρούς και μεγάλους. Το παιχνίδι παρέχει οφέλη σε κάθε ηλικία. Είμαστε τυχεροί οι γονείς που μας δίνεται η ευκαιρία για παιχνίδι! Χρειάζεται να θυμηθώ αυτήν την παιδική και παιχνιδιάρικη πλευρά μου και το παιχνίδι με το παιδί μου μαζί ξεκινά!

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το παιχνίδι στην παιδική ηλικία;

Το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής ηλικίας και δικαίωμα κάθε παιδιού. Το παιδί ξεκινά το παιχνίδι του από τη βρεφική κιόλας ηλικία με τις κινήσεις των χεριών και των ποδιών του και σταδιακά εξελίσσεται το παιχνίδι και εμπλέκονται παιχνίδια και περισσότερα άτομα σε αυτό. 

Ο ψυχολόγος Piaget έχει τονίσει την αξία του παιχνιδιού ως βασικού παράγοντα της γνωστικής και νοητικής ανάπτυξης για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Η παιδική ανάπτυξη επηρεάζεται και καθορίζεται από το παιχνίδι τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά. Με λίγα λόγια παιχνίδι και παιδί πάνε μαζί!

Σε τι ωφελεί η αλληλεπίδραση του γονέα στο παιχνίδι με το παιδί;

Για κάθε παιδί το παιχνίδι είναι σημαντικό αλλά ως μέλος μιας οικογένειας είναι εξίσου σημαντικό και η παρέα που το παιδί μπορεί να έχει στο παιχνίδι του. Το παιχνίδι είναι συνδετικός κρίκος στη σχέση του γονέα με το παιδί του. Είναι ο χρόνος που μαζί εστιάζουμε σε ένα κοινό σκοπό και διαμορφώνουμε από κοινού την εξέλιξη αυτού του χρόνου. 

Μαζί με το γονέα στο παιχνίδι το παιδί λαμβάνει αποδοχή στο κάλεσμα και στην ανάγκη του για παιχνίδι. Το παιχνίδι είναι επίσης και ένα έδαφος να καλλιεργηθεί η σχέση και η διαπροσωπική σχέση ανάμεσα στο γονέα και το παιδί. Είναι ο χρόνος να μάθουμε και να παρατηρήσουμε καλύτερα το παιδί μας και για το παιδί είναι ο χώρος να εκφραστεί πιο ελεύθερα και αυθόρμητα τόσο κινησιολογικά όσο και συναισθηματικά.

Τι θα μάθεις σχετικά με την αλληλεπίδραση μεταξύ γονέα και παιδιού μέσα από το παιχνίδι;

Σε αυτή τη σειρά του Project Parenting θα συζητήσουμε για την αλληλεπίδραση του γονέα με το παιδί στο παιχνίδι, θα δώσουμε πρακτικές συμβουλές και ιδέες παιχνιδιού με στόχο την κατανόηση της σημαντικότητας της γονεϊκής διάδρασης στο παιχνίδι και τον τρόπο που αυτή μπορεί να γίνει ευχάριστα στην πράξη.

Στόχοι αυτής της σειράς είναι:

 • Γιατί είναι σημαντικό το παιχνίδι στα παιδιά;
 • Πώς βοηθάει τη σχέση γονέα και παιδιού το να παίζουν μαζί;
 • Δυσκολίες και επίλυση συγκρούσεων κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με τον γονέα
 • Πώς μπορώ να χαίρομαι το παιχνίδι μαζί με το παιδί μου;
 • Ποια είδη παιχνιδιών υπάρχουν και πώς επιλέγω το κατάλληλο;
 • Πόσο χρόνο χρειάζεται να παίζω με το παιδί μου;
 • Πώς επηρεάζει το άγχος την αλληλεπίδραση του γονέα με το παιδί του στο παιχνίδι;

Λίγα λόγια για την Ανέμη

Η Ανέμη είναι μια εταιρεία εισαγωγής και κατασκευής παιχνιδιών! Επιλέγει προϊόντα τα οποία έχουν τον δικό τους χαρακτήρα και ξεχωρίζουν όχι μόνο για την καλαισθησία τους αλλά και την ποιότητα και εκπαιδευτική τους αξία. Στόχος της είναι τα παιχνίδια της να οξύνουν την περιέργεια και την φαντασία του παιδιού και να το βοηθήσουν να ανακαλύψει τον εαυτό του και την προσωπικότητα του μέσα από το παιχνίδι.

Παράλληλα τα προϊόντα της επιλέγονται ύστερα από αυστηρό ποιοτικό έλεγχο και είναι φιλικά προς το περιβάλλον αλλά και προς το παιδί. Τα προϊόντα της απευθύνονται σε ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, ενώ οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται είναι κορυφαίες στο είδος τους και διακρίνονται για την υψηλή ποιότητα των προϊόντων τους, την λειτουργικότητα τους και την ανθεκτικότητα τους στον χρόνο και κάποιες από αυτές είναι: Haba, Sigikid, Djeco, Pintoys, Radio Flyer, Ludi, Συλλογή Ανέμη, Zoggs, Nostalgic-Art, Eitech-Teifoc, Quut, Navir, Krooom, Mystery, Helvetiq, Flensted Mobiles, Kovap και πολλές άλλες.

Το όραμά της Ανέμης είναι κάθε γονιός να αντιμετωπίσει (να επιλέγει προσεκτικά) το παιχνίδι ως το καλύτερο μέσο εκπαίδευσης για το παιδί του και κάθε παιδί να εμπλουτίσει δυναμικά τις γνώσεις του με τον πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, παίζοντας! 

Η φιλοσοφία της Ανέμης βασίζεται στις παρακάτω αρχές: 

 • Η προσφορά αγαθών, τα οποία εσωκλείουν συσσωρευμένη επιστημονική γνώση με στόχο την μετάδοση ιδεών, γνώσεων και μηνυμάτων.
 • Η ανάπτυξη της δημιουργικότητας
 • Η ενθάρρυνση της παιδικής φαντασίας. Η ενίσχυση της σχέσης γονέα – παιδιού
 • Ο σεβασμός στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών
 • Οι προδιαγραφές ασφαλείας σε κάθε προϊόν
 • Η χρήση μη επιβλαβών υλικών για το περιβάλλον

 • Stefano Calicchio, (2023) Ο Donald Winnicott στη νέα χιλιετία, ISBN:9791222405544
 • Αντέλ Φέιμπερ & Ιλέιν Μάζλις, (2016) Πώς να μιλάτε στα παιδιά σας ώστε να σας ακούν, εκδόσεις Πατάκη, ISBN13 9789601660776
 • Χόρχε Μπουκάι, (2017) Γονείς και παιδιά, Εκδόσεις Opera, ISBN
 • 978-960-8397-86-6
 • Kenneth R. Ginsburg, MD, MSEd; and the Committee on Communications; and the Committee on Psychosocial Aspects of Child and Family Health, (2007) The Importance of Play in Promoting Healthy Child Development and Maintaining Strong Parent-Child Bonds, American Academy of Pediatrics, Volume 119, Issue 1

 

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα