Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Επιπτώσεις του άγχους στο σώμα

Επεισόδιο 2

Τι συμβαίνει στα συναισθήματά μας όταν αγχωνόμαστε;

Επεισόδιο 3

Ποιες νοητικές ικανότητες μπορεί να χάσουμε όταν αγχωνόμαστε και πως επηρεάζεται η λήψη αποφάσεών μας;

Επεισόδιο 4

Πρακτική P.A.C.E.: Απλές καθημερινές ασκήσεις που μπορώ να εφαρμόσω όταν αγχώνομαι

Επεισόδιο 5

Σύνοψη & Κλείσιμο

Πώς επηρεάζει το άγχος το νου; Τα συναισθήματα; Το σώμα; Πώς μπορείς να μειώσεις το άγχος, να αυξήσεις τον έλεγχο στις αντιδράσεις σου, να διαχειριστείς καλύτερα και πιο αποτελεσματικά αυτό που σε αγχώνει;

Ποιες νοητικές ικανότητες μπορεί να χάσεις όταν αγχώνεσαι;

Τι συμβαίνει στο νου όταν αγχώνεσαι; Κάποιες φορές έχεις παρατηρήσει πως όταν βρίσκεσαι υπό πίεση, σου είναι πολύ δύσκολο να σκεφτείς καθαρά ή να πάρεις μια απόφαση. Η διαύγεια, η ικανότητα αναστοχασμού, η εστίαση στη μεγάλη εικόνα ή η ικανότητά σου να θυμάσαι σημαντικές λεπτομέρειες και άλλα ακόμη χάνονται.

Πώς το άγχος επηρεάζει τη λήψη αποφάσεων;

Υπό την επίδραση του άγχους η λήψη αποφάσεων γίνεται επίφοβη. Καθώς δυσκολευόμαστε να μείνουμε με την αβεβαιότητα που το άγχος δημιουργεί, βιαζόμαστε συχνά να πάρουμε απόφαση και η ταχύτητα αυτή οδηγεί σε παρακινδυνευμένες αποφάσεις και επιλογές. Άλλες πάλι φορές, ακινητοποιούμαστε εντελώς και αδυνατούμε να σκεφτούμε, πόσο μάλλον να αποφασίσουμε.

Τα συναισθήματα; Πώς επηρεάζονται αυτά από το άγχος;

Σκεφτείτε τον εαυτό σας όταν αγχώνεστε; Σας είναι εύκολο να δείξετε ηρεμία, υπομονή ή διάθεση κατανόησης; Μπορείτε να μπείτε στη θέση του άλλου και να νιώσετε ενσυναίσθηση; Το πιθανότερο όχι καθώς όταν αγχωνόμαστε ολόκληρο το σώμα μπαίνει σε επιφυλακή και εκεί μπαίνουν μπρος οι διαδικασίες επιβίωσης. 

Τι μπορείς να παρατηρήσεις στο σώμα σου όταν αγχώνεσαι;

Συχνά είμαστε τόσο συνηθισμένοι στο άγχος που δεν καταλαβαίνουμε καν πως έχουμε. Περνάμε τη μέρα μας με σφιγμένους ώμους, κρατημένη την ανάσα μας και τα γόνατά μας κλειδωμένα. Κι αυτά είναι μόλις κάποια από τα συμπτώματα σε σωματικό επίπεδο που μπορούμε να παρατηρήσουμε. Είναι όμως αυτά τα εξωτερικευμένα σημάδια πολύτιμοι σύμμαχοι για να αντιληφθούμε πως κάτι συμβαίνει και πως κάτι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό. 

Στόχοι αυτής της σειράς είναι:

  • Να μάθεις να παρατηρείς το σώμα, τα συναισθήματα και το νου σου για να καταλάβεις πότε είσαι αγχωμένη/ος.
  • Να συνειδητοποιήσεις πως είναι τόσο σημαντικό και άλλο τόσο εφικτό να αντιμετωπίσεις το άγχος σου!
  • Να μάθεις πρακτικές, ειδικά σχεδιασμένες κινήσεις που εάν τις βάλεις στην καθημερινότητά τη δική σου και της οικογένειάς σου, θα σε βοηθήσουν να επανέλθεις στο κέντρο σου και να αποκτήσεις και πάλι τον έλεγχο.

Benzwie, Teresa, More Moving Experiences, Tucson, Zephyr Press, 1996

Dennison, Paul E and Gail E. Personalized Whole Brain Integration, Ventura, CA: Edu-Kinesthetics, Inc, 1985

Dunn, Ken and Rita Dunn, Teaching Young Children Through Their Individual Learning Styles, N.Y.: Allyn & Bacon, 1992

Gardner, Howard, Frames of Mind, The Theory of Multiple Intelligences, N.Y.:Basic Books 1985

Hannaford Carla, Ph.D., Τhe Dominance Factor, how knowing your Dominant Eye, Ear, Brain, Hand & Foot can Improve Your Learning. Salt Lake City, Utah 84103, Great Ocean Publishers 1997

Kephart Newell C., Movement Patterns and Motor Education, Columbus, OH: Charles C. Merrill, 1960

Tomatis, Alfred A, The Conscious Ear, My Life of Transformation through Listening, Barrytown, N.Y.: Station Hill Press, 1991, pp 208-215

Γίνε μέλος σήμερα
Mαρία Καρακωστάνογλου

Mαρία Καρακωστάνογλου

Brain Gym - Εξειδικευμένη Κινησιολογία, Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε τη Mαρία Καρακωστάνογλου, που εξειδικεύεται στο Brain Gym και την Εξειδικευμένη Κινησιολογία. Είμαστε τόσο χαρούμενοι για αυτή μας τη συνεργασία.

Διαβάστε περισσότερα