Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε μέλος του Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Αγαπημένος γονέας του παιδιού είναι ο πιο χαλαρος;

Αγαπημένος γονέας του παιδιού είναι ο πιο χαλαρός;

Αναρωτιέσαι αν πρέπει να είσαι πιο χαλαρός γονέας για να είσαι ο αγαπημένος του φροντιστής;

Μπες στο βίντεο και μάθε γιατί είναι λάθος ο συλλογισμός αυτός!

Αν θέλεις να γίνεις ο πιο χαλαρός γονιός για να σε αγαπάει το παιδί σου, το βίντεο αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις μια στενή σύνδεση με το παιδί σου, προάγοντας την εμπιστοσύνη, τον αμοιβαίο σεβασμό και την ασφάλεια. Είναι πραγματικά ευεργετικό να δημιουργήσεις ένα θετικό και υγιές περιβάλλον, το οποίο να ενισχύει τον αναπτυξιακό του δρόμο και την αυτοεκτίμηση του.

Η προσήλωση στις ανάγκες του παιδιού είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη της ασφάλειάς του και της εμπιστοσύνης προς τους γονείς.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πάντα στην αγκαλιά του ή να του χαρίζεις κάθε επιθυμία, αλλά να είσαι προσβάσιμος και ανταποκρινόμενος στις ανάγκες του. Αυτή η προσέγγιση στον γονεϊκό ρόλο δημιουργεί ένα δεσμό εμπιστοσύνης και επιτρέπει στο παιδί να αναπτύξει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Επικεντρώσου στην ανάπτυξη θετικών συμπεριφορών και στην ανταμοιβή καλής συμπεριφοράς, αντί για την τιμωρία και τις αρνητικές επιπτώσεις.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ανταμείβεις το παιδί σου με λόγια επιβράβευσης, κοινώς για τις πράξεις του, και να επιλέγεις την επικοινωνία με σεβασμό και κατανόηση αντί για καταφατικές λεκτικές εκφράσεις. Μέσω αυτού του τρόπου προσέγγισης, το παιδί σου θα μάθει να αναγνωρίζει την αξία του και να αναπτύσσει θετικές συνήθειες, ενισχύοντας την αυτοπεποίθηση του.

Όσον αφορά το να είσαι ο πιο χαλαρός γονιός, δεν υπάρχει πραγματικά μια σταθερή συνταγή.

Σημαντικό είναι να είσαι ευέλικτος και να προσαρμόζεσαι ανάλογα με τις ανάγκες του μικρού σου, καθώς μεγαλώνει και αλλάζει. Το σημαντικότερο είναι να προσφέρεις αγάπη, στήριξη και καθοδήγηση, προάγοντας ένα θετικό περιβάλλον που θα το βοηθήσει να αναπτύξει τον εαυτό του με υγιή και ευτυχισμένο τρόπο.

Μέσα από αυτό το βίντεο θα μάθεις αν ο χαλαρός γονέας είναι και ο πιο αγαπημένος φροντιστής! 

  • Βασιλική Παππά, (2013), « Η Λογική των συναισθημάτων», εκδόσεις οκτώ
  • Δρ έρικα Ράισερ, (2016), «Τι κάνουν οι καλοί γονείς;» εκδόσεις Πατάκη
Γίνε μέλος σήμερα
Δανάη Τριανταφύλλη

Δανάη Τριανταφύλλη

Ψυχοθεραπεύτρια – Σύμβουλος Γονέων

Η Δανάη Τριανταφύλλη είναι Σύμβουλος Γονέων και Ψυχοθεραπεύτρια. Για αυτήν, ιδιαίτερη σημασία έχει να βρούμε πως συνδεόμαστε σε μια αποσυνδεμένη, πλέον, κοινωνία. Είτε μιλάμε για τη σχέση μας με τα παιδιά μας, είτε για τις σχέσεις μας με σημαντικά άλλα πρόσωπα στη ζωή μας, είτε για τη σχέση μας με τον εαυτό μας, με τους ρυθμούς που ζούμε αυτή η ερώτηση αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Μέσω της σύνδεσης γινόμαστε ορατά και κατανοητά, μας εκτιμούν και εκτιμούμε κι εμείς τον εαυτό μας, νιώθουμε ασφαλείς, λαμβάνουμε αγάπη, γινόμαστε αποδεκτά και αποδεχόμαστε. Σχετιζόμαστε πραγματικά. Στόχος και επιθυμία της είναι να βοηθήσει γονείς (και μέσω αυτών τα παιδιά τους) να απολαύσουν αυτά που η σύνδεση και η υγιής επαφή έχει να μας προσφέρει.

Διαβάστε περισσότερα
Project Parenting

Project Parenting

Συντακτική ομάδα

Διαβάστε περισσότερα