Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Αδέρφια παιδιών με αναπηρία: Τι χρειάζεται να ξέρεις ως γονιός;

Αδέρφια παιδιών με αναπηρία: Τι χρειάζεται να ξέρεις ως γονιός;

Η απόκτηση ενός παιδιού με αναπηρία, εκ γενετής ή από ατύχημα είναι από τα πιο σημαντικά μακροχρόνια ζητήματα που επηρεάζουν τη δομή και λειτουργία της οικογένειας.

Η οικογένεια όσο περνά ο χρόνος μετασχηματίζεται, προσαρμόζεται και αναδομείται για να συνεχίσει να λειτουργεί. Οι γονείς και τα παιδιά, σε μια οικογένεια που μεγαλώνει ένα άτομο με αναπηρία, βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, όχι μόνο γιατί οι σχέσεις μεταλλάσσονται και παίρνουν άλλη μορφή, αλλά και γιατί το περιβάλλον (κοινωνικό, σχολικό, εργασιακό) δεν είναι πάντα έτοιμο να δεχτεί τις ιδιαιτερότητες τους.

Γιατί συζητάμε για τα αδέρφια παιδιών με αναπηρία;

Διαφοροποιούνται οι σχέσεις και οι ρόλοι στην οικογένεια με την απόκτηση ενός παιδιού με αναπηρία;

Οι σχέσεις μεταξύ των μελών περνούν κρίση και η συνοχή της οικογένειας αντιμετωπίζει προκλήσεις συνεχώς. Τα βασικά στοιχεία για τη σταθεροποίηση αυτής της συνοχής είναι:

α) η υποστήριξη του άλλου γονιού και η ισχυρή συζυγική σχέση όταν αυτό είναι εφικτό, αλλά ακόμα και στις μονογονεϊκές οικογένειες είναι καλό να υπάρχει υποστήριξη,
β) οι αρμονικές σχέσεις στην οικογένεια και η ανοιχτή επικοινωνία.

Αυτά ισχυροποιούν την οικογένεια και την κάνουν ικανή να αντιμετωπίζει  την πρόκληση.

Πώς αισθάνεται το αδερφάκι τυπικής ανάπτυξης;

Μερικές φορές τα συναισθήματά του μπορεί να είναι αρνητικά, μεταξύ των οποίων να βιώνει:

  • θυμό
  • ζήλεια
  • ντροπή
  • ενοχές
  • φόβο

Ποια είναι τα οφέλη της συμβίωσης με άτομο με αναπηρία;

  • ενσυναίσθηση
  • ανθεκτικότητα
  • συμμετοχή

Οι σχέσεις του αδερφού με το άτομο με ιδιαίτερες ανάγκες, τείνουν να είναι αγάπης και μίσους, αλλά και αντιπαλότητας και πίστης. Συχνά όταν μια οικογένεια αναγκάζεται να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τις ανάγκες του παιδιού με αναπηρία, αυτό οδηγεί και ενισχύει την πρόωρη ωριμότητα των άλλων παιδιών της οικογένειας.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν τα αδέρφια παιδιών με αναπηρία;

Η κύρια και βασικότερη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο γονιός είναι να μιλήσει έγκαιρα και ανοιχτά στο παιδί του για τις ιδιαιτερότητες που έχει το αδελφάκι του στην κατάλληλη γλώσσα ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Η συνύπαρξη σε μια οικογένεια υγιών παιδιών με αδέλφια που έχουν πρόβλημα υγείας δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη. Όση καλή θέληση και αν έχουν οι γονείς, μπορεί η κατάσταση να ξεφύγει από τα χέρια τους. Γι’ αυτό δεν πρέπει να διστάσουν να ζητήσουν τη γνώμη ειδικού για το πώς να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις που προκύπτουν.

Βιβλιογραφία

·    “Αδέλφια παιδιών με αναπηρίες: Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς” Προσπελάστηκε 9/1/2022 από https://www.infokids.gr/adelfia-paidion-me-anapiries-osa-prep/
Κοντζήλα Μ. (2019), “Το ΑΜΕΑ και τα “υγιή” αδέρφια του”. Προσπελάστηκε 9/1/2022 από https://www.lifehub.gr/αμεα-και-αδελφια/
Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Μαρία Γκουγκούμη

Μαρία Γκουγκούμη

Ειδική Παιδαγωγός

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των επαγγελματιών μας τη Μαρία Γκουγκούμη. Αποφοίτησε ως ψυχοπαιδαγωγός από το τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην «Προαγωγή Ψυχικής Υγείας – Πρόληψη Ψυχικών Διαταραχών» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύθηκε στην Ειδική Αγωγή μέσα από πλήθος σεμιναρίων που σχετίζονται με την ειδική αγωγή. Εκπαιδεύτηκε στο θεραπευτικό παιχνίδι Κ.Α.Λ.Ε.Σ.Μ.Α. για παιδιά στο φάσμα του αυτισμού. Είναι κάτοχος πιστοποίησης γραφής Braille και έχει εκπαιδευτεί στην εφαρμογή του TEACCH. Μετεκπαιδεύτηκε στη ΔΕΠΥ από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ειδική παιδαγωγός με μαθητές προσχολικής και σχολικής ηλικίας με μαθησιακές δυσκολίες, δυσλεξία, νοητική υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές. Έχει λάβει μέρος σε πολλά επιστημονικά σεμινάρια σχετικά με τη διάγνωση και αποκατάσταση νευροαναπτυξιακής καθυστέρησης σε παιδιά με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Είναι δημιουργός της εκπαιδευτικής πλατφόρμας www.special-learners.gr και όνειρό της είναι να δημιουργήσει εκπαιδευτικά εργαλεία, τα οποία θα κάνουν προσιτή τη γνώση σε όλα τα παιδιά!

Διαβάστε περισσότερα
Special Learners

Σε συνεργασία με:

Special Learners

Καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στην ομάδα μας την πλατφόρμα special-learners, ένα site για όσους αναζητούν κάτι φρέσκο και διασκεδαστικό που λατρεύουν τόσο οι μαθητές κι οι γονείς τους όσο και οι θεραπευτές. Έχουν αναπτύξει υλικό με βάση το Διαδίκτυο που είναι δημιουργικό, προσιτό, φιλικό και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε παιδιού. Η δημιουργός του Μαρία Γκουγκούμη, πιστεύει ότι οι μαθησιακές δραστηριότητες πρέπει να είναι διασκεδαστικές, λειτουργικές και διαδραστικές. Γνωρίζει ότι δεν έχουν όλοι οι θεραπευτές χρόνο να αναζητήσουν νέες ιδέες ή τον προϋπολογισμό για να αποκτήσουν νέο υλικό. Από την επαφή της με τους γονείς, γνωρίζει πως οι γονείς αναζητούν συνεχώς υλικό για τα παιδιά τους που είναι να είναι διασκεδαστικό και να τους δίνεται η δυνατότητα να ανακαλύπτουν μόνα τους τη γνώση. Οι μαθητές περνούν όλο και περισσότερο χρόνο στις smartphone συσκευές και δείχνουν εξοικειωμένοι με τη χρήση τους. Με τα διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια μαθαίνουν παίζοντας! Για να βοηθήσει, έχει δημιουργήσει αυτή την ψηφιακή πλατφόρμα και σας καλεί να να την επισκεφτείτε!

Διαβάστε περισσότερα