Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

5+1 στερεότυπα για τη δίαιτα που πρέπει να σπάσεις

Η λέξη «δίαιτα» είναι συνυφασμένη με τη στέρηση και τον περιορισμό. Ανά τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές «δίαιτες» που χρησιμοποιούνται ως μέσο για την απώλεια σωματικού βάρους, αναπτύσσοντας παράλληλα διάφορους διατροφικούς μύθους γύρω από τη διατροφή και την απώλεια βάρους. Τις περισσότερες φορές το επιστημονικό υπόβαθρο τους είναι ανεπαρκές ή και ανύπαρκτο. Ωστόσο, η εξάπλωση και η καθιέρωση αυτών των διατροφικών μύθων οδήγησε στη δημιουργία μερικών πολύ κλασικών στερεότυπων σχετικά με τη δίαιτα. 

Ποια ανάγκη καλύπτουν τα στερεότυπα;

Σχεδόν όλα τα στερεότυπα που θα αναλύσουμε εμπεριέχουν ένα βασικό στοιχείο, αυτό της στέρησης. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να χάσουν βάρος πρέπει να δοκιμάσουν κάτι ακραίο και εξουθενωτικό. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, όλα τα στερεότυπα που έχουν προκύψει για τη δίαιτα να υποδεικνύουν ακραίες συμπεριφορές για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα της απώλειας βάρους!

Πόσο βοηθητικά είναι τα στερεότυπα της δίαιτας;

Καθόλου! Συνήθως σε εγκλωβίζουν σε ένα μοτίβο διατροφής στερητικό, περιοριστικό και που πολύ πιθανόν δεν σου ταιριάζει. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να αναγνωρίζεις τα στερεότυπα, να τα καταρρίπτεις και να επιλέγεις ένα πιο βοηθητικό δρόμο σχετικά με τη διατροφή και το βάρος σου. Ο διαιτολόγος σου είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή τη διαδικασία! Μπορεί να σε ακούσει τους προβληματισμούς σου, να απαντήσει στα ερωτήματά σου και να δείξει τον δρόμο προς την επιτυχία μακριά από μύθους και στερεότυπα.

Τι θα μάθεις σε αυτό το βίντεο σχετικά με τη δίαιτα και τα στερεότυπα που υπάρχουν;

  1. Κάνω δίαιτα μόνο όταν θέλω να χάσω βάρος;
  2. Είναι βοηθητική η εξαντλητική γυμναστική για να κάψω αυτά που έφαγα;
  3. Πρέπει να κόψω τους υδατάνθρακες για να αδυνατίσω;
  4. Είναι η αποτοξίνωση βοηθητική στην απώλεια βάρους;
  5. Είναι απαραίτητο να κόψω τα γλυκά;
  6. Πρέπει να στερηθώ για να χάσω βάρος;
  7. Γιατί χρειάζεται να σπάσω αυτά τα στερεότυπα για τη δίαιτα;

Σε αυτό το βίντεο θα συζητήσουμε για ποια στερεότυπα της δίαιτας χρειάζεται να σπάσεις και πώς θα τα καταφέρεις.

World Health Organization: Healthy diet Ανακτήθηκε από: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

Donnelly, J. E., Blair, S. N., Jakicic, J. M., Manore, M. M., Rankin, J. W., Smith, B. K., & American College of Sports Medicine (2009). American College of Sports Medicine Position Stand. Appropriate physical activity intervention strategies for weight loss and prevention of weight regain for adults. Medicine and science in sports and exercise41(2), 459–471. https://doi.org/10.1249/MSS.0b013e3181949333

British Dietetic Association: Detox diets Ανακτήθηκε από: https://www.bda.uk.com/resource/detox-diets.html

Γίνε μέλος σήμερα
Ευαγγελία Αυγεράκη

Ευαγγελία Αυγεράκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc

«Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Ευαγγελία Αυγεράκη Διαιτολόγο Διατροφολόγο, MSc Κλινική διατροφή. Διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο Nutri Me στο Νέο Ψυχικό και βασικός της στόχος είναι σε βοηθήσει να χτίσεις μια ισορροπημένη σχέση με τη διατροφή σου και να θέσεις γερά θεμέλια στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σου. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας! #projectparenting»

Διαβάστε περισσότερα