Βίντεο

Εισαγωγή

Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Τι εννοούμε στερεότυπα σε σχέση με τη δίαιτα;

Επεισόδιο 2

Αν δεν στερηθείς δεν χάνεις βάρος

Επεισόδιο 3

Αν σταματήσω να τρώω υδατάνθρακες θα χάσω

Επεισόδιο 4

Μήπως η αποτοξίνωση θα βοηθήσει;

Επεισόδιο 5

Αν φάω μια ημέρα παραπάνω, θα κάνω γυμναστική

Επεισόδιο 6

Πρέπει να κόψεις τα γλυκά για να χάσεις βάρος

Επεισόδιο 7

Κλείσιμο

Είμαι σίγουρη ότι αν ρωτήσεις τον περίγυρό σου τι σκέφτεται όταν ακούει τη λέξη δίαιτα, η απάντηση «στέρηση» θα είναι ανάμεσα στις πρώτες! Η σύνδεση της δίαιτας με τη στέρηση είναι ένα από τα πολύ κλασικά στερεότυπα σχετικά με τη δίαιτα. Με μια σύντομη αναζήτηση στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον ή με μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές άλλες φράσεις – στερεότυπα που αφορούν τη δίαιτα. Τις περισσότερες φορές το επιστημονικό υπόβαθρό τους είναι ανεπαρκές ή και ανύπαρκτο. Συνήθως, τα στερεότυπα γύρω από τη δίαιτα διαιωνίζονται από στόμα σε στόμα και επηρεάζουν σημαντικά τη σχέση μας με το φαγητό αλλά και το σώμα μας.  

Ποια ανάγκη καλύπτουν τα στερεότυπα;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι για να χάσουν βάρος πρέπει να δοκιμάσουν κάτι ακραίο και εξουθενωτικό. Είναι αναμενόμενο, λοιπόν, όλα τα στερεότυπα που έχουν προκύψει για τη δίαιτα να υποδεικνύουν ακραίες συμπεριφορές για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα της απώλειας βάρους!

Πόσο βοηθητικά είναι τα στερεότυπα της δίαιτας;

Καθόλου! Συνήθως σε εγκλωβίζουν σε ένα μοτίβο διατροφής στερητικό, περιοριστικό και που πολύ πιθανόν δεν σου ταιριάζει. Γι’ αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να αναγνωρίζεις τα στερεότυπα, να τα καταρρίπτεις και να επιλέγεις ένα πιο βοηθητικό δρόμο σχετικά με τη διατροφή και το βάρος σου. 

Σε αυτή τη σειρά του Project Parenting θα αναλύσουμε μερικά από τα πιο κλασικά στερεότυπα γύρω από τη δίαιτα, θα αναζητήσουμε την επιστημονική του βάση, θα καταρρίψουμε το μύθο γύρω από αυτά και θα προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους για τη βελτίωση της διατροφής μας μακριά από τα στερεότυπα. 

Στόχοι αυτής της σειράς

  1. Να αναγνωρίσεις μερικά κλασικά στερεότυπα για τη δίαιτα
  2. Να μάθεις την αλήθεια πίσω από αυτά
  3. Να καταρρίψεις μύθους γύρω από τη διατροφή
  4. Να μάθεις πιο αποτελεσματικούς τρόπους στη διαχείριση της διατροφής
  5. Να μπεις σε ένα πιο βοηθητικό μονοπάτι σχετικά με τη διατροφή σου
  6. Να έρθεις ένα βήμα πιο κοντά στην ισορροπημένη σχέση με το φαγητό και το σώμα σου

World Health Organization: Healthy diet Ανακτήθηκε από: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet

Donnelly, J. E., Blair, S. N., Jakicic, J. M., Manore, M. M., Rankin, J. W., Smith, B. K., & American College of Sports Medicine (2009). American College of Sports Medicine Position Stand. Appropriate physical activity intervention strategies for weight loss and prevention of weight regain for adults. Medicine and science in sports and exercise41(2), 459–471. https://doi.org/10.1249/MSS.0b013e3181949333

British Dietetic Association: Detox diets Ανακτήθηκε από: https://www.bda.uk.com/resource/detox-diets.html

Γίνε μέλος σήμερα
Ευαγγελία Αυγεράκη

Ευαγγελία Αυγεράκη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Msc

«Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Ευαγγελία Αυγεράκη Διαιτολόγο Διατροφολόγο, MSc Κλινική διατροφή. Διατηρεί το διαιτολογικό της γραφείο Nutri Me στο Νέο Ψυχικό και βασικός της στόχος είναι σε βοηθήσει να χτίσεις μια ισορροπημένη σχέση με τη διατροφή σου και να θέσεις γερά θεμέλια στις διατροφικές συνήθειες του παιδιού σου. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας! #projectparenting»

Διαβάστε περισσότερα