Η επικοινωνία στην σύγχρονη εποχή

Στη σύγχρονη εποχή με τους ταχύτατους ρυθμούς της καθημερινότητας, η σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων τείνει να δυσχεραίνεται, προκαλώντας συγκρούσεις, προβλήματα στην επικοινωνία του ζευγαριού και πολλές φορές ακόμα και απομάκρυνση των ανθρώπων μεταξύ τους.

Βελτιώνοντας την επικοινωνία του ζευγαριού

Η αποτελεσματική επικοινωνία είναι το Α και το Ω των σχέσεων

Πολλοί σύντροφοι έχουν την τάση να αποφεύγουν τη συζήτηση ή να απομονώνονται και να κλείνονται στον εαυτό τους. Εκφράζουν κατά αυτόν τον τρόπο μία τάση παθητικής στάσης προς τον σύντροφο και ταυτόχρονα συνεχίζουν τη διαφωνία, μέσω της απομάκρυνσης, της καταπίεσης της αυθόρμητης έκφρασης του άλλου και εν τέλει την αίσθηση παραμέλησης των αναγκών του συντρόφου, που ενισχύει την ένταση και την ανασφάλεια.

Αξίζει, λοιπόν, να αναρωτηθούμε πόσες διενέξεις έγιναν για κάποιον ουσιαστικό λόγο και πόσες προέκυψαν από έλλειψη επικοινωνίας και κατανόησης.

Η αποτελεσματική επικοινωνία αποτελεί θεμέλιο λίθο της ταυτότητας μιας σχέσης, καθώς οι σύντροφοι γνωρίζονται μεταξύ τους και πλησιάζουν ο ένας τον άλλο εις βάθος. Είναι το αποτέλεσμα αμοιβαίων υποχωρήσεων και το σημείο συνάντησης των δύο συντρόφων, που μπορεί να οδηγήσει στην εξέλιξη της σχέσης και να την κρατήσει ζωντανή.

Το ουσιαστικά σημαντικό σε μία σχέση δεν είναι να συμφωνήσουν οι σύντροφοι αλλά να ακούσουν ο ένας τον άλλο, να μάθουν τι σκέφτεται, τι πιστεύει, τι νιώθει, να προσπαθήσουν να δουν τον κόσμο και το πρόβλημα μέσα από τα μάτια του άλλου ατόμου και να δείχνουν σεβασμό κατανοώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο άλλος σαν άνθρωπος.

Βελτιώνοντας την επικοινωνία του ζευγαριού

Σύμφωνα με τον Goleman (2011) υπάρχουν πράγματι δύο συναισθηματικές αλήθειες σε μια σχέση: η δική του και η δική της. Οι ρίζες αυτών των συναισθηματικών διαφορών, παρότι μπορεί εν μέρει να είναι βιολογικής φύσης, πρέπει επίσης να αναζητηθούν στην παιδική ηλικία αλλά και στους χωριστούς συναισθηματικούς κόσμους στους οποίους ζουν τα κορίτσια και τα αγόρια μεγαλώνοντας.

Πώς βελτιώνεται η επικοινωνία του ζευγαριού στη σχέση

Μόνο όταν αντιμετωπίσουμε ο ένας τον άλλο ως σύμμαχο και όχι ως αντίπαλο μπορούμε να θεμελιώσουμε μία ουσιαστική επικοινωνία. O Αμερικανός ψυχίατρος Aaron Beck δίνει τις εξής οδηγίες αποτελεσματικής συζήτησης (Beck, 1996):

  • Συντονιστείτε στο κανάλι του συντρόφου σας.
  • Δείξτε ότι ακούτε αυτά που σας λέει.
  • Μην διακόπτετε.
  • Κάντε αποτελεσματικές ερωτήσεις.
  • Χρησιμοποιήστε διπλωματία και διακριτικότητα.

Το σημαντικότερο που μετράει στην εξέλιξη μιας σχέσης είναι το πώς συζητιούνται τα θέματα που προκύπτουν. Το να καταλήξει το ζευγάρι σε μια συμφωνία για το πώς θα διαφωνεί είναι το κλειδί για την επιβίωση της σχέσης (Goleman, 2011).

Μαριλίζα Χρυσικάκη

Μαριλίζα Χρυσικάκη

Εκπαιδευτικός, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριλίζα Χρυσικάκη είναι Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας & Ψυχοθεραπεύτρια. Το όνειρό της είναι να διευκολύνει την προσωπική διαδικασία ανάπτυξης με σκοπό την εξερεύνηση και φροντίδα του εαυτού για κάθε άνθρωπο που το επιθυμεί.

Διαβάστε περισσότερα

Adams, L. (2018). Τα μυστικά της Αποτελεσματικής Επικοινωνίας. Αθήνα: Εκδόσεις Μάρτης.

Beck, A. (1996). Δεν αρκεί μόνο η αγάπη. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκη.

Guerney, B.G. (1996). Βελτίωση σχέσεων. Αθήνα: Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.

Goleman, D. (2011). Η συναισθηματική νοημοσύνη. Αθήνα: Εκδόσεις Πεδίο.