Πίνακας περιεχομένων

Επικοινωνία γονέων και δασκάλων με έναν έφηβο

Όλα τα παιδιά αξίζουν να έχουν μια όμορφη εφηβεία! Να ανατρέχουν πίσω σαν ενήλικες και να τη νοσταλγούν με χαρά, αγάπη και ανεμελιά. Ποιοι είναι όμως οι τρόποι επικοινωνίας με έναν έφηβο, που διασφαλίζουν την πιο αποτελεσματική επικοινωνία;

Τρόποι επικοινωνίας με έναν έφηβο

Οι γονείς πολλές φορές φερόμαστε εξουσιαστικά στα παιδιά μας. Γιατί;

  • Γιατί θέλουμε να τα προστατέψουμε
  • Γιατί δεν γνωρίζουμε το σωστό τρόπο
  • Γιατί έτσι μάθαμε κι εμείς από τους γονείς μας 

Αναρίθμητα μπορεί να είναι τα “γιατί”. Όποια και να είναι η απάντηση, η εφηβεία καταφθάνει. Είναι η περίοδος που τα έφηβα παιδιά χάνουν, πενθούν κατά κάποιο τρόπο την παιδικότητά τους. Ανάλογα με την τυπική ανάπτυξη του κάθε παιδιού, αργά ή γρήγορα, θα έρθει. Θα φωνάξουν, θα θυμώσουν, θα αντιδράσουν!

Είστε έτοιμοι για τις αλλαγές αυτές, γονείς;

  • Καθόλου, το παιδί μου μέχρι τώρα ήταν ένας άγγελος!
  • Ναι, μήπως έχουν σταματήσει και καθόλου οι καυγάδες μες στο σπίτι τόσα χρόνια;
  • Δεν ξέρω, πενθώ κι εγώ την παιδικότητα του παιδιού μου, είμαι σε σοκ. Δεν γνωρίζω πώς να αντιδράσω, πώς να του μιλήσω, πώς να το προσεγγίσω.

Πού οφείλονται οι αλλαγές στη συμπεριφορά ενός εφήβου;

Τα παιδιά κατά την εφηβεία, αναπτύσσονται ραγδαία. Το σώμα τους, ο εγκέφαλός τους, οι ορμόνες τους «χτυπάνε κόκκινο». Τις περισσότερες φορές τα κορίτσια και τα αγόρια μεταμορφώνονται σε εφήβους, άνδρες και γυναίκες μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι βιοσωματικές αλλαγές που υφίστανται τα παιδιά σε αυτή την ηλικία τα κάνει να φαίνονται άγαρμπα και απότομα. Γίνεται μια έκρηξη μέσα στο σώμα, αλλά και μέσα στο κεφάλι τους. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται προς τα έξω. Είναι η φυσιολογική εξέλιξη του ανθρώπου.

«Πού έχω κάνει λάθος»; αναρωτιούνται συχνά οι γονείς.

Η απάντησή μου σε αυτή την ερώτηση, είναι πουθενά δεν έκανε κανείς κανένα λάθος!

Και κάτι να πήγε στραβά, διορθώνεται! Γιατί; Γιατί είσαι εδώ και διαβάζεις αυτά τα λόγια. Γιατί νοιάζεσαι πώς να αποκαταστήσεις την επικοινωνία με το έφηβο παιδί σου!

Οι έφηβοι έχουν μια διάθεση ανακαινιστική, όπως μας δίδαξε η κα Βασιλική Παππά, στα σεμινάριά της. Τι όμορφο αυτό! Ονειρεύονται και θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο και να τον κάνουν καλύτερο! Πώς;

Αρχικά με την αμφισβήτηση! Θέλουν να φτιάξουν έναν κόσμο καλύτερο για αυτούς, για εμάς, για το τώρα, το σήμερα και το αύριο! Ας μην τους το χαλάσουμε! Ας είμαστε δίπλα τους συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι. 

Με τι τρόπους μπορώ να επικοινωνώ με το έφηβο παιδί μου;

  • Ακούγοντάς το! Τι έχει να μου πει, να μου δείξει! (για παράδειγμα, ένα video στο youtube). Συχνά μπορεί, να μην σου αρέσει, να μην σε ενδιαφέρει, να μην έχεις καν το χρόνο να το δεις. Ναι μεν αλλά! Σε τιμά ότι το παιδί σου μοιράζεται μαζί σου αυτό το video! Άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας. Του άφησες το χώρο να σου δείξει κάτι που του αρέσει. Απλά δες το, δεν χρειάζεται να το σχολιάσεις απαραίτητα.
  • Με ενεργητική ακρόαση και ενσυναίσθηση. Με αυτόν τον τρόπο δίνεις χώρο στο παιδί σου να σου μιλήσει και το βοηθάς με τους προβληματισμούς του και τις δυσκολίες του.
  • Με σεβασμό. Χτύπα την πόρτα και περίμενε να σου απαντήσει για να εισέλθεις στον προσωπικό του χώρο. 
  • Με εμπιστοσύνη. Ποιος είναι ο κωδικός για να ανοίξει το κινητό του, δεν είναι κάτι που μας απασχολεί. Επικοινωνείς μαζί του με ενεργητική ακρόαση και ενσυναίσθηση, είσαι κοντά του και έτσι χτίζεται η εμπιστοσύνη.
  • Επαίνεσέ το! Για παράδειγμα, «πρέπει να νιώθεις περήφανος/η/ο που τα κατάφερες μια τόσο δύσκολη μέρα»! Χωρίς «αλλά», χωρίς κριτική. Με καμάρι και αγάπη!
Άννα Βασιλάκη

Άννα Βασιλάκη

Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Ζεύγους (ε), Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

«Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Άννα Βασιλάκη Συνθετική Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας. Έχει ιδρύσει την In balance και το όνειρό της είναι να στηρίξει τους γονείς μέσα από το θεραπευτικό ταξίδι, να ανακαλύψουν και να μάθουν λειτουργικούς τρόπους για να σχετίζονται με τα παιδιά τους αρμονικά, αλλά και να βιώνουν όλους τους ρόλους που μπορεί να έχει ένας σύγχρονος άνθρωπος. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας! #projectparenting»

Διαβάστε περισσότερα