Πίνακας περιεχομένων

Το σκέφτεστε καιρό, το πήρατε απόφαση και είπατε “θέλω να χωρίσω”. Κάνατε το πρώτο βήμα. Το επόμενο είναι να το ανακοινώσετε στον/στη σύζυγο και δεν ξέρετε πώς να το κάνετε. Είναι μια δύσκολη στιγμή, γι’ αυτό και έγραψα αυτό το άρθρο, ώστε να σας δείξω τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να το πείτε όσο μπορείτε πιο εύκολα.

Το βασικό είναι να είστε σίγουροι/ες για την απόφασή σας. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε τον χωρισμό ως απειλή ή εν βρασμώ ψυχής.

Εφόσον είστε σταθεροί σε αυτό που αποφασίσατε, όλα θα πάνε καλά.

Θέλω να χωρίσω
Θέλω να χωρίσω

Ας δούμε τα 9 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε:

1. Μην τον/την παγιδεύσετε

Πιθανόν να έχει καταλάβει ότι δεν είστε ευτυχισμένος/η πια αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και προετοιμασμένος/η για να χωρίσει. Αν δεν είναι και δική του/της επιθυμία σίγουρα θα αιφνιδιαστεί. Γι’ αυτό, καλύτερα, πείτε του ότι θέλετε να μιλήσετε για κάτι σοβαρό και ορίστε από κοινού μια ώρα που σας βολεύει. 

2. Διαλέξτε ένα ήσυχο μέρος

Αυτό το λέω συνήθως γιατί μπορεί να ζείτε σε έναν χώρο με πολλή φασαρία ή με πιθανούς περισπασμούς. Αν υπάρχουν παιδιά, μιλήστε σε άλλον χώρο πρώτα με τον/τη σύζυγο. Το μέρος που θα επιλέξετε καλό είναι να παρέχει ασφάλεια. 

3. Να είστε προετοιμασμένοι/ες για τις αντιδράσεις του/της

Δεν υπάρχει ένας εύκολος τρόπος για να πείτε σε κάποιον/α που αγαπήσατε, παντρευτήκατε και κάνατε παιδιά ότι θέλετε να χωρίσετε. Είναι μια αγχώδης κατάσταση και γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι/ες για κλάματα, θυμό, κατηγορίες, διαφωνίες, ενοχές. 

Αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση θα το κάνει ακόμα δυσκολότερο. Γι’ αυτό, εφόσον το σκεφτήκατε καλά, ανακοινώστε το όσο πιο σύντομα γίνεται. Αν νομίζετε ότι θα χρειαστείτε υποστήριξη μπορείτε να έχετε μαζί σας κάποιον σύμβουλο ή φίλο ή να μιλήσετε σε δημόσιο μέρος. 

4. Σκεφτείτε τι θα πείτε / Δημιουργήστε ένα πλάνο

Διαλέξτε τις λέξεις προσεκτικά. Σκεφτείτε πώς να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και να είστε ξεκάθαροι σε αυτό που λέτε. Κάντε μια σύντομη περίληψη για το πώς νιώθετε τελευταία και σιγουρευτείτε ότι σας καταλαβαίνει. Μιλήστε για τη σοβαρότητα της κατάστασης και μετά ανακοινώστε το σταθερά και καθαρά. Κάντε μια παύση για να αφήσετε τον/τη σύζυγο να απαντήσει. Προσπαθήστε να κρατήσετε τη συζήτηση πολιτισμένη.

5. Μην τον/την κατηγορείτε

Μην τον/την κρίνετε ή χρησιμοποιείτε γεγονότα για να αποδείξετε ότι δεν είστε ευτυχισμένος/η πια. Χρησιμοποιήστε το πρώτο πρόσωπο καθώς μιλάτε. Δείξτε ενσυναίσθηση. Πείτε του/της ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει κι ότι έχετε πάρει την απόφασή σας. 

6. Μείνετε ήρεμοι/ες στη διάρκεια της συζήτησης

Αν ο/η σύζυγος δεν το επιθυμεί όπως εσείς, τότε θα έχετε σίγουρα κάποιες αντιδράσεις. Θυμός, κατηγόριες, διαφωνία, ρίξιμο ευθυνών. Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και να μην μπείτε στη διαδικασία να αντιδράσετε απαντώντας θυμωμένα. 

Μείνετε σταθεροί/ές στην απόφασή σας δείχνοντας παράλληλα ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει. Δηλώστε ξεκάθαρα ότι έχετε πάρει την απόφασή σας αφού εξαντλήσατε τις εναλλακτικές να παραμείνετε στον γάμο.

7. Αποφύγετε τον δοκιμαστικό χωρισμό / Μην κάνετε πειράματα

Μπορεί να ειπωθεί από τον/τη σύντροφο με την ευχή να τα ξαναβρείτε. Εφόσον είστε αποφασισμένοι/ες, μείνετε σταθεροί/ές στην απόφασή σας επιμένοντας ότι θέλετε διαζύγιο κι όχι χωρισμό. Αλλιώς, απλώς θα αναβάλλετε το αναπόφευκτο διαιωνίζοντας τον πόνο του άλλου. 

8. Κρατήστε σφιχτά τα όρια

Αφού ανακοινώσετε την απόφασή σας, μείνετε σταθεροί καθόλη τη διαδικασία. Μην υποκύψετε σε πρακτικές στις πιθανές ενοχές σας. Θα σας γυρίσει πίσω και θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να ξαναρχίσετε. 

9. Αναζητήστε έναν divorce coach

Πριν οποιαδήποτε απόφαση για συναινετικό ή όχι διαζύγιο, δείτε μόνος/η σας έναν divorce coach.  Βρείτε αυτόν/ή που σας κάνει να νιώθετε άνετα και ασφάλεια ότι θα σας βοηθήσει. 

Είστε σε ένα κομβικό σημείο στη ζωή σας. Σκεφτείτε πώς θέλετε να είναι η ζωή σας μετά την απόφασή σας να χωρίσετε και κινηθείτε βάσει αυτής της επιθυμίας σας.

Μάρθα Μαρκάκη

Μάρθα Μαρκάκη

Δικηγόρος, Οικογενειακή Διαμεσολαβήτρια, Coach Διαζυγίου, Parenting Coach

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Μάρθα Μαρκάκη. Είναι δικηγόρος με μεταπτυχιακές σπουδές στο Αστικό Δίκαιο, εξειδικευμένη στο οικογενειακό δίκαιο και στην οικογενειακή διαμεσολάβηση. Είναι Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια σε αστικές, οικογενειακές και εμπορικές διαφορές (IMC Canada, ΥΔ), έχει μετεκπαιδευτεί στις διαπραγματεύσεις στο Harvard Law School (Program on Νegotiation) και έχει διαπιστευτεί ως Διαπραγματεύτρια (Harvard Law School, Academy of Professional Negotiators).

Διαβάστε περισσότερα