Πίνακας περιεχομένων

Συναισθηματική Νοημοσύνη

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι συνυφασμένη με την επιτυχία του ανθρώπου στη ζωή.

Συναισθηματικά νοήμων άνθρωπος = επιτυχημένος άνθρωπος.

Η νέα πραγματικότητα της καθημερινότητας που τρέχει με γρήγορους ρυθμούς  καθιστά πλέον επιτακτική την ανάγκη εκμάθησης από τους γονείς των βασικών πυλώνων της  Συναισθηματικής Νοημοσύνης:

 1. Αυτοεπίγνωση
 2. Αυτορρύθμιση
 3. Κινητοποίηση-Κίνητρο
 4. Ενσυναίσθηση
 5. Κοινωνικές Δεξιότητες

Όλες οι παραπάνω έννοιες προϋποθέτουν την οικειότητα πρωτίστως των γονέων με αυτές, ώστε να είναι σε θέση να τις διδάξουν στα παιδιά τους.

Τεχνικές και μέθοδοι συναισθηματικής αγωγής

Οι γονείς σήμερα χρειάζεται να  μεταδώσουν στέρεες ηθικές αρχές, αλλά το πιο σημαντικό να τα ενδυναμώσουν απέναντι στις δυσκολίες της ζωής. 

 • Να είναι παρόντες.
 • Να συμμετέχουν.
 • Να επικοινωνούν κάθε στιγμή που τα παιδιά το έχουν ανάγκη.
 • Να τους ενθαρρύνουν.
 • Να τους δίνουν το δικαίωμα να προσπαθούν και να κάνουν λάθη (Αυτοεπίγνωση).
 • Να τους δίνουν τον χρόνο να νιώθουν, να βιώνουν τα συναισθήματά τους και τα καλά και τα άσχημα (Επίγνωση Συναισθημάτων).
 • Να τα εξωτερικεύουν με τρόπο τέτοιο ώστε να εκτονώνονται, μειώνοντας τη δύναμη των αρνητικών συναισθημάτων και αυξάνοντας αυτή των θετικών (Αυτορρύθμιση, Αυτοέλεγχος).

Το κίνητρο αποτελεί την κινητήρια δύναμη για όλα όσα θέλουν να κάνουν, την θετική σκέψη πως θα τα καταφέρουν, την αισιοδοξία οδηγώντας τους στην αυτοεκτίμηση μέσα από την επιβράβευση της προσπάθειας και όχι του αποτελέσματος. 

Ενσυναίσθηση

Ποιο σημαντικό πυλώνα αποτελεί η ενσυναίσθηση, η ικανότητα να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του άλλου, στη θέση των παιδιών μας, να τα κατανοούμε ουσιαστικά και να ανταποκρινόμαστε ανάλογα την περίσταση. Δεν είναι πάντα εύκολο να εφαρμοστεί  γιατί πολύ απλά η διάθεση, ο χρόνος  και η ψυχική ηρεμία των γονιών  δεν είναι πάντα η ίδια.

Πολλές φορές οι γονείς επενδύουν στο εκπαιδευτικό πλαίσιο περισσότερο από τις διαπροσωπικές σχέσεις με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να στερούνται κοινωνικών δεξιοτήτων, συναναστροφής, μοιράσματος, αλληλοκατανόησης, λήψης και παροχής αγάπης, με πιο σημαντικό την αδυναμία τους στην επίλυση προβλημάτων.

Η συναισθηματική νοημοσύνη βασίζεται στην σωστή και εποικοδομητική επικοινωνία. Μέσα από την επικοινωνία και την διαφορετική προσέγγιση σε διάφορες καταστάσεις το παιδί, μιμητικά πλέον, εξοικειώνεται με τα παραπάνω και μαθαίνει να τα χρησιμοποιεί, να λειτουργεί μέσα από αυτά στην οικογένεια στο σχολείο και  μετέπειτα την ευρύτερη  κοινωνία.

Τεχνικές και μέθοδοι συναισθηματικής αγωγής

Στρατηγικές συναισθηματικής αγωγής

 • Μην προσπαθείτε να επιβάλλετε τις δικές σας λύσεις στα προβλήματα των παιδιών σας. Αφήστε τα να πειραματιστούν, να κατανοήσουν αυτό που συμβαίνει. Δώστε τους την ευκαιρία να βρουν μόνα τους τον κατάλληλο τρόπο. Η συναισθηματική νοημοσύνη  εξαρτάται  σε ένα μεγάλο βαθμό από την ιδιοσυγκρασία του κάθε ατόμου.
 • Ενδυναμώστε το παιδί σας προσφέροντας επιλογές, σεβόμενοι τις επιθυμίες του. «Δεν θα βγεις έξω αν πρώτα δεν τελειώσεις τα μαθήματά σου». Είναι καλύτερο να πείτε: «Θα βγεις έξω στο πάρκο εφόσον έχεις τελειώσει τα μαθήματά σου».
 • Σέβομαι την επιθυμία του, δείχνω ποιο είναι το σωστό και διαπραγματεύομαι.
 • Να είστε ειλικρινείς πάντα με το παιδί σας. Μη χάσετε την αξιοπιστία σας. Εκφράστε τις ανησυχίες σας και δώστε του την δυνατότητα να κατανοήσει τη δική σας πλευρά.  «Και εμένα με εκνευρίζει όταν γίνεται αυτό, ας δούμε μαζί τι επιλογές έχεις και θα αποφασίσεις  μετά πώς θα το διαχειριστείς». 
 • Κρατήστε τη γραμμή επικοινωνίας ανοιχτή και μην προσποιείστε.
 • Να είστε υπομονετικοί και να ακούτε αυτά που έχει να σας πει το παιδί σας κάνοντας ερωτήσεις, όχι ανάκριση γιατί αυτό θα το οδηγήσει σε αμυντική στάση και θα σας απομακρύνει από το στόχο σας, εφιστώντας την προσοχή σας στα συναισθήματά του. 
 • Ακούω με προσοχή σημαίνει κατανοώ τις βαθύτερες σκέψεις.
Τεχνικές και μέθοδοι συναισθηματικής αγωγής
 • Κατανοήστε τη θεμελιακή βάση της γονικής εξουσίας, λέγοντας αρχικά: «Καταλαβαίνω πώς νιώθεις». Γίνεστε αμέσως σύμμαχος και του δίνετε την ευκαιρία να μιλήσει πιο ανοιχτά για ό,τι το απασχολεί.
 • Διαχειριστείτε  πρώτα τα δικά σας συναισθήματα.
 • Δώστε μεγαλύτερο βάρος στο νόημα των συναισθημάτων του παιδιού και μην επικεντρώνεστε στο ξεπέρασμα αυτών. Δώστε του την ευκαιρία να εκφραστεί για όλα αυτά που του προκάλεσαν τα άσχημα συναισθήματα.
 • Μην χρησιμοποιείτε ταμπέλες όπως κακότροπος, τεμπέλης. Αυτό από μόνο του εκλαμβάνεται ως γενικό σχόλιο για το ίδιο το άτομο και όχι για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά όπου χρειάζεται να εστιάσετε. 

Ο  εγκέφαλος του παιδιού είναι από τη φύση του φτιαγμένος να αναζητά την ασφάλεια και την αγάπη, την γνώση και την κατανόηση.

Όσο περισσότερο γνωρίζουμε το παιδί, τόσο πιο πολύ διαπιστώνεται η απίστευτη θετική δύναμη της φυσικής πορείας της ανθρώπινης ανάπτυξης, εφόσον υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον όπου αυτό το ευαίσθητο ον μετατρέπεται σε ένα όλο και πιο δυνατό και ικανό άτομο το οποίο επιζητά μόνο την αγάπη και τον θαυμασμό σας.

Εμπιστευτείτε τα συναισθήματα του παιδιού σας και να θυμάστε πως δεν είστε μόνοι!

Κατερίνα Κουραμίδου

Κατερίνα Κουραμίδου

Life Coach

«Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Κατερίνα Κουραμίδου Life Coach, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Διατηρεί γραφείο ως Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης στην Ξάνθη και όνειρό της είναι να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στην αυτοβελτίωση τόσο προσωπική όσο και επαγγελματική, βιώνοντας ικανοποίηση και μια ζωή γεμάτη θετικότητα, βασισμένη στις αξίες και τα σημαντικά για εμένα, καθορίζοντας τους στόχους μου με υπευθυνότητα και ανάληψη ευθυνών αφήνοντας πίσω τα δυσλειτουργικά πιστεύω και όλα όσα με κρατούν πίσω, με σκοπό να ζήσω τη ζωή που πραγματικά θέλω. Μέσα από το Parent coaching ενισχύεται, υποστηρίζεται ο απαιτητικός γονεϊκός ρόλος με γνώσεις, μεθόδους και τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας, γεμάτη αγάπη και σεβασμό στις ανάγκες, βρίσκουμε μαζί τις κατάλληλες λύσεις προσαρμοσμένες στον καθένα, με σκοπό να φτιάξουμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά θα νιώθουν ασφάλεια, στοργή ,κατανόηση και θα είναι προετοιμασμένα για το ταξίδι της δικής τους ζωής. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας! #projectparenting»

Διαβάστε περισσότερα

John Gottman,  (2019) Η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών (Ένας πρακτικός  οδηγός για γονείς), Αθήνα, Εκδόσεις Πεδίο.