Πίνακας περιεχομένων

Τα αγόρια αργούν να μιλήσουν σε σχέση με τα κορίτσια: Αλήθεια ή Μύθος;

Ακούμε συχνά τη φράση «αγόρι είναι, θα αργήσει να μιλήσει»! Είναι σωστή η αντίληψη ότι τα αγόρια αποκλίνουν από τα αναπτυξιακά ορόσημα του λόγου και της ομιλίας σε σχέση με τα κορίτσια ή είναι ένα γεγονός που θα πρέπει να μας προβληματίσει ανεξάρτητα από το φύλο;

Τα αγόρια αργούν να μιλήσουν σε σχέση με τα κορίτσια: Αλήθεια ή Μύθος;

Μέσα από μελέτες έχει φανεί ότι τα αγόρια κάποιες φορές  παράγουν τις πρώτες λέξεις/φράσεις αργότερα από τα κορίτσια με μικρή διαφορά, σε διάστημα λίγων μηνών. 

Άρα στη πραγματικότητα δεν αργούν να μιλήσουν, απλά κάποιες φορές είναι λίγο πιο πίσω από τα κορίτσια της ίδιας ηλικίας.

Με λίγα λόγια αγόρια και κορίτσια βρίσκονται στο ίδιο ηλικιακό εύρος κατάκτησης της γλώσσας, με τα κορίτσια κατά κύριο λόγο να βρίσκονται στην αρχή και τα αγόρια προς το τέλος.

Για παράδειγμα σε ηλικία 24 μηνών περιμένουμε από ένα παιδί να παράγει από 50 μέχρι 450 λέξεις. Σε αυτό το εύρος λοιπόν μπορεί ένα ποσοστό των αγοριών να βρίσκεται στις 50 λέξεις  και το αντίστοιχο ποσοστό των κοριτσιών περίπου στις  400 λέξεις, παραμένοντας όμως και τα δύο φύλα στο αναμενόμενο ηλικιακό εύρος ανάπτυξης.

Παράγοντες που οδηγούν σε αυτά τα δεδομένα

Βιολογικοί παράγοντες

Μελέτες αναφέρουν ότι οι ορμονικές διαφορές θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην ανάπτυξη της ομιλίας και της γλώσσας. Τα υψηλά επίπεδα προγεννητικής  τεστοστερόνης αποτελούν παράγοντα κινδύνου για καθυστέρηση της ομιλίας στα αγόρια, ενώ τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων στα κορίτσια μπορούν να ενισχύσουν κοινωνικές και λεκτικές δεξιότητες (Andrew JO Whitehouse κ.ά.).

Άλλες έρευνες αναφέρουν ότι το γονίδιο FOXP2, που θεωρείται ότι έχει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της επικοινωνίας, βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα στα κορίτσια. (Balter, 2013)

Επίσης,  τα κορίτσια φαίνεται να υπερτερούν και στην ανάπτυξη πολλών χαρακτηριστικών επικοινωνίας, όπως οπτική επαφή, χρήση χειρονομιών, μίμηση χειρονομιών, κοινή προσοχή κτλ.  (Adani και Cepanec, 2019) 

Τα αγόρια αργούν να μιλήσουν σε σχέση με τα κορίτσια: Αλήθεια ή Μύθος;

Περιβάλλον

Σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα αγόρια και κορίτσια τείνουν να εκτίθενται σε διαφορετικές εμπειρίες, για παράδειγμα τα αγόρια ενθαρρύνονται σε πιο κινητικές δραστηριότητες ενώ τα κορίτσια σε περισσότερες δραστηριότητες συνομιλίας. 

Ακόμα, σύμφωνα με μελέτες φαίνεται ότι τα κορίτσια προτιμούν από νωρίς την ανθρώπινη φωνή από άλλους ήχους, καθώς και τη συζήτηση, και ακολουθούν μιμητικές συμπεριφορές. Αντίθετα, τα αγόρια τείνουν να απολαμβάνουν το μη επικοινωνιακό παιχνίδι, όπως κατασκευές, παιχνίδι με οχήματα κ.ά., που σημαίνει ότι εύκολα μπορούν να μείνουν μόνα τους να παίζουν, εκτός συνομιλιών. 

Με λίγα λόγια, τα αγόρια παρά τις διαφορές δεν αποκλίνουν από το ηλικιακό εύρος και τα αναπτυξιακά ορόσημα που αναμένουμε και για τα κορίτσια. Έτσι, δεν θα πρέπει να καθησυχάζουμε και αν μας προβληματίζει κάτι είναι καλό να πάρουμε τη γνώμη ενός ειδικού.

Φραγκουδάκη Φένια

Φραγκουδάκη Φένια

Λογοθεραπεύτρια, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Η Φραγκουδάκη Φένια είναι Λογοθεραπεύτρια και Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, με στόχο τη χαρά στη μάθηση και την αποδοχή της διαφορετικότητας στα παιδία μας αλλά και στον ίδιο μας το εαυτό. Σκοπός δεν είναι να είμαστε’’ τέλειοι’’ ή να έχουμε ‘’τέλεια’’ παιδιά, αλλά να είμαστε η καλύτερη εκδοχή μας!

Διαβάστε περισσότερα

Adani, S. & Cepanec, M. (2019), Sex differences in early communication development: behavioral and neurobiological indicators of more vulnerable communication system development in boys. 141-149. doi:10.3325/cmj.2019.60.141.

Özçalskan, S., & Goldin-Meadow, S. (2010). Sex differences in language first appear in gesture. Developmental Science, 13(5), 752-760.

Whitehouse A, et al (2012) “Sex-specific Associations between the umbilical cord blood level testosterone and language delay in first childhood”. Ανακτήθηκε απο:https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22276678/

Why do boys talk later than girls? (χ.χ) Ανακτήθηκε από :

https://toddlertalk.com/blog/do-boys-talk-later-than-girls#factors

Late talking boys: Why we must be proactive..and how! (2021). Ανακτήθηκε από:https://vocalsaints.co.nz/late-talking-boys-why-we-must-be-proactive-and-how/

Do boys really talk later than girls (2022).  Ανακτήθηκε από: https://thespeechdynamic.com/boysandspeech/

Balter, M.  (2013).  Το «γονίδιο της γλώσσας» είναι πιο ενεργό στα νεαρά κορίτσια παρά στα αγόρια. Ανακτήθηκε από: https://www.science.org/content/article/language-gene-more-active-young-girls-boys