Πίνακας περιεχομένων

Προσωπικός Προγραμματισμός

Η έννοια του στόχου αποτελεί ένα σχέδιο, το οποίο έχει χαραχτεί από ένα άτομο με αρχή, μέση και τέλος. Ωστόσο, για να επιτευχθεί ένας στόχος χρειάζονται αξίες, όπως επιμονή, υπομονή, τόλμη, ανθεκτικότητα στην αποτυχία, ρίσκο, αυτοεκτίμηση και συνέπεια. 

 Ο στόχος σου επιβάλλεται να είναι SMART (Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Time Specific)  που σημαίνει ότι πρέπει να είναι Συγκεκριμένος, Μετρήσιμος, Επιτεύξιμος, Ρεαλιστικός και Χρονικά Προσδιορισμένος. Γιατί να είναι όλα αυτά απαραίτητα; Γιατί να μην αποτελεί απλά το μέρος μιας διαδικασίας που θα σε οδηγήσει εκεί που θέλεις;

Στόχοι στη ζωή μου

Ο πραγματικός λόγος είναι πως χρειάζεται να θέσει κανείς τα πάντα στη σωστή τους βάση, να οριοθετήσει τον εαυτό του και τους άλλους και να ξεκαθαρίσει μέσα του το πού πραγματικά θέλει να πάει. Δεν έχει σημασία πού θα πας, σημασία έχει το γιατί θέλεις να πας εκεί.

Όταν αναφέρεσαι σε ένα στόχο, μιλάς για κάτι που έχει αξία για σένα, κάτι για το οποίο θα κάνεις θυσίες, κάτι που θα σε πάει μπροστά, εκεί που όταν επιτέλους φτάσεις θα νιώσεις μια βαθιά ικανοποίηση, μια χαρά που θα ξεχειλίζει από όλο σου το “είναι”, ένα χαμόγελο που θα έχει τη γεύση του «τα κατάφερα».

Συγκεκριμένος Στόχος

Στους στόχους  η έννοια του Συγκεκριμένου αφορά τη συνειδητοποίηση της ανάγκης σου, το πόσο σημαντικό είναι για σένα. Όπως για παράδειγμα, η αλλαγή της καριέρας σου. Χρειάζεται σε αυτό το σημείο να ρωτήσεις τον εαυτό σου:

  • Τι είναι αυτό που δεν μου αρέσει εδώ που βρίσκομαι τώρα;
  • Πώς θα ήταν  καλύτερα για μένα;
  • Πού θα το βρω;  
  • Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή; 
  • Και τέλος, γιατί θέλω αυτή την αλλαγή στη ζωή μου;»

Μετρήσιμος Στόχος

Πάμε τώρα στην έννοια του Μετρήσιμου. Εδώ έχεις να κάνεις με ποσότητα, αν μιλάμε για κάποια δίαιτα θα ρωτούσες πόσα κιλά θεωρείς ότι πρέπει να χάσεις για να αισθάνεσαι  καλά με τον εαυτό σου; Ή  στο παράδειγμα της αλλαγής καριέρας πόσα χρήματα θα ήθελες για να είσαι ικανοποιημένος/η;

Επιτεύξιμος Στόχος

Από την άλλη, ο όρος «Επιτεύξιμος στόχος» έχει να κάνει με το πόσο εφικτό είναι το εγχείρημα μέσα από τις επικρατούσες συνθήκες που βιώνεις. Μπορείς να διεκδικήσεις μία νέα θέση έχοντας τα εχέγγυα, τα κατάλληλα προσόντα, είσαι ανταγωνίσιμος και πληρείς τις προϋποθέσεις; Είσαι έτοιμος π.χ. για αλλαγή καριέρας ρωτώντας:   

  • Ποιος θέλεις να είσαι; 
  • Ποιος θέλεις να γίνεις;  
  • Πού θέλεις να φτάσεις;
  • Τι είναι αυτό που σε εξιτάρει; 
  • Πως έχεις φανταστεί τη ζωή σου μέσα σε αυτή τη νέα συνθήκη;

Ρεαλιστικός Στόχος

Φυσικά και δεν μπορείς να στοχεύσεις  στη θέση του διευθυντή μιας μεγάλης εταιρίας, εφόσον δεν έχεις ούτε το γνωστικό υπόβαθρο, αλλά ούτε και την ιδιοσυγκρασία του ατόμου που διαχειρίζεται κρίσεις και καίρια ζητήματα γρήγορα, μεθοδικά με ρίσκο και θάρρος. Αυτές οι δεξιότητες ανήκουν σε άτομα που έχουν ισχυρά κίνητρα και έχουν μάθει να κερδίζουν, αλλά και να χάνουν. Σε αυτό το σημείο είναι αναγκαία η αυτογνωσία, κάτι για το οποίο έχεις ήδη δουλέψει αρκετά κι έτσι κατάφερες να γνωρίσεις τα όριά σου, τα δυνατά και τα αδύνατά σου σημεία και αναδεικνύοντας ή βελτιώνοντας τα αντίστοιχα θα είσαι σε θέση να τα χρησιμοποιήσεις κατά το δοκούν. Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο στόχος σου γίνεται Ρεαλιστικός. 

Χρονικά Προσδιορισμένος Στόχος

Τέλος, ο στόχος σου χρειάζεται να έχει προσδιοριστεί χρονικά. Για να καταφέρεις αυτό που θέλεις πρέπει να το υλοποιήσεις στο χρόνο που όρισες. Η οργάνωση και οι μέθοδοί σου συντελούν στην άρτια ολοκλήρωση του έργου και στην κατάκτησή του με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην αφήνουν περιθώρια αναβολής και υπεκφυγής. 

Στόχοι στη ζωή μου

Τώρα εσύ έχεις όλα τα μέσα στη διάθεσή σου και είσαι έτοιμος να επιτύχεις όλα όσα θέλεις και είσαι ικανός να κατακτήσεις. Ίσως χρειαστείς και μία δόση αισιοδοξίας και θετικής σκέψης σε ό,τι μπορεί να πάει στραβά!

Το μόνο που έχεις να κάνεις, αφού τελειώσεις με την ανάγνωση του κειμένου, είναι να κλείσεις τα μάτια και να δεις με τα μάτια της ψυχής σου αυτό που θέλεις να είσαι, αυτό που ονειρεύεσαι να γίνεις με όλες τις λεπτομέρειες . Όταν θα το κατακτήσεις, θα είσαι βέβαιος/η πως αυτό ήταν που ήθελες.

Κατερίνα Κουραμίδου

Κατερίνα Κουραμίδου

Life Coach

«Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Κατερίνα Κουραμίδου Life Coach, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Διατηρεί γραφείο ως Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης στην Ξάνθη και όνειρό της είναι να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα στην αυτοβελτίωση τόσο προσωπική όσο και επαγγελματική, βιώνοντας ικανοποίηση και μια ζωή γεμάτη θετικότητα, βασισμένη στις αξίες και τα σημαντικά για εμένα, καθορίζοντας τους στόχους μου με υπευθυνότητα και ανάληψη ευθυνών αφήνοντας πίσω τα δυσλειτουργικά πιστεύω και όλα όσα με κρατούν πίσω, με σκοπό να ζήσω τη ζωή που πραγματικά θέλω. Μέσα από το Parent coaching ενισχύεται, υποστηρίζεται ο απαιτητικός γονεϊκός ρόλος με γνώσεις, μεθόδους και τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας, γεμάτη αγάπη και σεβασμό στις ανάγκες, βρίσκουμε μαζί τις κατάλληλες λύσεις προσαρμοσμένες στον καθένα, με σκοπό να φτιάξουμε ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο τα παιδιά θα νιώθουν ασφάλεια, στοργή ,κατανόηση και θα είναι προετοιμασμένα για το ταξίδι της δικής τους ζωής. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας! #projectparenting»

Διαβάστε περισσότερα

Πετράς Χαράλαμπος (από το βιβλίο Η τέχνη των στόχων)

Διδακτικό  εγχειρίδιο LIFE COACHING