Πώς οι γονείς να λειτουργούν σαν ομάδα;

Στις προηγούμενες γενιές, υπεύθυνη για την ανατροφή των παιδιών θεωρούνταν η μητέρα. Πλέον, όμως, η ανατροφή των παιδιών αποτελεί υπόθεση τόσο του πατέρα όσο και της μητέρας. Το ζήτημα είναι πώς να λειτουργήσουν μαζί σαν ομάδα για να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τα παιδιά τους.

Γιατί είναι σημαντικό να λειτουργείτε σαν ομάδα οι γονείς

Όταν οι γονείς συνεργάζονται μεταξύ τους, επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο οι ίδιοι οι γονείς αλλά και τα παιδιά. Κάποια από τα οφέλη που προκύπτουν είναι τα εξής:

 1. Ασφάλεια: δημιουργείται στα παιδιά ένα αίσθημα ασφάλειας, γιατί αποτελούν κι αυτά μέρος της ομάδας και μπορούν μέσα σε αυτήν να βρουν αγάπη και στήριξη.
 2. Λήψη αποφάσεων: είναι ευκολότερο για τους γονείς να πάρουν αποφάσεις, διότι η ομάδα έχει κοινούς στόχους και έτσι πορεύονται όλοι προς την επίτευξή τους. 
 3. Στήριξη: οι γονείς έχουν στήριγμα ο ένας τον άλλον σε δύσκολες ή απαιτητικές περιόδους και δε ρίχνει ο ένας την ευθύνη στον άλλο, όπως συνέβαινε συνήθως τα παλαιότερα χρόνια.
 4. Σεβασμός και εμπιστοσύνη: ακόμα και σε στιγμές διαφωνίας, υπάρχει η ελευθερία και το περιθώριο του διαλόγου για να βρεθεί μία κοινή λύση. Αυτά τα υιοθετούν και τα παιδιά, γιατί οι γονείς αποτελούν παράδειγμα, το οποίο μιμούνται
 5. Κοινοί ρόλοι και ευθύνες: σαν ομάδα οι ευθύνες μοιράζονται και στους δύο. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν και οι δύο να είναι οι “αυστηροί” γονείς ή οι “διασκεδαστικοί” γονείς.
Πώς οι γονείς να λειτουργούν σαν ομάδα;

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στους γονείς να λειτουργήσουν σαν ομάδα. Ποιοι είναι αυτοί;

 • Εμπλέκουν την προσωπική τους σχέση με τη γονεϊκότητα: τα προσωπικά προβλήματα που έχουν μεταξύ τους οι γονείς, δε θα πρέπει να τα ενσωματώνουν στη διαδικασία της ανατροφής των παιδιών τους.
 • Αποποιούνται τις ευθύνες τους: οι άνθρωποι που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους δε μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά σε μία ομάδα.
 • Παρορμητικότητα: όταν οι γονείς ενεργούν παρορμητικά ξεφεύγουν από το πλάνο τους και αυτό επηρεάζει την ομάδα.
 • Υποτίμηση του άλλου γονέα: αν δεν υπάρχει αλληλοσεβασμός, δε μπορεί να συσταθεί μία ομάδα.
 • Διαφορετικές αξίες: αν οι γονείς δεν έχουν κοινές αξίες, τότε δε μπορούν να θέσουν και κοινούς στόχους.
Πώς οι γονείς να λειτουργούν σαν ομάδα;

 Πώς θα πετύχετε να λειτουργείτε σαν ομάδα

 • Θέσπιση κοινών στόχων: συμφωνήστε στις αξίες που θέλετε να υιοθετήσουν τα παιδιά σας και θέστε κοινούς στόχους σαν γονείς για να το καταφέρετε.
 • Επικοινωνία: μάθετε να επικοινωνείτε αποτελεσματικά μεταξύ σας. Χρησιμοποιήστε τον διάλογο και όχι τις διαλέξεις, πάντα με σεβασμό, εστιάστε στις λύσεις και μιλήστε για τον εαυτό σας χωρίς να επιτίθεστε στον άλλο γονέα εάν διαφωνείτε.
 • Σχεδιασμός ενός πλάνου: καταστρώστε μαζί ένα σχέδιο για να πετύχετε τους στόχους που έχετε θέσει.
 • Ομαδικές συζητήσεις: αφιερώστε χρόνο κάθε εβδομάδα για να συζητήσετε για την ανατροφή των παιδιών σας αναγνωρίζοντας τους στόχους που έχετε πετύχει,  θέτοντας νέους στόχους και αναλύοντας τα εμπόδια που μπορεί να συναντήσετε.
 • Σταθερότητα: παραμείνετε σταθεροί στους στόχους σας έχοντας επιμονή και υπομονή.
 • Ευελιξία: είναι το αντίθετο της σταθερότητας, όμως μέσα στη γονεϊκότητα απαιτείται και ευελιξία για να διαχειριστείτε τυχόν απρόβλεπτες καταστάσεις.
 • Εμπιστοσύνη: δείξτε εμπιστοσύνη στον άλλο γονέα και μην εμπλέκεστε όταν διαχειρίζεται ο ίδιος μία κατάσταση με τα παιδιά. Δώστε του χώρο και εάν διαφωνείτε σε κάτι, μπορείτε να το συζητήσετε στην εβδομαδιαία συνάντηση.

Τι στόχους μπορείτε να θέσετε:

 • Υγεία και ασφάλεια
 • Ανάπτυξη συναισθηματικής νοημοσύνης
 • Ενίσχυση θετικής συμπεριφοράς
 • Ενίσχυση ανεξαρτησίας
 • Αύξηση αυτοπεποίθησης
 • Ακαδημαϊκή επιτυχία
 • Εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων
 • Εκμάθηση δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων
Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια

Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια

Ψυχολόγος MSc

Η Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια είναι ψυχολόγος και έχει δημιουργήσει τη σελίδα @easyparenting_GR στο Instagram με στόχο όλοι οι γονείς να έχουν πρόσβαση σε επιστημονικές οδηγίες σχετικά με την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους. Μεγάλο μου όνειρο είναι να εκπαιδεύω γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε δοκιμασία που θα συναντήσουν.

Διαβάστε περισσότερα

NCT (2022). How to be a parenting team. Ανακτήθηκε από: https://www.nct.org.uk/life-parent/your-relationship-couple/relationship-changes/how-be-parenting-team 

Raising Children. Raising children as a team: why it’s important. Ανακτήθηκε από: https://raisingchildren.net.au/grown-ups/looking-after-yourself/parenting/parenting-teamwork

The Blog Standard Parent (2023). 5 Reasons Why Parents Need to Work Together and 3 Easy Ways of Doing So. Ανακτήθηκε από: https://theblogstandardparent.com/5-reasons-why-parents-need-to-work-together/ 

The Center for Parenting Education. PARTNERS IN PARENTING. Ανακτήθηκε από: https://centerforparentingeducation.org/library-of-articles/focus-parents/partners-parenting-working-together-team/