Πίνακας περιεχομένων

Τι είναι η ανεκτικότητα;

Πρόκειται για την ικανότητα ή τη στάση να αποδεχόμαστε τη συμπεριφορά και τις πεποιθήσεις των άλλων ακόμα και εάν διαφέρουν από τις δικές μας (Χουντουμάδη & Πατεράκη, 2008). Αυτό δε σημαίνει ότι γίνονται αποδεκτές συμπεριφορές που δε σέβονται τους άλλους. Οι σημερινές κοινωνίες, οι οποίες είναι πολυπολιτισμικές, απαιτούν από τους ανθρώπους να έχουν ανεκτικότητα για να μπορούν να συνυπάρχουν με τους υπόλοιπους και να εργάζονται με τους άλλους. Την ίδια σημασία έχει και για τα παιδιά

Πώς να καλλιεργήσω στο παιδί μου την ανεκτικότητα;

Πώς να την καλλιεργήσετε στα παιδιά σας;

 • Παρατηρήστε τον εαυτό σας και την ανεκτικότητα που έχετε. Ίσως να πρέπει να την καλλιεργήσετε περισσότερο στον εαυτό σας για να γίνετε το πρότυπο για τα παιδιά σας.
 • Να θυμάστε ότι τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, ακούνε τα πάντα. Για αυτό να είστε προσεκτικοί πώς μιλάτε για τους άλλους.
 • Απαντήστε στις ερωτήσεις των παιδιών σας με όσο πιο περιγραφικό και ξεκάθαρο τρόπο γίνεται, προκειμένου να αντιληφθούν και να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα των άλλων.
 • Μην επιτρέπετε κακεντρεχή σχόλια.
 • Παρατηρήστε και τονίστε με θετικό τρόπο τη διαφορετικότητα των μελών της οικογένειάς σας.
 • Δώστε ευκαιρίες στα παιδιά σας να παίξουν και να συναναστραφούν με παιδιά διαφορετικά από τα ίδια, είτε λόγω εθνικότητας ή θρησκείας, κ.τ.λ.
 • Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση των παιδιών σας, γιατί έτσι δε θα είναι ανταγωνιστικά με τα υπόλοιπα παιδιά.
Πώς να καλλιεργήσω στο παιδί μου την ανεκτικότητα;

(Children’s Minnesota)

Παραδείγματα διαλόγων

Παιδί: «Η Άννα είναι κορίτσι. Δε μπορεί να παίζει ποδόσφαιρο

Γονέας: «Τα κορίτσια μπορούν να παίζουν τα ίδια αθλήματα με τα αγόρια. Σε κάποια κορίτσια αρέσει το ποδόσφαιρο, σε άλλα όχι. Στην Άννα αρέσει το ποδόσφαιρο, οπότε πρέπει να παίζει ποδόσφαιρο».

Παιδί: «Γιατί το παιδί αυτό κάθεται στην καρέκλα που κουνιέται

Γονέας: «Είναι ένα αναπηρικό αμαξίδιο. Το παιδί δε μπορεί να κουνήσει τα πόδια του, οπότε το αμαξίδιο κουνιέται για αυτό και το χρησιμοποιεί για να μετακινείται».

(Borba)

Προτάσεις βιβλίων

 • Τριγωνοψαρούλης – Βαγγέλης Ηλιόπουλος – Πατάκη
 • Τα φτερά του Νόρμαν – Τομ Περσιβαλ – Ψυχογιός
 • Οι πειρατές της διπλανής πόρτας – Τζόννυ Νταντλ – Πατάκη
 • Η καμηλοπάρδαλη που δεν έβλεπε καλά – Γιολάντα Τσορώνη-Γεωργιάδη – Σαββάλας
 • Ο φίλος μου ο Τζιμ – Kitty Crowther – Μάρτης
 • Ένα σπίτι για όλους– Κρίστοφερ Κορ – Παπαδόπουλος

(Παππάς, 2019)

Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια

Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια

Ψυχολόγος MSc

Η Ιωάννα Τρικούπη-Μπάγια είναι ψυχολόγος και έχει δημιουργήσει τη σελίδα @easyparenting_GR στο Instagram με στόχο όλοι οι γονείς να έχουν πρόσβαση σε επιστημονικές οδηγίες σχετικά με την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών τους. Μεγάλο μου όνειρο είναι να εκπαιδεύω γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένοι για κάθε δοκιμασία που θα συναντήσουν.

Διαβάστε περισσότερα

Borba, M. 10 ways to raise a tolerant child. Ανακτήθηκε από: https://www.thechildrenstrust.org/content/10-ways-raise-tolerant-child 

Children’s Minnesota. TEACHING YOUR CHILD TOLERANCE. Ανακτήθηκε από: https://www.childrensmn.org/educationmaterials/parents/article/7756/teaching-your-child-tolerance/#:~:text=Tolerance%20is%20about%20accepting%20people,would%20like%20to%20be%20treated 

Παππάς, Α. (2019). Παιδικά βιβλία για την ανεκτικότητα. Ανακτήθηκε από: https://www.elniplex.com/παιδικά-βιβλία-για-την-ανεκτικότητα-π  

Χουντουμάδη, Α. & Πατεράκη, Λ. (2008). Λεξικό Ψυχολογίας. Αθήνα: Τόπος.