Όταν τα παιδιά σας έχουν ανάγκη για αγκαλιά, πώς και γιατί είναι καλό εσείς να τους την προσφέρετε; Ποια τα οφέλη της αγκαλιάς για τη σωματική του υγεία;

Τι είναι η αγκαλιά;

Η αγκαλιά αποτελεί μια μορφή έκφρασής αγάπης και φροντίδας. Διοχετεύονται θετικά συναισθήματα, μεταξύ αυτών το αίσθημα της ασφάλειας, της σιγουριάς και της προστασίας, απαραίτητα για την ψυχό-συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Μια ζεστή και σφιχτή αγκαλιά, έχει τη δυνατότητα να χαράξει ένα όμορφο κανάλι επικοινωνίας, τόσο με τους σημαντικούς σας άλλους όσο και με τα παιδιά σας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη για αγκαλιά, για αυτό το άγγιγμα, το αναζητούν επίμονα το «είναι» τους.

Ποια τα οφέλη της αγκαλιάς στη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού;

Κατά την ανάπτυξη των παιδιών, η αγκαλιά αποτελεί κύριο σύμμαχο για τη διαμόρφωση μιας δυνατής προσωπικότητας, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους και εξοστρακίζοντας τον φόβο και την ανασφάλειά τους. Η σημασία της αγκαλιάς έχει μελετηθεί και αποδείχτηκε ότι έχει ευεργετική επίδραση στην ψυχική αλλά και σωματική υγεία των παιδιών και των μεγάλων. 

Τα οφέλη της αγκαλιάς δεν σταματούν εδώ…

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εκτός από τα οφέλη της αγκαλιάς στη συναισθηματική και ψυχική σφαίρα των παιδιών, η αγκαλιά φαίνεται ότι διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στη σωματική υγεία των παιδιών.

Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού ενάντια στην αρρώστια

Έρευνες έδειξαν ότι η αντιληπτή αγκαλιά έχει θετικές επιδράσεις στην ανοσολογική άμυνα του οργανισμού και είναι ένα δείγμα κοινωνικής υποστήριξης. Μάλιστα προτείνουν τη ρήση «μια αγκαλιά την ημέρα διώχνει το γιατρό πιο πέρα αντί για ένα μήλο την ημέρα».

Σε περιπτώσεις ασθένειας, η αγκαλιά προς τον άρρωστο, αποτελεί τη φυσική εκδήλωση της κοινωνικής υποστήριξης, τον καθησυχάζει, έχει δράση καταπραϋντική. Μειώνονται τα επίπεδα άγχους τα οποία καταστέλλουν την άμυνα του οργανισμού. Ο ανθρώπινος οργανισμός ως απάντηση σε στρεσογόνες καταστάσεις απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται «κορτιζόλη», κοινώς γνωστή και ως «ορμόνη του στρες». Μία από τις πολλές δράσεις της κορτιζόλης είναι να καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια αγχωτικών καταστάσεων το άγχος έχει μια ανοσολογικά κατασταλτική επίδραση στο σώμα, καθιστώντας το ένα πιο επιρρεπείς σε αρρώστιες. Το φυσικό άγγιγμα μακροπρόθεσμα αναστέλλει την παραγωγή της κορτιζόλης ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού ενάντια στην αρρώστια.

Παράλληλα η αγκαλιά βοηθά στην έκκρισης μιας ορμόνης που ονομάζεται «ωκυτοκίνη», που αποτελεί την ορμόνη της ευεξίας. Το άγγιγμα μέσω ερεθισμού νευρικών απολήξεων που υπάρχουν στο δέρμα δίνει το σήμα στον εγκέφαλο για την παραγωγή της ωκυτοκίνης.  Οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη όταν εκκρίνονται από τον οργανισμό μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα. 

Μειώνει το στρες

Μια αγκαλιά βοηθά στην εξολόθρευση του στρες. Η σωματική επαφή φαίνεται πως λειτουργεί ανασταλτικά στην έκκριση της κορτιζόλης. Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τον οργανισμό σε συνθήκες στρες.  Δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Scientific American έδειξε ότι παιδιά που ζούσαν σε ορφανοτροφεία είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης από τα παιδιά που ζούσαν με τους γονείς τους και απολάμβαναν καθημερινά χάδια και αγκαλιές. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η έλλειψη σωματικής επαφής είναι ένας από τους λόγους που παρατηρούνται μεγαλύτερα επίπεδα της ορμόνης του στρες σε παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα.

Ποια λοιπόν τα οφέλη της αγκαλιάς και γιατί να αγκαλιάζουμε τα παιδιά μας;

  • Το άγγιγμα του γονέα είναι απαραίτητη συνιστώσα για την ανθρώπινη αύξηση και την ανάπτυξη και γενικότερα την ανατροφή ενός παιδιού.
  • Το αγκάλιασμα ενισχύει την αυτοεκτίμηση και επιφέρει ένα αίσθημα ασφάλειας με τρόπο που καμία γλώσσα δεν μπορεί.
  • Λιγότερη επιθετικότητα από τα παιδιά, περισσότερη συνεργασία και υπακοή, οικοδόμηση ενός γερού συνδετικού κρίκου με τα παιδιά σας, αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς για τα παιδιά.
  • Αγκαλιάστε τα παιδιά σας όταν είναι βρέφη, νήπια, μεγαλύτερα παιδιά, έφηβοι αλλά και παντρεμένοι ενήλικες.
  • Είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης. Η φυσική επαφή καλλιεργεί το αίσθημα ότι μας αγαπούν, κάποιοι νοιάζονται για μας, εκτοξεύει στον αέρα άγχος και ανησυχίες και ενισχύει ανθρώπινους δεσμούς.

Όλοι θέλουν μια αγκαλιά. Το αγκάλιασμα μπορεί να κάνει θαύματα σε οποιαδήποτε σχέση. 

Χριστίνα – Ιωάννα Κόλμπου, Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, 6955289788, ccolbu@therapist.net