Πίνακας περιεχομένων

Όταν οι δύο γίνουν τρεις

Η ιστορία του ζευγαριού.

Ένα ζευγάρι όταν ξεκινά μια σχέση είναι ερωτευμένο και είναι οι σύντροφοι ταγμένοι ο ένας στον άλλο. Προτεραιότητα είναι το ταίρι του και όλα τα άλλα πάνε σε δεύτερη μοίρα. Υπάρχει χρόνος αφιερωμένος στην σχέση, εκδρομές, δωράκια, εκπλήξεις. Όλα κυλούν ήρεμα και χαλαρά.

Το κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό και έχει την δική του ιστορία και την δική του σύνδεση, που συνειδητά ή ασυνείδητα εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς. Υπάρχουν ζευγάρια που μαλώνουν συχνά, αλλά δηλώνουν ότι δεν μπορεί ο ένας χωρίς τον άλλο. Υπάρχουν ζευγάρια κάθε λογής που είναι μαζί και δηλώνουν ερωτευμένα ενώ πάντα κάτι τους φταίει αλλά δεν τους πειράζει γιατί είναι εντάξει όλο αυτό.

Όταν οι δύο γίνουν τρεις : Η άφιξη του νέου μέλους.

Η άφιξη ενός μωρού στο ζευγάρι το κάνει αυτόματα οικογένεια. Τα παιδιά από τον άντρα και την γυναίκα δημιουργούν την μητέρα και τον πατέρα (σύμφωνα με τους Johnson & Medinmus, 1965). Το νέο μέλος θα μοιράζεται πια μαζί με τους γονείς τους την ιδιωτικότητα της οικογένειας. Έτσι οι δύο αυτοί άνθρωποι έχουν έναν νέο και πολύ σημαντικό αλλά και απαιτητικό ρόλο που θα τους συντροφεύει για πάντα.

Οι ισορροπίες αλλάζουν.

Προστίθεται στην ζωή του ζευγαριού ένα νέο μέλος.

Από την στιγμή που η γυναίκα μαθαίνει για την εγκυμοσύνη της είναι μητέρα. Αλλάζουν τα πάντα σε εκείνη. Προτεραιότητα έχει το μωρό της και η ασφάλειά του. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης συχνά την αναστατώνουν και ο ρόλος του νέου πατέρα εδώ, ιδανικά, είναι να φροντίσει την μητέρα να νιώθει ήρεμη και ασφαλής.

Τα οικονομικά πλέον αφορούν μια οικογένεια.

Από ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για την μαμά και το μωρό, μέχρι δαπάνες για το δωμάτιο και τα πράγματα που χρειάζεται να υπάρχουν από την γέννηση του μωρού και μετά. Έξοδα πολλά που ίσως ένα ζευγάρι να μην έχει υπολογίσει για ένα τόσο δα μικρό πλασματάκι.

Το περιβάλλον και η ευρύτερη οικογένεια.

Το ζευγάρι με την άφιξη του μωρού μοιράζεται την χαρά του και τους προβληματισμούς του με την ευρύτερη οικογένεια (γονείς, αδέρφια) και με τους στενούς φίλους. Υπάρχουν πολλές φορές διαφωνίες και παρεμβάσεις για την ανατροφή του μωρού. Εδώ το ζευγάρι χρειάζεται να μείνει ενωμένο και να οριοθετήσει τις συμπεριφορές των τρίτων. Αυτό δεν είναι εύκολο και πολλές φορές φέρνει συγκρούσεις στο ζευγάρι.

Το ζευγάρι δημιουργεί την ταυτότητα της οικογένειά του. Οι κοινές δραστηριότητες για την φροντίδα του μωρού και ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει τους τρίτους και κάθε τι που χρειάζεται για την ασφάλεια και την εξέλιξη του μωρού, διαμορφώνει μία νέα πορεία για την οικογένεια.

Προσδοκίες των νέων γονιών για την μεταξύ του σχέση μετά την άφιξη του νέου μέλους.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δημιουργώντας μία οικογένεια έχουν και κάποιες προσδοκίες. Πράγματα που έκανε πριν ο ένας ή ο άλλος σύντροφος περνούσαν απαρατήρητα ή δεν ενοχλούσαν τον άλλο. Τώρα όμως κάτι που πριν  ήταν δεδομένο για τον σύντροφο που είχε μάθει να λειτουργεί με έναν δεδομένο τρόπο, ενοχλεί τον άλλο σύντροφο και θεωρεί ότι χρειάζεται να αλλάξει αυτόματα εφόσον τώρα πια υπάρχει ένα μωρό στην οικογένεια. Πόσο εύκολο όμως είναι αυτό να γίνει; Οι μαθημένοι τρόποι συμπεριφοράς από την έναρξη της σχέσης ενός ζευγαριού δεν είναι εύκολο να φτιάξουν αυτόματα. Χρειάζεται κάπως όλο αυτό να επικοινωνηθεί από τον σύντροφο που αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Συχνότερα οι γυναίκες παραπονιούνται ότι δυσκολεύονται καθώς λόγω της φύσης και την ιδιότητα της μητρότητας έχουν περισσότερα ζητήματα να αντιμετωπίσουν και θέλουν έναν σύντροφο όπως τον φαντάζονταν όταν θα γίνονταν οικογένεια.

Όταν οι δύο γίνουν τρεις

Πώς θα κρατήσω ζωντανή την σχέση με τον σύντροφό μου;

Με την επικοινωνία

Αφού αγαπάει και νοιάζεται ο ένας σύντροφος τον άλλο γιατί υπάρχει τόσο μεγάλη δυσκολία στην κατανόηση και στην προσοχή που ζητάει ο άλλος σύντροφος;
Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Χρειάζεται να μάθει το ζευγάρι να επικοινωνεί μεταξύ του, για την βιωσιμότητα της οικογένειά του.

  • Λέμε στο ταίρι μας αυτό που θέλουμε ξεκάθαρα και με ευγένεια
  • Επικοινωνούμε την κούραση μας και την ανάγκη μας για βοήθεια
  • Αναφέρουμε συγκεκριμένα τι έχουμε ανάγκη
  • Δεν δίνουμε οδηγίες στον σύντροφο μας
  • Εξηγούμε πόσο σημαντικός είναι για εμάς ειδικά αυτήν την περίοδο
  • Ζητάμε την αγκαλιά και δίνουμε την αγκαλιά
  • Ζητάμε το χάδι και δίνουμε το χάδι

Είναι ένας ρόλος καινούριος το να γίνεσαι μητέρα ή πατέρας και χρειάζεται κατανόηση και συνεργασία για να είναι η ταυτότητα της νέας αυτής οικογένειας ισχυρή και ανθεκτική.

Άννα Βασιλάκη

Άννα Βασιλάκη

Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Ζεύγους (ε), Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

«Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Άννα Βασιλάκη Συνθετική Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας. Έχει ιδρύσει την In balance και το όνειρό της είναι να στηρίξει τους γονείς μέσα από το θεραπευτικό ταξίδι, να ανακαλύψουν και να μάθουν λειτουργικούς τρόπους για να σχετίζονται με τα παιδιά τους αρμονικά, αλλά και να βιώνουν όλους τους ρόλους που μπορεί να έχει ένας σύγχρονος άνθρωπος. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας! #projectparenting»

Διαβάστε περισσότερα

Κράτα Με Σφιχτά, Επτά συνομιλίες για μια γεμάτη ζωή,Dr Sue Johnson, 2014, Αθήνα, GUTENBERG
Οικογένεια και όρια, Συστημική προσέγγιση, Βάσω Παπαδιώτη-Αθανασίου, 2014, Αθήνα, ΤΟΠΟΣ