10+1 βήματα για να αντιμετωπίσω το lockdown

Χρηστικός οδηγός επιβίωσης

Εργαλεία για να μην ξεχάσω τι χρειάζεται και τι μπορώ να κάνω για όσο είναι απαραίτητο

1. Αποδέχομαι

Παίρνω χρόνο και αποδέχομαι την κατάσταση προσωπικά και συνολικά. Προσπαθώ να είμαι όσο πιο αντικειμενικός/ή γίνεται. Βοηθώ και την κόρη ή τον γιο μου να αποδεχτούν την κατάσταση. Με ποιους τρόπους; Ξεκινώ δείχνοντας αποδοχή στις αντιδράσεις τους!

2. Απολαμβάνω

Μέσα στη δυσκολία ας δούμε τα θετικά. Ξαφνικά και χωρίς να είναι επιλογή μου μπορώ να απολαύσω τον χρόνο που δεν είχα πριν, να τελειώσω το βιβλίο που δεν πρόλαβα, να παίξω με τα παιδιά μου, να συζητήσω με τα παιδιά μου, να αφιερώσω χρόνο στον σύντροφό μου, να αφιερώσω χρόνο στον εαυτό μου, να κάνω εκείνα τα τηλέφωνα σε ανθρώπους που όλο το ανέβαλλα, να κοιμηθώ περισσότερο, να δω σειρές, ταινίες που είχα κατά νου, να απολαύσω τους άδειους δρόμους όταν βγαίνω για άσκηση, να «ανακαλύψω» τη γειτονιά μου, να απολαύσω το να μην κάνω απλά ΤΙΠΟΤΑ! 

3. Σκέφτομαι

Σκέφτομαι τις ανάγκες μου (βάσει των δικών μου συνθηκών) και τις καταγράφω (τόσο πρακτικά όσο και συναισθηματικά).
Άλλες ανάγκες έχει ένας άνθρωπος που ζει με τους γονείς του και άλλες μια οικογένεια με δύο παιδιά μωρά  άλλες με έναν έφηβο. Άλλες ανάγκες έχει μια διαζευγμένη μητέρα, άλλες ένας άνεργος, άλλες μια γιαγιά που ζει μόνη της. Κανένας δεν ξέρει τη δική σου πραγματικότητα καλύτερα από εσένα!

4. Θέτω στόχους

Ένας στόχος μπορεί να είναι για παράδειγμα να μην πάρω βάρος, να ελέγξω το στρες και τότε ίσως να χρειαστεί να εστιάσω σε μια πιο υγιεινή διατροφή ή να κάνω συστηματικά τη γυμναστική μου.

5. Βάζω προτεραιότητες

Βάζω προτεραιότητες σημαίνει ότι αναγνωρίζω ότι δεν μπορώ να τα κάνω όλα ταυτόχρονα, ότι είμαι σε θέση να εστιάζω τι είναι σημαντικό τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, χωρίς ενοχές και ότι μπορώ να ξεχωρίζω τι είναι εφικτό και τι όχι.

6. Ρουτίνα

Η εμπειρία και της προηγούμενης καραντίνας δείχνει ότι είναι χρήσιμο να ακολουθούμε ένα πρόγραμμα που μας εξυπηρετεί. Αυτό έχει ως αντίκτυπο να δίνουμε ένα νόημα σε ότι κάνουμε άρα να δίνουμε και ένα νόημα στη ζωή που ζούμε στις παρούσες συνθήκες. Η ρουτίνα εξυπηρετεί το σκοπό και μας κρατά σε εγρήγορση, είτε αυτό έχει να κάνει με τη σχέση μας είτε με την εργασία μας. Βοηθούμε και τα παιδιά μας να μας συντροφεύσουν στη ρουτίνα αυτή.

7. Γκρινιάζω

Δίνω χώρο και χρόνο στον εαυτό μου να γκρινιάξω, να στενοχωρηθώ, να διαμαρτυρηθώ, να απογοητευτώ. Δηλαδή δίνω χώρο στα αρνητικά μου συναισθήματα, και αυτό είναι οκ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρω ότι δεν πρέπει να παραμείνω σε αυτή την κατάσταση.

8. Ενεργοποιούμαι

Αφού γκρινιάξω, ενεργοποιούμαι. Αυτό σημαίνει για κάποιους που η εργασία τους είχε να κάνει με πολύ κόσμο και ένιωθαν κουρασμένοι να εκμεταλλευτούν αυτό το διάστημα και να μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους, που τόσο το είχαν ανάγκη ή αντίθετα κάποιοι θα έχουν μια τεράστια ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους (εκμεταλλευόμενοι την τεχνολογία), να αποκτήσουν νέα γνώση, να εξασκηθούν σε νέες δεξιότητες, να δουν την ευκαιρία μέσα σε αυτή την κατάσταση.

9. Τακτοποιώ

Εάν ζω σε ένα περιβάλλον “χαοτικό” ειδικά αυτή την περίοδο δεν θα βοηθήσει τη συναισθηματική μου κατάσταση. Τακτοποιώντας το περιβάλλον μου θα με βοηθήσω να τακτοποιήσω και τα συναισθήματα μου. Επιπλέον, θα έχω κάποια απασχόληση και μπορεί να γίνω και δημιουργικός/ή.

10. Βοηθώ

Αν νιώθω ότι έχω βρει έναν τρόπο και αυτό με βοηθά, ας το επικοινωνήσω και με άλλους ανθρώπους εκεί έξω! Για κάποιον μπορεί να γίνουμε το χέρι που θα τον βοηθήσει να προχωρήσει. Σίγουρα, υπάρχουν φίλοι, γονείς και παιδιά που βιώνουν δύσκολες συνθήκες, οι οποίες λόγω του lockdown έχουν οξυνθεί. Μπορεί οι δυσκολίες αυτές να είναι από οικονομικές και ψυχολογικές μέχρι σωματικές και κακοποιητικές, αφού πολλά θύματα έχουν εγκλειστεί μαζί με τους θήτες τους στο σπίτι.

11. Ζητώ βοήθεια

Εάν τίποτα δεν λειτουργεί σε εμένα ή η δική μου πραγματικότητα έχει ιδιαιτερότητες, δεν διστάζω και δεν φοβάμαι να ζητήσω βοήθεια!

Ειρήνη Κλησιάρχη Ρίνη

Ειρήνη Κλησιάρχη Ρίνη

Life & Parenting Coach

Εκπαίδευση Πτυχίο: Bsc in Psychology and counselling, Teesside University Πιστοποιήσεις: Εγκληματολογία, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Certificate in Life coaching, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μέλος του...

Διαβάστε περισσότερα