Ηλικιωμένοι, τρίτη ηλικία, ωριμότητα. Μια περίοδος που συνήθως για τους περισσότερους είναι δύσκολη, ενώ θεωρητικά θα μπορούσε να είναι και μια περίοδος γεμάτη από όλον τον πλούτο της ζωής μας.

Γιατί όμως γίνεται αυτό;

Είναι η περίοδος που το σώμα αρχίζει και μας προδίδει.

Πέρα όμως από τη σωματική υγεία, επηρεάζεται πολύ και η ψυχική μας υγεία. Αυτό συμβαίνει λόγω των συσσωρευμένων απωλειών της ζωής μας. Χάνουμε αγαπημένα πρόσωπα, αγαπημένα αντικείμενα, τόπους, ρόλους, σωματικές δυνάμεις… Εκεί που είμαστε κύριοι όχι μόνο του εαυτού μας αλλά και πολλών άλλων, σιγά σιγά χάνουμε τον έλεγχο αυτό. Νιώθουμε ανήμποροι, ανίκανοι, μόνοι… Όλα αυτά φυσικά δεν είναι απλές υποθέσεις και χρειάζονται συνεχή φροντίδα και επεξεργασία, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Τα ανεπεξέργαστα δύσκολα συναισθήματα και τραύματα από την παιδική μας ηλικία μέχρι την ωριμότητα, συσσωρεύονται και επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία ακόμα και την προσωπικότητά μας. Συχνά συναντάμε θυμωμένους και καταθλιπτικούς ηλικιωμένους, που δεν είναι τίποτα άλλο από τραυματισμένους ανθρώπους που ίσως δεν έχουν καταλάβει καν την ύπαρξη των πληγών τους, που τους βαραίνουν και τους  καθηλώνουν.

Όλα αυτά τα τραύματα και τα συσσωρευμένα συναισθήματα, χρειάζεται να τα δούνε, να τα αποδεχτούνε, να τα αγαπήσουνε, να τα αγκαλιάσουνε , να τα φροντίσουνε. Να βρούνε τις πηγές που τους θρέφουν. Να βρούνε τον αγαπημένο τους ασφαλή χώρο μέσα τους. Ας προσπαθήσουμε όλοι -όχι μόνο οι ηλικιωμένοι-να αντιμετωπίζουμε την κάθε μέρα σαν ένα δώρο και να επικεντρωνόμαστε στις χαρούμενες στιγμές. Ας προσπαθήσουμε να “ζούμε” την κάθε μέρα και να ρουφάμε βαθιά μέσα μας τις μικρές χαρές που μας προσφέρονται. Και τότε ίσως  αντέχουμε καλύτερα και τις απώλειες. Και ίσως αντιμετωπίσουμε με περισσότερη ηρεμία και σοφία την ωριμότητά μας. Ας προσπαθήσουμε να αποτινάξουμε την ανημποριά μας και να επικεντρωθούμε στην αποδοχή της αλλαγής μας.

Γιατί κάθε ρυτίδα είναι πλούτος. Κάθε μέρα είναι ευλογία και  μια ευκαιρία για τον εμπλουτισμό της μοναδικής σοφίας μας. Γιατί η ευτυχία δεν έχει σχέση με το περιβάλλον αλλά με το μέσα μας!

Πόπη Γιαλυράκη

Πόπη Γιαλυράκη

Παιγνιοθεραπεύτρια, Ψυχοθεραπεύτρια

Εκπαίδευση Bachelor: Πτυχίο Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων με ειδίκευση στο marketing Oικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), Αθήνα,1993 Πτυχίο ψυχοθεραπείας  αναγνωρισμένο από την Διεθνή εταιρία Ψυχοθεραπείας(EAP:European...

Διαβάστε περισσότερα