Πίνακας περιεχομένων

Η μετακόμιση είναι μία από τις πολλές μεγάλες αλλαγές που μπορεί να αντιμετωπίσει ένα παιδί. Ενώ εμείς, ως ενήλικες, μπορεί να νιώθουμε ενθουσιασμό, ανησυχία ή κούραση, για τα παιδιά οι μεγάλες αλλαγές, όπως η μετακόμιση, η αλλαγή σχολείου ή η γέννηση ενός αδελφού, μπορεί να φέρουν βαθιά και πολυσύνθετα συναισθήματα.

Με την ματιά των παιδιών μας

Για τα παιδιά, κάθε μεγάλη αλλαγή σημαίνει αποχωρισμός από την καθημερινή τους ρουτίνα και από ό,τι θεωρούν οικείο. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αισθήματα άγχους, θλίψης και ανασφάλειας. Η μετακόμιση, για παράδειγμα, σημαίνει αποχωρισμός από φίλους, γνωστά μέρη και σταθερές συνήθειες​ (Psychology Today)​. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που μετακομίζουν συχνά μπορεί να εμφανίσουν τριπλάσιο κίνδυνο για ψυχικά προβλήματα σε σύγκριση με εκείνα που μένουν στον ίδιο τόπο​  (Science daily)​.

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, η επίδραση μπορεί να είναι διαφορετική. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να αντιδράσουν με μεγαλύτερη ευαισθησία, εκφράζοντας την ανασφάλειά τους μέσα από αλλαγές στη συμπεριφορά, όπως υπερβολική προσκόλληση στους γονείς ή αλλαγές στις συνήθειες ύπνου και διατροφής. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας, από την άλλη, μπορεί να εμφανίσουν ανησυχία για την απώλεια φίλων και τη μετάβαση σε ένα νέο σχολείο​ (Talkspace)​.

Μετακόμιση και άλλες μεγάλες αλλαγές

Και πώς θα το κάνω πιο εύκολο; 

Η καλύτερη προσέγγιση είναι να ενημερώσουμε τα παιδιά αρκετό καιρό πριν τη μετακόμιση και να τα εμπλέξουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες αποφάσεις. Μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας για να δουν το νέο σπίτι ή το νέο σχολείο, να τους επιτρέψετε να επιλέξουν το χρώμα του δωματίου τους ή τη θέση των επίπλων​ (Thriveworks)​.

Ένας ακόμα τρόπος να βοηθήσετε τα παιδιά είναι να δημιουργήσετε ένα «κουτί θησαυρού» όπου θα μπορούν να βάλουν αγαπημένα τους αντικείμενα για να τα έχουν κοντά τους κατά τη μετακόμιση. Μια άλλη ιδέα είναι η δημιουργία ενός βιβλίου αναμνήσεων με φωτογραφίες και στιγμιότυπα από το παλιό τους σπίτι και τους φίλους τους​ (Talkspace)​.

ΣΟΣ! Αποδοχή όλων των συναισθημάτων

Είναι κρίσιμο να αποδεχτούμε όλα τα συναισθήματα των παιδιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Τα παιδιά μπορεί να νιώθουν θλίψη, θυμό ή ακόμα και ενθουσιασμό. Η ενσυναίσθηση και η ανοικτή επικοινωνία μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων. Αμέτρητες έρευνες έχουν πλέον αποδείξει την σημασία την ενεργής ακρόασης και της αναγνώρισης των συναισθημάτων του παιδιού. Με πιο απλά λόγια οι γονείς πρέπει να είναι υποστηρικτικοί και να ακούνε τα παιδιά τους, επιβεβαιώνοντας ότι τα συναισθήματά τους σε κάθε τους μορφή είναι αποδεκτά​ (American Psychological Association)​.

Μετακόμιση και άλλες μεγάλες αλλαγές

Είναι έτσι για όλες τις αλλαγές;

Οι μεγάλες αλλαγές δεν περιορίζονται μόνο στη μετακόμιση. Άλλες σημαντικές αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν την αλλαγή σχολείου, τη γέννηση ενός αδελφού, ή ακόμη και αλλαγές στην οικογενειακή δομή, όπως το διαζύγιο. Όλες αυτές οι αλλαγές μπορούν να επηρεάσουν την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση των παιδιών. Κάθε αλλαγή έχει τις δικές τις επιρροές στο παιδί καθώς και την δική της ανάλυση. Και δεν αρκεί ένα άρθρο για να τις καλύψει όλες. Έχουν όμως όλες την ίδια βάση. Όταν μιλάμε και επικοινωνούμε ανοιχτά με τα παιδιά μας, μπορούμε να έχουμε πιο ομαλή μετάβαση σε κάθε δυσκολία. 

Οι μεγάλες αλλαγές στη ζωή των παιδιών, όπως η μετακόμιση, η αλλαγή σχολείου ή η γέννηση ενός αδελφού, μπορεί να είναι δύσκολες, αλλά με σωστό σχεδιασμό και ενσυναίσθηση, μπορούν να μετατραπούν σε ευκαιρίες για ανάπτυξη και νέες εμπειρίες. Η ενημέρωση και η συμμετοχή των παιδιών στη διαδικασία, η αποδοχή των συναισθημάτων τους και η υποστήριξη σε κάθε βήμα είναι κρίσιμα στοιχεία για μια επιτυχημένη μετάβαση​ (MacArthur Foundation)​​​.

Τα παιδιά μας, καταλαβαίνουν περισσότερα από όσα πιστεύουμε εμείς οι ενήλικες, είναι μικροί άνθρωποι με γιγάντια συναισθήματα και ανοιχτές κεραίες που παρακολουθούν κάθε κίνηση γύρω τους. Οφείλουμε λοιπόν ως γονείς, να μην υποτιμούμε αυτά τα μικρά ανθρωπάκια και να τους αναγνωρίζουμε την θέση τους στην οικογένεια. 

Με αγάπη, επικοινωνία και πάντα με αλήθειες (ανάλογα με την ηλικία τους), μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ως οικογένεια κάθε πρόκληση. Χρειάζεται όμως και να έχουμε την ενσυναίσθηση εμείς οι ενήλικες, να καταλάβουμε ότι στα μάτια των παιδιών μας, οι αλλαγές κρύβουν μεγαλύτερες προκλήσεις από ότι στα δικά μας. Κι ας έχουμε την απαίτηση να αντιδρούν με ωριμότητα σε πράγματα που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε. 

Μάγκη Πούπλη

Μάγκη Πούπλη

Jai Certified Σύμβουλος Γονέων

Η Μάγκη Πούπλη, σύμβουλος συνδετικής γονεϊκότητας και αποτελεσματικής επικοινωνίας, έχει ιδρύσει το Bonding Nest και το όνειρό της είναι να δημιουργήσει τις ιδανικές συνθήκες επικοινωνίας και κατανόησης για να μεγαλώσουν όλα τα παιδιά με αγάπη, ενσυναίσθηση και την ελευθερία να είναι ο εαυτός τους. Ταυτόχρονα ονειρεύεται ένα κόσμο όπου οι άνθρωποι θα έχουν αυθεντική και ανοιχτή επικοινωνία μεταξύ τους για να αναζητούν λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα

American Psychological Association (APA): https://www.apa.org/news/press/releases/2010/06/moving-well-being

Psychology today: https://www.psychologytoday.com/us/blog/thinking-about-kids/201007/moving-is-tough-for-kids

ScienceDaily: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/05/160525083914.htm

Talk today: https://www.talkspace.com/blog/the-emotional-impact-of-frequent-moves-during-childhood/

MacArthur Foundation: https://www.macfound.org/media/files/hhm_brief_ _is_moving_during_childhood_harmful_2.pdf#:~:text=URL%3A%20https%3A%2F%2Fwww.macfound.org%2Fmedia%2Ffiles%2Fhhm_brief_