Η αναφορά σε θέματα που ενέχουν σεξουαλικότητα ή/ όπως η πρόωρη εκσπερμάτιση και προβλήματα γύρω από αυτήν, βρίσκουν εμπόδια τόσο στο να τα εκφράσουμε όσο και να ζητήσουμε βοήθεια για αυτά.

Σε μια κοινωνία που τα ταμπού και η έλλειψη πληροφόρησης σε θέματα που αφορούν το σεξ βρίσκουν ακόμα τρόπο να υπάρχουν, δεν είναι παράξενο να βλέπουμε περιπτώσεις συνανθρώπων μας οι οποίοι ταλανίζονται στο να αποφασίσουν να εκφράσουν τις ανησυχίες και τα προβλήματα τους, τόσο σε οικογενειακό/φιλικό πλαίσιο όσο και στο να αναζητήσουν μια βοήθεια από έναν επαγγελματία.

Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες, απορρέουν τόσο από ψυχολογικά όσο και από βιολογικά αίτια. Η ανάλυσή τους έχει σκοπό την πρόταση λύσεων οι οποίες θα βοηθήσουν το άτομο στο να καλυτερεύσει την σεξουαλική του ζωή.

Τέτοιου είδους δυσλειτουργίες αναφέρονται και στο DSM-5, το οποίο ως εργαλείο διάγνωσης βοηθά στην αναγνώριση τους με σκοπό την μετέπειτα αντιμετώπισή τους με την κατάλληλη θεραπευτική προσέγγιση.

Πρόωρη εκσπερμάτιση

Αν και ο όρος είναι αναγνωρίσιμος, η συζήτηση γύρω από αυτόν δεν είναι κάτι το οποίο θα συζητηθεί με την ίδια ευκολία όπως σε περιπτώσεις άλλων σωματικών δυσλειτουργιών αλλά και ασθενειών. Η ενοχικότητα αλλά και το αίσθημα ντροπής που αισθάνεται το άτομο το οποίο βιώνει μια τέτοια κατάσταση δρα αποτρεπτικά στο να αναζητήσει βοήθεια, ιδίως στα πρώτα στάδια αναγνώρισης του προβλήματος.

Αλλά τι είναι η πρόωρη εκσπερμάτιση;

Η πρόωρη εκσπερμάτιση συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος φτάνει στον οργασμό και στην εκσπερμάτιση πολύ γρήγορα και χωρίς να έχει τον έλεγχο. Πράγμα το οποίο προκαλεί δυσφορία στα άτομα τα οποία τον βιώνουν.

Η διαγνωστική προσέγγιση αναφορικά με την πρόωρη εκσπερμάτιση θα πρέπει να οριστεί ως συγγενή ή επίκτητη. Ο ορισμός αυτής αναφέρει την εκσπερμάτιση που επέρχεται πάντα ή σχεδόν πάντα πριν ή περίπου ένα λεπτό μετά την διείσδυση, συγγενής, ή η επίκτητη, η οποία είναι η ενοχλητική μείωση του χρόνου μέχρι την εκσπερμάτιση, η οποία είναι περίπου 3 λεπτά ή λιγότερο. Επίσης, η αδυναμία στο να καθυστερήσει την εκσπερμάτιση, σε κάθε διείσδυση και η αγωνία, το άγχος, η απώλεια της σεξουαλικής αυτοπεποίθησης, οι ψυχολογικοί παράμετροι ή η αδυναμία ελέγχου (Αλαμανής, 2016).

Διάφοροι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στην πρόωρη εκσπερμάτιση. Ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος, η κατάθλιψη και άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία μπορούν να επιδεινώσουν αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι βιολογικοί παράγοντες μπορούν να κάνουν μερικούς άνδρες πιο επιρρεπείς στην εμπειρία πρόωρης εκσπερμάτισης (HHP, 2017). Τα ψυχολογικά αίτια που συνδέονται με την πρόωρη εκσπερμάτιση είναι ο θυμός και η εχθρότητα, καθώς και ο έλεγχος και η κυριαρχία, σεξουαλικές εμπειρίες που είχαν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, προβλήματα με τις σεξουαλικές αισθήσεις, άγχος σε σχέση με την επίδοση, προβλήματα στην σχέση, σεξουαλική δυσλειτουργία άλλου τύπου, και δυσλειτουργία της συντρόφου (Παπασταμάτης, 2016).

Θεραπείες & Πρόωρη Εκσπερμάτιση

Οι θεραπείες που σχετίζονται με την πρόωρη εκσπερμάτιση ως σκοπό τους έχουν να βοηθήσουν το άτομο να αναπτύξει τις σεξουαλικές του δεξιότητες οι οποίες θα τον βοηθήσουν στο να καθυστερήσει την εκσπερμάτιση, να μπορέσει να αναπτύξει το σεξουαλικό του ρεπερτόριο, να αυξήσει την αυτοεκτίμησή του, να ελαττώσει το άγχος που συνδέεται με την επίδοση και να επιλύσουν τόσο τα ψυχολογικά όσο και τα διαπροσωπικά θέματα τα οποία δρουν αρνητικά (Althof, 2016).

Από την Έλενα Μπογδάνου, Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας
info@se-therapeia.gr

APA. (2013). Διαγνωστικά Κριτήρια από DSM-5. Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας.Hatzichristou, D., Kirana, P. S., Banner, L., Althof, S. E., Lonnee-Hoffmann, R. A., Dennerstein, L., & Rosen, R. C. (2016). Diagnosing sexual dysfunction in men and women: sexual history taking and the role of symptom scales and questionnaires. The journal of sexual medicine, 13(8), 1166-1182.

HHP (2017). Premature Ejaculation – Harvard Health. Retrieved 7 August 2019, from https://www.health.harvard.edu/a_to_z/premature-ejaculation-a-to-z

MacGill, M. (2017). Premature ejaculation: Treatments and causes. Retrieved 7 August 2019, from https://www.medicalnewstoday.com/articles/188527.php

Wespes, E., Amar, E., Hatzichristou, D., Hatzimouratidis, K., Montorsi, F., Pryor, J., & Vardi, Y. (2006). EAU Guidelines on erectile dysfunction: an update. European urology, 49(5), 806-815.

Αλαμανής, Χ (2016). Εργαστηριακός έλεγχος σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Παρουσίαση. Μετεκπαιδευτικό σεμινάριο. ΕΠΙΨΥ.

Βαϊδάκης, Ν. (2016). Πρόωρη (Γρήγορη) Εκσπερμάτιση. Ιατρικές Εκδόσεις: Βήτα

Παπασταμάτης, Κ (2016). Αιτιοπαθογένεια Ψυχοσεξουαλικών διαταραχών. Παρουσίαση. Μετεκπαιδευτικό σεμινάριο. ΕΠΙΨΥ.